2 Manon | Half marathon priorities

Het is best even wennen, van het zonnige Curaçao terug naar de kou. Maar om te rennen is het weer hier wel veel lekkerder. In Curaçao was het bloedheet en de vele heuvels maakten het nog pittiger. Ik heb nog vijf weken te gaan tot de halve marathon van Egmond. En om die echt lekker te lopen is er voor mij nog wel wat werk aan de winkel.

Ideaal gezien moet je ongeveer tien weken voor race day beginnen met trainen. Dan heb je genoeg tijd om geleidelijk de afstanden op te bouwen en heb je dus ook minder kans op blessures. Maar met nog maar de helft van de tijd te gaan moet ik het toch anders aanpakken.

Het belangrijkste element van een halve marathon training is een wekelijkse duurloop. Trainen op een lagere snelheid zorgt ervoor dat je lichaam beter de tijd krijgt om te herstellen van je laatste run. En ook train je op die manier je lichaam om efficiënt om te gaan met je energie.

Ben je net als ik een beetje laat met trainen? Hier vind je een schema om in vier weken wedstrijd klaar te zijn.

Good to knows:
– Verdeel je trainingen over de hele week.
– Begin altijd met een warming-up en eindig met een cooling-down. (hier ben ik extreem slecht in…)
– Nee een rustdag als je voelt dat je lichaam het nodig heeft.
– Haal een gemiste training niet in. En als je meerdere trainingen hebt gemist kan je beter een stapje terug doen in je schema.
– Doe aan het einde van een lange duurloop een paar sprintjes om uit het langzame tempo te komen.
– Vergeet niet om krachttraining aan je schema toe te voegen. Vooral core training is erg belangrijk. Je zal zien dat je met een stevige core veel soepeler en sneller rent.

Er zijn nog startbewijzen verkrijgbaar. Ren je mee?

?

Manon

Je kan me volgen op Twitter en Instagram


Recent