2 Manon | Heath Up and Cool Down

Ik weet niet hoe het bij jou zit, maar als ik ergens slecht in ben is het wel een warming-up voordat ik ga rennen. En een cooling-down komt al helemaal niet in mijn woordenboek voor. Af en toe schiet het me ineens te binnen en doe ik met pijn en moeite iets wat op een warming-up lijkt.

In januari en februari heb ik last gehad van een blessure, dus eigenlijk zou ik beter moeten weten. Ik werd helemaal gek omdat ik niet kon rennen! Daarom ben ik toch maar even de wereld van de warming-up en cooling down ingedoken.

Warming-up
Een goeie warming-up zorgt voor zuurstof in je spieren. Ze  worden warm en dus flexibeler. Ook je hart wordt er blij van. Want door langzaam je hartslag te verhogen voorkom je een hoop stress voor je hart.

Koude spieren stretchen is een slecht idee. Warm je spieren eerst op door te wandelen, joggen, fietsen, touwtjespringen. Doe het in ieder geval rustig aan. Volgens mijn trainer is de zonnegroet de beste warming-up die er is. Je gebruik je hele lichaam en ondanks de rustige bewegingen die je maakt is het super intensief. Je zal zien dat de zweetdruppels op je voorhoofd staan.

Vlak voor een wedstrijd mag je warming-up best iets heftiger zijn. In je startvak kan je bijvoorbeeld high-knee skips doen.

Cooling down
Als je na hard sporten zomaar ineens stopt kan je duizelig worden. Dat komt doordat je hartslag en bloeddruk ineens dalen. Bouw je training daarom rustig af met een cooling-down. Laat je lichaam weer op adem komen door bijvoorbeeld een stukje te wandelen, 5 á 10 minuten is genoeg.

Daarna is het een goed moment om te stretchen. Goed stretchen kan een hoop spierpijn voorkomen. Je spieren zijn warm, dus ze kunnen best wat aan. Hou je stretch ongeveer 20 á 30 seconden vast.

Ben jij net zo’n dramatisch geval als ik of doe jij wel braaf een warming-up en cooling-down?

?

Manon

Je kan me volgen op Twitter en Instagram (username: manonruns)

Recent