2 Manon | Swimming pool workout

Als je tijdens je vakantie niet kan hardlopen is het wel fijn als je iets anders van sport kan doen, zodat je zuurverdiende conditie niet ineens als een malle achteruit holt. Toen ik vorig week in Marrakech was had ik dat issue ook. Gelukkig had ik m’n springtouw en TRX meegenomen en er was een zwembad, dus sporten was geen probleem.

In Amsterdam woon ik praktisch naast een zwembad. Super handig maar toch maak ik er bijna nooit gebruik van. Toen ik vorige week dagelijks baantjes trok in Marrakech besefte ik me hoe lekker zwemmen eigenlijk is. En ook hoe zwaar, OMG! Na een paar baantjes was ik al bekaf! Ik ben sowieso niet zo’n zwemwonder, ik vind het al lastig om tijdens de schoolslag m’n hoofd boven water te houden. Toch heb ik me voorgenomen om vanaf nu – als de zon schijnt – wat vaker te zwemmen, dus ik heb even wat research gedaan:

Voordelen

  • Met zwemmen gebruik je alle spieren in je lichaam.
  • Als je 1 of 2 keer per week zwemt worden je spieren langer (dus geen paniek dat je ineens zo breed wordt als Inge de Bruin).
  • Met zwemmen verbrand je veel calorieën, ongeveer 500Kcal per uur (natuurlijk afhankelijk van je gewicht)
  • Het is een heerlijke vervanging van hardlopen als het daarvoor te warm is (tijdens je vakantie dus).

Baantjes trekken
Trek lekker wat baantjes en tel ze. Probeer vervolgens iedere keer als je zwemt wat extra baantjes te trekken, om jezelf uit te blijven dagen. Wissel schoolslag af met vlinderslag, borstcrawl, rugzwemmen etc.

Rennen in het zwembad
Het klinkt misschien heel raar, maar je kan dus hardlopen in het zwembad. Ik had er nog nooit van gehoord maar je hebt er zelfs speciale gear voor: the flotation belt. Met die riem om je middel blijf je rechtop in het water staan. Ga rennen in het deel van het zwembad waar het zo diep is dat je de bodem niet kan aanraken. Ren vervolgens hetzelfde als je op de straat doet terwijl je met je handen het water naar achteren duwt. Je kan je moves afwisselen met high-knees en hakken-billen. Raak niet in paniek als je niet echt vooruit komt, dat is normaal. Een groot voordeel van rennen in het zwembad: het is net zo zwaar voor je lichaam  als rennen op het droge, maar dan zonder de heavy impact voor je gewrichten etc.

Work-out
Als je weinig zwemt zal je merken hoe uitputtend het is om simpelweg baantjes te trekken. Dus zoals met alles: bouw het rustig op. Maar ben je al lekker op dreef en wil je gaan voor een stevige full-body workout, check dan deze video:

 

Ben jij een waterrat of  net zoals ik geen zwemwonder?

?

Manon

Je kan me volgen op Twitter en Instagram (username: manonruns)

Recent