2 Manon | Show your feet some Love
Onze voetjes hebben het zwaar met alle kilometers die we maken. Tijdens een run krijgen ze bij iedere stap die we zetten een paar keer ons lichaamsgewicht te verduren. Het is dus ook niet zo gek dat we allemaal wel eens last van kwaaltjes hebben.
Dit zijn de meest voorkomende running issues van onze voeten:
Blauwe nagels
Toen ik net begon met hardlopen had ik er regelmatig last van. Best pijnlijk en ik ben er meerdere teennagels door verloren. Pas later kwam ik er achter dat het niet aan mijn manier van lopen lag, maar dat m’n hardloopschoenen niet goed zaten. Tijdens het lopen raakte mijn tenen blijkbaar telkens de binnenkant van m’n schoenen. Door het stoten ontstond er een bloeduitstorting onder m’n nagel. Met het gevolg dat m’n nagel blauw werd en er na een tijdje af viel.
Blaren
Door wrijving en druk op je huid krijg je blaren. Meestal komt het door niet goed zittende schoenen of sokken. Qua sokken kan je het beste gaan voor sokken zonder naadjes. Een andere truuk om blaren te voorkomen is je voeten in poederen met talkpoeder of de gevoelige plaatsen van je voeten in te smeren met crème. Als je eenmaal een blaar hebt kan je die het best laten uitdrogen of er een blaarpleister op plakken. Doorprikken kan ook, maar zorg dan wel dat je de naald goed ontsmet.
Eelt
Hardlopers krijgen meestal eelt op hun hiel, onder de bal van de voet en aan de zijkant van de grote teen. Eelt is op zich helemaal niet erg, maar op plaatsen waar eelt zit kan door wrijving een blaar ontstaan. Daarom is het handig om regelmatig te dikke eeltplekken weg te halen.
Voetschimmel
Als je schoenen niet goed ventileren blijven je voeten nat tijdens een run. Tussen je tenen kan dan voetschimmel komen. Het jeukt en is pijnlijk. Om er weer vanaf te komen kan je een anti-voetschimmel crème gebruiken. Voetschimmel is trouwens besmettelijk, dus draag altijd slippers als je in de douche van de sportschool bent of naar het zwembad gaat.
Omdat onze tere voetjes het zo te verduren hebben mogen ze af en toe best wat extra aandacht en liefde krijgen.
Daarom speciaal voor jullie een do-it-yourself pedicure treatment:
? Haal alle nagellak van je teennagels. (gebruik altijd een acetonvrije remover)
? Maak een teiltje met warm water klaar. Doe er een bruistablet, zout of olie in. Laat je voeten een minuut of 10 weken in het voetenbadje.
? Je kan er een voetmassage van maken door knikkers of steentjes in het voetbad te leggen. Wrijf met je voetzolen over de knikkers/steentjes heen voor stimulatie van je bloedsomloop.
? Na het weken zijn je voeten zacht genoeg om het eelt te verwijderen. Gebruik hiervoor een eeltvijl of eeltschraper. Kijk wel uit dat je er niet teveel af haalt, dat is erg pijnlijk!
? Doe je voeten weer even terug in het badje. Haal ze er daarna weer uit om ze even lekker te scrubben. Hiermee verwijder je de dode huidcellen en voelen ze weer als babyvoetjes aan.
? Was de scrub er in het voetbad weer af en droog vervolgens je voeten goed af met een zachte handdoek. Breng wat olie aan op je nagelriemen en masseer dit er in. Duw daarna je nagelriemen los.
? Nu is het tijd om je nagels te knippen. Ik gebruik hiervoor zelf het liefste een nageltang. Daarna vijl je de nagelranden, zodat alle scherpe randjes er af zijn.
? Smeer je voeten in met een romige voetencrème en laat het goed intrekken.
? Voor de finishing touch lak je je teennagels in je lievelingskleur. In mijn geval is dat rose 🙂
É voila, je voetjes zien er weer uit om te kussen!
Van welke kwaaltjes heb jij wel eens last? En geef jij je voeten af en toe ook wat extra aandacht?
?
Manon
Vergeet je niet in te schrijven voor de Dam tot Dam loop (kan vanaf 12:00)
Je kan me volgen op Twitter en Instagram (username: manonruns)