2 Play | Francien aan de bal

Hoe zit het met jouw voetbalkennis? Die van mij wordt almaar groter. Kun je je de penalty van gisteren nog herinneren? Nou dat was bijvoorbeeld aangeschoten hands (ik moest alleen wel Googlen hoe je ‘hands’ moest schrijven, ik maakte er namelijk ‘hens’ van). Waarbij de bal (on)bewust tegen de hand van de tegenstander wordt getrapt. En bij voetbal mag je natuurlijk niet je handen gebruiken als je in contact komt met de bal. Dat is enkel voorbehouden aan de man met de handschoenen.

1-2tje
Wat te denken van de term ‘1-2tje’? Goede vraag. Na al die jaren ben ik er ein-de-lijk achter. Men gebruikt deze term voor een speler die een pass geeft naar één van zijn medespelers en in diezelfde actie ook de bal weer terugkrijgt van die medespeler.

Offside
De moeilijkste term volgens velen is ‘Offside’. Offside? Francien daar heb ik nog nooit van gehoord. Ik ook niet. Het is de Engelse term voor buitenspel. De uitleg rondom buitenspel kwam al even voorbij in mijn programma. Echter lijkt me handig dit nog eenmaal goed uit te leggen. ‘Men spreekt van buitenspel wanneer een speler zich voorbij de verdedigingslinie van de tegenstander bevindt met slechts één of geen enkele tegenstander meer voor zich op het moment dat iemand een pass in zijn richting verstuurd. Die ene resterende tegenstander is dan meestal de doelman. Om buitenspel te beoordelen kijkt men naar de positie van de ontvanger van de pass op het moment dat de pass vertrekt bij zijn medespeler. Dat is dikwijls moeilijk te beoordelen en het is een van de meest voorkomende oorzaken van discussies op het veld.’ Bron

Assist
‘Wat een prachtige assist!’ Deze zin hoor ik in bijna iedere wedstrijd. Maar wat het precies inhoud? Ja dat was me nooit helemaal duidelijk. Het woord geeft al wel een beetje prijs wat het doet, maar wat is nou het verschil tussen een assist en een paas? Een paas is tevens ook een assist. Echter is er sprake van assist, als op de aangegeven bal een doelpunt ontstaat gemaakt door de speler die de bal aannam. Nee wacht, dit is nog steeds verwarrend. De assist is de laatste paas die vooraf gaat aan een doelpunt. Degene die de paas geeft wordt ook wel de assistgever genoemd.

Volley
Ook geen idee wat een ‘volley’ is? Gelukkig! Dan ben ik namelijk niet de enige. Na enige rondvraag in mijn vriendengroep ben ik erachter. Je mag van een volley spreken als een bal die boven de grond hangt, in één keer naar een doel of medespeler wordt getrapt. Volgens mij maakte (correct me if I’m wrong) van Persie op deze manier zijn veelbesproken doelpunt tegen Spanje.

Hands part II
Daarnet had ik het al even over hands, maar wat blijkt, hands heeft nog meer uitingsvormen. ‘Er is sprake van hands of handspel wanneer een speler de bal met de hand of de arm beroert. Dat wordt beschouwd als een overtreding en daar volgt een vrije trap uit. Er zijn ook enkele speciale gevallen van handspel. Zo kan handspel ook gefloten worden tegen een doelman die de bal buiten zijn doelgebied met de hand beroert. Het kan ook gefloten worden wanneer de doelman de bal in de handen neemt nadat hij een vrijwillige pass krijgt van een medespeler, een zogenaamde terugspeelbal. In dat geval volgt er geen strafschop, maar een onrechtstreekse vrije trap binnen het doelgebied.’ Bron

Obstructie
Obstructie? Dat is toch een ‘doorgebroken speler?’ ‘Nee Francien, dat heb je mis.’ Wat is het dan wel? ‘Je kunt van obstructie spreken als een speler de doorgang naar de bal belemmert wanneer de bal zich reeds voorbij de speler bevindt. De speler gaat enkel nog in de weg lopen van zijn tegenstander omdat hij zelf niet meer bij de bal kan. Het meest voorkomende geval van een obstructie is wanneer een aanvaller een verdediger dribbelt en die verdediger daarop in de weg van de aanvaller gaat lopen. Volgens de regels volgt uit een obstructie altijd een gele kaart voor de overtreder.’ Bron Ow, dus daar komen alle die gele kaarten dus vandaan… Makes sense.

Genoeg voetbalkennis voor één dag, dacht ik zo. Zijn er nog termen onduidelijk of wil je graag uitleg over een niet genoemde term, twijfel dan niet en laat je vraag hierover achter in de comments.

?

(Fieke) & Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent