2 Run | 5 Things you didn’t know about running
Soms word je als blogger getipt over bepaalde onderwerpen die weleens interessant zouden kunnen zijn voor het blog. Nou dit is er zo één. Namelijk de dingen die je nog niet weet over hardlopen, maar die je eigenlijk wel moet weten.
Spanning
Wist je dat een gespannen bovenlichaam je run nog twee keer zo zwaar maakt? Nee? Dat wist ik dus ook niet. Maar hoe weet je nou of je bovenlichaam gespannen is? Geen idee. Hoe je daarachter komt? Rol een A-4 papiertje op en houdt deze enkele minuten in je hand als je aan het hardlopen bent. Als de rol na enkele minuten gekreukeld is, knijp je te hard. Zorg ervoor dat je handen redelijk ontspannen zijn, hierdoor verlaag je de spanning in je bovenlichaam (met name in je schouders) en verspil je minder energie.
Flossen?
Je flost iedere dag je tanden, omdat je hiermee preventief tandplak en andere viezigheidjes verwijdert. Logisch. Francien, wat heeft het flossen van je tanden te maken met hardlopen? Best veel, want zo is er namelijk ook het flossen van de voet. Men neme een tennisbal of golfbal. Je legt deze op de grond neer en rolt met de bal van je voet over de tennisbal (van de hiel naar de voorvoet). Wees eens lief voor je voeten en doe dit zo’n 2 á 3 keer per week, 30 seconden per voet.
Ademhaling
In- en uitademen tijdens het hardlopen gaat niet altijd bij iedereen even goed. Noem het een klassieke beginnersfout. Neemt niet weg dat diezelfde fout ook gemaakt wordt door bijv. lange afstandslopers. Het is waarschijnlijk gevoelsmatig bepaald, dat meer lucht inademen tijdens het rennen goed voor je is. Tot op zekere hoogte is dit waar. Maar alles waar ‘te’ voor staat is niet altijd okay. Als je snel en veel zuurstof opneemt tijdens het lopen hebben je longen moeite met het verwerken van de CO2. Als gevolg hiervan, krijgen je longen een overload aan zuurstof. Die overload remt het lichaam juist af. Het is daarom aan te raden om je ademhaling ietwat te vertragen, je zult zien dat je hierdoor veel relaxter gaat lopen.
Treadmill
De hardloopband is mijn favoriete apparaat in de gym. Ik loop er al jaren op. Altijd voorwaarts. Logisch, toch? Of toch niet? Door regelmatig achterwaarts en zijwaarts te lopen op de treadmill activeer je nieuwe spieren in je benen waardoor je je benen sterker maakt ook vergroot je de stabiliteit. Je pakt trouwens ook gelijk je abs mee, die zorgen er namelijk voor dat je in balans blijft terwijl je dit doet.
Finish strong
Aan het begin van een race loop ik vaak letterlijk en figuurlijk te hard van stapel. Terwijl het juist is bewezen dat je beter sneller kunt finishen dan dat je begon. Why? You may ask? Omdat een snelle finish je een psychologische boost geeft. Als je al je krachten al hebt verspeeld op de eerste paar kilometers van je race is de kans groot dat je al vrij snel de spreekwoordelijke muur aanraakt. En dan moet je vaak nog een eindje. Als je je krachten spaart en deze inzet aan het einde van je race ben je veel efficiënter bezig en het geeft je zelfvertrouwen voor een volgende race. Het werkt. Trust me.
Wees eens eerlijk, wist jij dit allemaal al?
?
(Fieke &) Francien
Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter
P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!