2 Run | After race tips

Liep jij vandaag een race? Je hebt hier weken misschien zelfs wel maanden voor getraind. Een goede voorbereiding is het halve werk, toch? Succes, you can do this girl! Maar wat doe je eigenlijk als je de finish overkomt?

Walk it out
Om te voorkomen dat je spieren stijf worden is het belangrijk dat je direct na je finish uitloopt. Zeker als je meedoet aan een (niet halve) hele marathon. Het devies is 1.6 kilometer. Dit kan bijv. de afstand van de finish naar je auto, fiets of trein zijn. Lopen zorgt ervoor dat je bloed blijft rond circuleren (logisch), dit is essentieel voor het herstel van je beschadigde spieren. Ik moet je eerlijk zeggen dat dit nieuw is voor mij. Ik dacht juist dat helemaal niets doen de oplossing was.

Stretch
Van de week sneed ik het al even aan, stretches. Stretches verminderen de kans op een blessure. Zeker als je een (halve) marathon hebt gelopen. Je spieren zijn na zo’n afstand vaak heel stijf en overwerkt. Wil je weten welke stretches geschikt zijn, dan kun je hier even kijken.

Change into dry clothes
Als je over de finish komt is het zaak om zo snel mogelijk warme kleding aan te trekken. Dit zorgt ervoor dat je lichaamstemperatuur zo snel mogelijk weer normaal is.

Drink lots of fluids
Je verliest tijdens een race veel vocht. Het is belangrijk dat je direct na een race je tekorten aanvult. Zodat je lichaam beter kan herstellen van de geleverde prestatie.

Ice any painful areas
Een (halve) marathon uitlopen is een behoorlijke aanslag op je lichaam. Tijdens of na de race kun je last hebben van allerlei soorten pijntjes. Na de marathon van Berlijn deden mijn knieën heel veel pijn. Om zwellingen tegen te gaan is het aan te raden om de pijntjes met ijs te bestrijden. Koel je pijnlijke plek(ken) om de 15 minuten, voor diezelfde duur. Doe dit gedurende de hele dag en als het nodig is zelfs ook nog de dag erna. Hiermee kun je permanente blessures voorkomen of de pijn verminderen.

Recover at home
Bijkomen is super belangrijk na zo’n inspanning. Zelf maakte ik hierin een behoorlijke inschattingsfout. Na de Berlijn Marathon sliep ik drie uurtjes. Daarna was ik klaar om uit te gaan. De volgende ochtend ging het ook nog prima. Totdat ik op maandagmiddag volledig instortte. Ik kon even helemaal niets meer. Gelukkig deed een beetje rust ook hier wonderen. Mijn advies, neem de tijd. Laat je lichaam goed uitrusten. In de loop van de week kan de spierpijn zelfs nog iets toenemen. Je kunt de spierpijn verminderen door je benen goed los te laten masseren of door een korte shake out run te doen. Je spieren zijn na zo’n race namelijk behoorlijk verkrampt.

Mijn vraag aan jou: HOE GING JE RACE VANDAAG?

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

 

Recent