2 Run | Fiek + Fysio

Twee weken geleden had ik op vrijdagmiddag een afspraak gemaakt bij de fysiotherapeut. Ik had al een paar weken last van enorm stijve kuiten tijdens het hardlopen. Voor de afspraak plande ik een kickbokstraining en misschien raad je het al, ik ging dus door mijn enkel. Die fysio afspraak heb ik dan ook maar even laten vallen, die kuiten konden nog wel wachten. Maar gister was het dan toch tijd voor mijn eerste bezoek. En ik moet zeggen, dat was verhelderend!

Ik ging er dit keer in eerste instantie naar toe voor m’n enkel. Hoe erg is het? Wat kan ik wel, wat kan ik niet? De afspraak begon met een uitleg over hoe spieren werken en wanneer overbelasting op kan treden. Ze tekende het helemaal voor me uit, zodat ik het wel moest begrijpen. Vervolgens ging ze bekijken of dat bij mij ook het geval was. Mijn enkel was natuurlijk niet echt overbelasting, maar zo vertelde Judith, het proces is ongeveer gelijk. Goed, de enkel. Ze keek er even naar, deed wat bewegingen en vroeg hoeveel pijn het deed op een schaal van 1 tot 10. De conclusie was dat er hoogstwaarschijnlijk een klein scheurtje zit in de voorste band van mijn linkerenkel. Dat viel mee zei ze, ik had de klap toch nog redelijk goed opgevangen.

Vervolgens ging ze de rest van mijn been onderzoeken. In hoeverre had mijn enkel de spieren in m’n kuit op spanning gezet bijvoorbeeld. En waar kwamen die stijve kuiten tijdens het hardlopen nou vandaan? De conclusie die hieruit naar voren kwam had ik even niet zien aankomen… Het probleem zat in mijn bilspieren en buitenste hamstring. En dat zou wel eens kunnen komen door mijn hockeyverleden. Ik dacht echt: Hoe dan?! Aangezien ik dat toch al zes jaar niet meer doe, maar m’n spieren hebben zich daardoor anders ontwikkeld. Met hockey heb je continu spanning op je bil- en bovenbeenspieren en die zijn daardoor misschien overbelast geraakt, waardoor nu m’n kuiten weer allerlei bewegingen moeten opvangen. Tenminste, dit is hoe ik het heb begrepen.

De komende weken gaan we hiermee aan de slag. Ik krijg rekoefeningen voor thuis en ga twee keer in de week langs voor een massage. Dat leek me dan nog wel lekker, maar die droom werd snel in stukken geslagen. Judith deed namelijk even voor hoe dat gaat en dat doet gewoon écht pijn!! Maar goed, het is voor een goed doel, pijnvrij hardlopen zou ideaal zijn!

Heb jij wel eens last van pijntjes met hardlopen? En ga je dan naar een fysio of wacht je het af? 

?

 Fieke & (Francien)

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent