2 Run | Girls Only?!

Het onderstaande artikel is ontstaan uit een samenwerking tussen ProRun, GlowMag en RunningLau. Breng een groep sportieve girls samen, en het resultaat is al snel een uitzinnige menigte. Girls just wanna have fun! Cyndi Lauper wist het in ’83 al. ‘Girls maken er samen een feestje van.’ lacht Evelien de Bruijn, ambassadeur van de Utrechtse Meidenloop en presentator van Hart van Nederland. Meidenlopen staan dus garant voor fun en een feestje. Maar dat kán toch niet de enige reden zijn waarom girls only races zo mateloos populair zijn?

Girls Love 2 Run
ProRun sprak met een aantal experts binnen de niche van de hardloopsport: vrouwenlopen. En waar kunnen we beter starten dan met het dames duo van Girls love to run?!

‘Het is te gek om onderdeel te zijn van een groep meiden met één gemeenschappelijk passie’

Girls only
Het succes van meidenlopen volgens Girls Love 2 Run: ‘Toen je nog wat jonger was, wilde je vast net als ons bij de Spice Girls horen. Of een meidengroep uit een andere tijdsperiode. Weet je waarom? Het is te gek om onderdeel te zijn van een groep meiden die er gaaf uitzien, goed kunnen dansen en (goed?) kunnen zingen. In ons geval is dit zo’n 15 jaar geleden. Maar eenmaal 25+ willen we soms nog steeds ergens bij horen. Dat is ook precies de reden waarom we vorig jaar de Girls Love 2 Run Crew zijn gestart. Inmiddels bestaan we uit 30 girls en we hebben allemaal één gemeenschappelijk passie, en nee dat is niet zingen, maar hardlopen.’

‘Onthaald worden door een brandweerman!’

I’m on fire!
Vrouwen houden van goodiebags en extra’s. ‘Na elke race wacht er een medaille op je bij de finish. Maar bij vrouwen events is dit vaak in de vorm van een ketting of armband, hartstikke leuk. Onlangs kregen we bij Nike’s We Own The Night in Milaan een mooie ketting, ontworpen door lokale designers. En bij de halve Marathon San Francisco kregen we een ketting uit handen van een brandweerman. Er zijn altijd leuke extra bij ladies only races. Bij de Utrechtse Meidenloop krijg je ook dit jaar gelukkig weer een toffe ketting.’ Tip: de Utrechtse Meidenloop is morgen, zondag 29 juni, inschrijven kan vandaag en morgen nog, details zie onderaan.

‘Hardlopen samen met je mama of dochter…’

Teamwork
Op de vraag wat er nog meer zo bijzonder of leuk is aan de Utrechtse Meidenloop, antwoorden de ladies enthousiast en eensgezinds: ‘Allereerst leidt de Utrechtse Meidenloop je dwars door het centrum van Utrecht. En waar je je voor de meeste races individueel opgeeft, kun je hierbij ook als team van girls deelnemen. Hoe leuk is dat? Maar het mooiste aan deze race vinden wij nog wel de mogelijkheid om samen met je mama te lopen. Ook goed dat je naast de 10 kilometer ook voor de 5 kilometer kunt kiezen.’

Heb geduld…
Hier kan Nienke Becker, hoofdredacteur van Run2Day Magazine en initiatiefnemer van Glow Magazine, zich helemaal in vinden. Zij beschrijft op haar online magazine de 10 dingen die 10 jaar hardlopen haar brachten. Geduld staat ook in dat rijtje. ‘Geduld is niet bepaald m’n sterkste eigenschap. Als ik iets wil, wil ik het NU. Maar 5 km, 10 km of een (halve) marathon loop je niet zo maar. Daarvoor moet je heel veel stappen zetten. Het gaat niet om pace, maar patience,’ legt Nienke uit met een opvallend kalme stem.

‘Hoe geweldig is het dat m’n lijf dit kan’

Zelfrespect
Geduld is mooi in lijn met het 4e winstpunt dat Nienke uit hardlopen haalt: ‘Respect voor en vertrouwen in mijn lichaam. Als ik hardloop en luister naar mijn voetstappen, adem en hart dan besef ik hoe geweldig het is hoe alles werkt en dat m’n lijf dit kan. En dat ik er vaker naar moet luisteren.’

‘De weg is een stuk langer dan de finishlijn.’
Tot slot een laatste tip van Nienke voor de race day: geniet van het moment. ‘Ik heb geleerd (of eigenlijk: ik leer nog steeds) om me minder te focussen op het resultaat en meer te genieten van de weg ernaar toe. De weg is een stuk langer dan de finishlijn.

‘Lopen met duizenden meiden, die samenhorigheid dat is zó gaaf!’

Onbeschrijfelijke gevoel
Tot slot vertelt Laura, van Running Lau, dat zij na veel onsportieve jaren, beginnen en ook steeds weer stoppen met lopen toch doorzetten. ‘Mijn eerste wedstrijd, een meidenloop, herinner ik me nog goed. Na maanden trainen ging ik met een zenuwachtig gevoel naar mijn eerste wedstrijd toe. Bij aankomst zag ik duizenden dames bij elkaar staan. Er klonk harde muziek, warming-ups waren al flink aan de gang en overal zag ik energieke, vrolijke gezichten. Het onbeschrijfelijke gevoel dat het juichende, aanmoedigende publiek mij gaf tijdens de race zelf, is dan ook iets wat me altijd bij zal blijven. Niets is zo gaaf als een loop waar duizenden meiden aan mee doen. De samenhorigheid, de geweldige sfeer die er hangt, iedereen deelt één en dezelfde passie: hardlopen. Zo’n meidenloop is gewoon iets wat je niet mag en niet wilt missen.’

Nu jij!
Ben jij enthousiast geworden?! Goed nieuws: a.s. zondag is de Utrechtse Meidenloop. En meedoen kan nog. Dus geen uitstel, maar doe eens gek en spontaan. En loop en vier de 3, 5 of 10 km mee! Online inschrijven lukt niet meer, maar daginschrijving kan zaterdag 28 juni van 15.00 uur tot 17.00 uur.

?

Fieke, Francien, Esther, Nienke, Laura

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent