2 Run | GOGOGO

De hele winter heb je braaf af en toe je rondje gerend, maar van echt lange kilometers is het niet gekomen. De kou was toch niet zo uitnodigend als gehoopt. Herkenbaar? Hier wel;) De verleiding is dan ook groot om met de eerste zonnestralen weer volle kracht vooruit te gaan. Maar pas op, want juist op dit soort momenten ben je heel blessuregevoelig! En dat is zonde. Net nu het lekker weer begint te worden en de wereld net even iets vrolijker wordt is het zo fijn om (pijnvrij!) te kunnen rennen. Hoe zorg je er voor dat je niet overbelast en lekker kunt gaan genieten van de aanstaande lente? Hier wat trucjes.

MAKE A PLAN
Ten eerste is het goed om te kijken waar je nou eigenlijk staat na een winter waar geen einde aan lijkt te komen. En ook wat je doelen zijn. Ben je aan het trainen voor een (halve) marathon. Ga je een paar 5 of 10 km wedstrijden lopen of ga je gewoon voor een lekker-in-je-vel gevoel? Je doel bepaalt je aanpak. Hier vind je een aantal goede schema’s voor verschillende afstanden. En voor het lekker in je vel gevoel bestaat natuurlijk niet echt een schema, maar daag jezelf vooral lekker uit en doe dus niet elke keer hetzelfde. Afwisseling is goed voor ons menselijk lichaam! En dan nog iets… Probeer minimaal 2 keer (liefst 3 keer) per week te rennen:) (alsof we nog niet druk genoeg zijn..)

POWER UP!
Hardlopen alleen is niet genoeg. Op Shape las ik afgelopen week een artikel die m’n ogen eigenlijk een beetje opende. Natuurlijk weet ik van het belang van krachttraining, maar ze verwoordden het daar heel helder: Zeggen dat alleen hardlopen er wel voor gaat zorgen dat je fit wordt, is hetzelfde als zeggen dat je vanaf nu alleen nog groente gaat eten, omdat dat gezond is, aldus Shape. Vond ik wel een eyeopener. Ook zeiden ze daar dat, naast een sterke core, je armen heel belangrijk zijn bij het rennen. Een fullbody workout is dus een goed idee als aanvulling op de hardloopregime. En het kan ook best wel leuk zijn! Ik ben sinds kort fan van mijn wekelijkse kickbokslessen, maar er zijn ook super veel leuke workouts online te vinden. Hier een paar van mijn favorietjes:

  1. Blogilates challenges: Korte video’s die heel duidelijk een bepaalde spiergroep trainen. Ik hou van kort en van afwisseling, omdat ik me tijdens workout video’s nogal snel laat afleiden;) Video’s van 3 minuten (of eigenlijk precies de lengte van een top40 liedje) zijn dan perfect! Mijn favoriet is nog altijd de Call me maybe mighty Squat challenge, voor mooie ronde billen!
  2. Tracy Anderson: Al vaak besproken hier. Ze is de trainer van de sterren, maar maakt voor ons doodnormale burgers ook workout video’s. Ik heb er 1 op mijn laptop staan van een uur (kan helaas niet uitleggen hoe ik daar aan gekomen ben… *oepsie), maar ook op YouTube zijn genoeg video’s te vinden. Bijvoorbeeld deze en deze🙂
  3. NTC: De Nike Training Club app. Een app vol met verschillende workouts voor alle spiergroepen en verschillende doelen. Mijn favorieten zijn de ‘Get Focussed’, workouts van een kwartier die focussen op 1 gebiedje.

TRAIN FOR THE REAL DEAL
Mocht je voor dit voorjaar nog geen wedstrijden geplant hebben, wees niet gevreesd;) Wat het leuke aan het voorjaar en de zomer is, is dat je fit kunt worden in het lekkerste weer om vervolgens in het najaar een mooie run te lopen als bewijs van je harde werk. Afgelopen week liep ik met 4 firsttimers de 10km van de CPC. Allemaal waren ze zenuwachtig: “ik ben vast de slechtste, iedereen is sneller, wat als ik halverwege niet meer kan“. En allemaal waren ze bij de finish totaal euforisch. Het gaat namelijk niet om snelheid of anderen inhalen, maar om het winnen van jezelf. En dat geeft hoe dan ook altijd een gevoel van trots. Wees dus niet bang en kijk of er bij jou in de buurt een leuke run is. Gouden tip? Neem een vriendin mee!! Samen trainen is THE BOMB:)

DON’T GET HURT
Krachttraining is dus een belangrijk onderdeel voor hardlopers en er zijn ook specifieke oefeningen die je minder blessuregevoelig maken. Speciaal gericht op de spieren die we als renners altijd lekker onder druk zetten. In de video hieronder laten ze een aantal oefeningen zien. Super saai filmpje, dus mijn tactiek is de oefeningen opschrijven en goed onthouden, vervolgens I love it van Icona Pop op te zetten en het lekker zelf te doen;)

Dan is het verder natuurlijk super belangrijk om gewoon te genieten. Sport is heerlijk, heeft allerlei positieve uitwerkingen op je gezondheid, humeur, uiterlijk en zelfs je seksleven;) Daarbij, als de zon zich nou eindelijk eens van zijn beste kant gaat laten zien is het de ideale manier om een lekker kleurtje te krijgen! Ik kan dus niet wachten op de dag dat ik mijn shortjes weer achter uit de kast kan toveren, my legs need it!! O en mocht je nog wat meer motivatie kunnen gebruiken? Lees dan deze post eventjes:) 

Ready to gogogo?

?

Fieke (& Francien)

Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: GirlsLove2Run) to keep up to date! See you

Recent