2 Run | Hardloopblessure nr. 1

Wij hebben onze fysiotherapeute Judith gevraagd om een blogpost te schrijven over één van de meest voorkomende blessures bij (beginnende) hardlopers. We krijgen namelijk heel veel vragen over dit onderwerp. Judith is de aangewezen persoon om uit te leggen wat shinsplints precies inhoudt en hoe je het kunt voorkomen of genezen.

Shinsplints is een pijnlijke irritatie van het botvlies, die meestal aan het onderste deel van de binnenkant van het onderbeen is gelokaliseerd. Het komt ook hoger of meer aan de voorkant van het onderbeen voor. De diepliggende kuitspier zit ook vast aan de binnenkant van het onderbeen. Deze spier heeft een belangrijke functie bij het landen van de voet op de ondergrond. Hij stuurt deze beweging en zorgt ervoor dat de voet niet met een klap neerkomt. Bij hardlopen komen er grote krachten op deze spier te staan omdat de factor snelheid ook een rol gaat spelen. De betreffende kuitspier kan hierdoor overbelast raken. De spier wordt stijf, raakt eerder vermoeid en kan zijn sturende rol minder goed vervullen.

Als je in deze situatie blijft hardlopen, dan zal de spier meer en meer overbelast raken. De krachten van het hardlopen zullen nu directer op het bot inwerken waardoor het botvlies geirriteerd kan raken; zo ontstaat shinsplints. De irritatie van het botvlies kan over gaan in een langdurige, pijnlijke ontsteking. De kuitspieren voelen gespannen en vermoeid aan.

Wat te doen? Het herstel van de irritatie heeft grotendeels een natuurlijk beloop. Het lichaam heeft daarom rust nodig. Daarnaast is het belangrijk om de oorzaak van deze blessure aan te pakken. Laat de diepe kuitspieren goed los masseren door een fysiotherapeut of masseur. Daarna is het raadzaam om je kuitspieren goed en dagelijks te rekken zodat de spierspanning laag blijft.Als de irritatie van het botvlies verdwenen is en je weer wil gaan hardlopen dan is het belangrijk je kuitspieren rustig te laten wennen aan meer belasting. Dit kan door lokale oefeningen voor deze spieren te doen; bijvoorbeeld kuitheffen: de platte voet in stand heffen naar de tenen). Ben je eenmaal aan hardlopen toe, zorg dan voor een rustige opbouw en probeer op zacht(er)e ondergrond, zoals bospaden of gras, te lopen. Controleer ook of je loopschoenen nog voldoende steun en demping geven.

?

(Fieke, Francien,) Judith

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent