2 Run | I can(’t) stand the rain

Verkoos jij vandaag je regenlaarzen over je hardloopschoenen? Begrijpelijk. Ook ik liet verstek gaan. Best slap. Ik ben namelijk niet van suiker. Mijn excuus? Vrijdag had ik nog koorts en keelpijn. Wederom een slap excuus Francien. Je bent toch beter? Ja dat klopt en dat wil ik graag zo houden. Okay misschien ben ik toch van suiker. Om jou en met name mezelf te motiveren tot een run in the rain schrijf ik een post waarin ik inga op de meest gestelde vraag als het regent… WHAT TO WEAR?

Windrunner?
Met stip op nummer 1. Wat moet ik aan? Je wilt natuurlijk zo droog mogelijk je run doorkomen. Begrijpelijk. Ik wil hier bijna op antwoorden ‘Dan moet je thuisblijven!’ Maar goed ik probeer jou en mezelf juist te motiveren om toch de regen te trotseren. In mijn kast hangen 7 windrunners. Hardloop jacks die me ongeacht de weersomstandigheden beschermen tegen wind en regen. ‘Francien, jij hebt makkelijk praten.’ Klopt, ik ontvang deze jackets om ze te testen. Het idee is dat je er echter maar één nodig hebt, die jaren meegaat. In de winter gebruik ik mijn Nike Flash Jacket (de vernieuwde variant is vanaf september verkrijgbaar). Ja daarvoor moet je inderdaad diep in je buidel tasten. De flashjacket gaat jaren mee en dus verdien je je investering gewoon terug. ‘Francien je had er toch maar één nodig?’ Dat klopt. En ook al vind ik de Nike Flashjacket heel fijn, deze is gewoon te heet voor de lente, zomer en herfst. De afgelopen week testte ik samen met Fieke en Jenny veelvuldig de Colmar Orginals jackets. Fieke gebruikte de hare bijna iedere dag in Engeland en ik de mijne hier in Amsterdam. In den beginne was ik sceptisch. De jasjes zien er te gek uit, maar gaan ze me ook beschermen tegen de regen. Het antwoord is glashard JA. Ook vanochtend bleek diezelfde jas mijn redding te zijn. Ik kwam zo droog als het maar kon aan op mijn werk. Mijn rok en schoenen daarentegen niet. Waarom ik deze jas het vermelden waard vind? Het is de eerste windrunner die goed ventileert, waarin ik het niet te heet krijg en die niet blijft plakken aan mijn huid. En het belangrijkst ik blijf dus echt droog. Daarnaast is het jasje zo licht en compact dat ik ‘em ook heel gemakkelijk in mijn normale jaszak kan meedragen.

Schoeisel?
Tijdens de Nijmeegse Vierdaagse werd ik meerdere malen gewaarschuwd dat mijn schoeisel niet geschikt was voor regenachtige dagen. Dat klopt, maar gelukkig bleef het tijdens mijn Vierdaagse zo goed als droog. Toen ik de ervaren dames en heren vroeg waarom, kreeg ik te horen dat natte schoenen en sokken ervoor zorgen dat je gemakkelijker blaren krijgt.  Ja, maar dat verklaart nog niet direct waarom ik dan blaren zou moeten krijgen. Dus ging ik Googlen. Dit had het daadwerkelijke antwoord moeten zijn. ‘Blaren zullen sneller ontstaan op warme, natte voeten. Door warmte zullen je voeten een beetje opzwellen en vocht maakt de huid zachter. Bij opgezwollen voeten heb je een grotere kans dat de schoen voor meer wrijving zorgt en een zachte huid is kwetsbaarder dan een harde huid.’ . De oplossing? Waterdichte schoenen. Ja maar die heeft niet iedereen. Wat je kunt doen is schuilen voor de regen, maar goed ik daag je juist uit om in de regen te rennen. Om blaren te voorkomen, kort ik mijn run in. Het gaat erom dat je gaat. De afstand is bijzaak. Staat er toch een duurloop op het programma, dan raad ik je aan om je waterafstotende hardloopschoenen te dragen. Zelf kies ik dan bijvoorbeeld voor mijn Trail schoenen of voor mijn Nike Vomero (afkomstig uit de Shield collectie). Het mooie is dat veel van deze schoenen nu in de sale zijn. Ik kocht de mijne voor de helft van de prijs op de kop bij de Run2Day store op de Overtoom. Je voeten worden wellicht een beetje nat, maar in ieder geval minder nat en je voeten blijven cooler.

Tight?
Hardlopen in je regenbroek is geen aanrader. Dat zit gewoon niet comfortabel. Ik zag vandaag ook al mensen aan me voorbij rennen in een lange één euro poncho van de Blokker. Best slim. Totdat je blijft haken achter een uitstekende tak of struikelt als dat de ding de grond raakt. Niet doen dus. Jongens kunnen het beste in een waterafstotende zwembroek (met binnenbroek) rondrennen. De Hurley zwembroeken beschikken over deze waterafstotende stof. Maar wat blijft er voor ons meisjes over. Zijn er waterafstotende tights? Wacht, ik ga even Googlen.

Daar ben ik weer. Ik heb een tight  gevonden die belooft je te beschermen tegen weer en wind. De productomschrijving zegt genoeg: ‘Als je vaak buiten hardloopt, kom je weleens in een regenbui terecht. Die natte kilometers zijn geen probleem meer met deze hardlooplegging voor dames.

Hoofddeksel?
Een goede windrunner is uitgerust met een capuchon. Dat wil alleen nog niet zeggen dat deze blijft zitten op je hoofd. Die van mij waait namelijk altijd af. Of dekt mijn hoofd onvoldoende. Op een ijshoofd zit ook niet te wachten, want dat veroorzaakt namelijk hoofdpijn. Daarom zet ik vaak een pet op. De klep zorgt er namelijk voor dat mijn gezicht zo min mogelijk geraakt wordt. Best fijn, want het is ook weer zo vervelend als mijn niet watervaste mascara harder rent dan ik. Solliciteren naar een baan als vogelverschrikker is overigens ook net iets teveel van het goede. Zelf draag ik vaak mijn Nike petjes, maar deze zijn niet waterafstotend. Mijn zoektocht naar waterafstotende petjes leverde me niets anders op dan TE suffe petjes. Ik ga daarom voor nat doch stylish verantwoord. Wil je je mooie petten niet verpesten ga dan voor de fijnere petjes van de Primark. Die dingen kosten geen reet, maar zijn toch heel leuk om te zien en dragen.

Tot zover dit regen proof artikel. Ga je net als ik de regen trotseren?

Fotografie: Joyce Bongers | Model: Jenny Alvares van Nee 

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent