2 Run | International Women’s Day Run

Twee weken geleden zag ik voor het eerst de International Women’s Day Run invite voorbij komen op Instagram. Vandaag kan ik je vertellen dat er in 37 landen wereldwijd gerend werd om girls te inspireren. Samen zette we gisteren de wereld voor even in beweging. Nog voordat ik aan de run begon dook ik wat verder in de viering van deze dag. Ik kwam uit op een film die vorig jaar is uitgebracht. ‘Girl Rising.’ De trailer maakte me nieuwsgierig. Zelfs zo nieuwsgierig dat ik de gehele film wilde zien. Ik ben nu halverwege. Even ben ik gestopt. Even denk ik na. Even schrijf ik een blogpost.

Even wil ik je bewust maken dat onze positie een bevoorrechte is. Het is er eentje waarin jij en ik de vrijheid krijgen om naar school te gaan, te trouwen met diegene waarvan jij en ik houden op een leeftijd die jij en ik zelf bepalen. Toch weet je net als ik, dat dit lang niet overal het geval. Wereldwijd worden heel veel meisjes slachtoffer van mishandeling, mensenhandel, prostitutie en uithuwelijking. Even sta ik stil bij iets wat voor ons zo normaal is. Ik werk bij een geweldig bedrijf, ik mocht de opleidingen volgen die ik zelf koos. Ik mocht een blog beginnen omdat het wilde. Even denk ik na. Even zie ik in dat mijn leven me in staat stelt om mooie dingen te doen waarvan ik gelukkig word. Maar even voelt het wrang, als je ziet wat er elders gebeurt. Daar waar vrijheid je beperkt om je eigen keuzes te maken. Daar waar je moet doen wat een ander voor je besluit. Daar waar je geen keuze mogelijkheid hebt. Even word ik stil.

Even denk ik wat kan ik hiermee doen. Wat kan ik hieraan bijdragen. Dat kan ik doen door mezelf en jou bewust te maken dat er nog heel veel meer nodig is om de wereld in beweging te zetten. Dat een run zoals gisteren een impact heeft. Maar is dat genoeg? Of ga je er ook echt iets aan doen? Heel vaak worden Fieke en ik gevraagd te lopen voor een goed doel. Toch weigeren we. ‘Waarom?’, is de logische wedervraag. Omdat aandacht en bewustwording niet genoeg zijn. Als ik loop voor een goed doel, dan zoek ik dat doel zelf uit. Dan wil ik meer doen dan alleen geld inzamelen en ruchtbaarheid geven. Even wil ik dan alles opgeven, om datgene dat in mijn leven speelt door te geven. Even wil ik iemand laten voelen dat je alleen gelukkig kunt zijn als je weet wat ongelukkig zijn inhoud.

En dan besef ik me dat ‘even’ niet lang genoeg is. Dat ik bijna nooit bij stilsta dat het niet ieder meisje het recht heeft om haar eigen keuzes te maken. Dat ik mijn cultuur meet met die van iemand die het in mijn optiek minder heeft. Egoïstisch heet dat. Misschien moet ik met eigen oog zien wat geluk en ongeluk voor een ander inhoud. Misschien moet ik dat zelf ervaren. Even is dus lang niet lang genoeg. Even ben ik opzoek naar de woorden die hierop volgen. Ik heb ze gevonden terwijl ik ze typ. Ik ga lopen voor een goed doel. Ik stel mezelf vrijwillig op voor de @girlsgottarun foundation. Ik wil meer doen dan alleen geld inzamelen. Ik wil daar naartoe. Ik wil met mijn eigen handen in dit geval benen zien wat ik kan doen en wat zij omgekeerd voor mij kunnen doen.

Ik leg over minder dan 43 dagen 56 kilometer af. Ik heb niet getraind. Ik ben geblesseerd. Ik ga onmogelijk doen, door het wel te doen. Opgeven kan. Is misschien ook verstandig. Maar ik loop op wilskracht. Ik loop lang, niet even. Ik loop 56 kilometer voor @girlsgottarun. Opgeven is geen optie. Mijn keuze is om te lopen en te finishen. Net als het vandaag jouw keuze om mee te lopen in de International Women’s Day Run. Girls, ik ben jou samen Fieke eeuwig dankbaar. Het blijft geweldig om je in het echt te ontmoeten. Het blijft mooi om te zien dat we samen nog meer bereiken en nog verder komen.

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent