2 Run | Lesson learned

Mijn race verhaal bracht mensen in beweging. De verdeeldheid over de gevaren en risico’s die ik onderging door de race op mijn manier te lopen is mij niet ontgaan. Het heeft me zelfs nachten wakker gehouden. Het is lastig om te lezen dat je in de optiek van een ander een misstap heb gezet terwijl dit in mijn optiek juist niet zo was. Wat ik er nog lastiger aan vind is dat mijn team hierbij in twijfel werd getrokken.

Intensieve begeleiding
Vanaf dag één werd ik intensief begeleid. Ik koos er bewust voor de verhalen over mijn blessures zo veel mogelijk uit de publiciteit te houden. Dat neemt niet weg dat ik meer dan de helft van mijn trainingsperiode aan het herstel heb gewerkt samen met mijn team. Intensieve fysio behandelingen, hersteltrainingen, het inbedden van een gevarieerd eetpatroon en alternatieve trainingen om mijn lichaam (terug te brengen) in juiste staat van fitheid. Nooit eerder ontdekte ik zoveel dingen over mezelf. Nooit eerder zag ik waar ik toe in staat was met behulp van dit team.

Nieuwe inzichten
Mijn voorbeeldfunctie deed ik volgens een enkeling geen eer door de race middels pijnstillers te lopen. Daar hebben ze een punt. Het is van te voren besproken met zowel mijn trainer als mijn fysiotherapeut geen medicatie te gebruiken, maar op eigen kracht te lopen. Echter was het mijn eigen keuze op de dag zelf om toch medicatie te gebruiken. Wellicht de enige keuze die ik niet heb overlegd met mijn team. Ik was me tot dan toe niet bewust van de gevaren, daarom heb ik dit ook niet overlegd. In de gevaren heb ik me simpelweg niet verdiept omdat ik dacht dat ze er niet waren. Totdat ik er nadien op gewezen werd. Had ik dit van te voren geweten, dan had ik daar zeker anders aangepakt en rekening gehouden met de mogelijke risico’s die ik hierdoor liep. Degene die me hierop wezen lieten me inzien dat het niet de manier is om een race te volbrengen. Dat ben ik met ze eens. Bedankt voor dit inzicht.

Comments
‘Dat meisje had tegen zichzelf in bescherming moeten worden genomen.’ Heeft me het langst wakker gehouden. Weet je waarom? Hiermee werd mijn keuze om te lopen afgedaan als de domste beslissing ooit. Ik werd daarmee afgedaan als iemand die niet in staat was om de juiste argumenten om wel of niet te lopen tegen elkaar uiteen te kunnen zetten. Ik koos voor alternatieve trainingen om mijn lichaam zo sterk en fit mogelijk te maken. Ik zat uren lang op een spinningfiets, ik zwom bijna elke dag en deed daarnaast ook nog aan aqua jogging. Ik zag ook de comment voorbij komen ‘Haar lezers vonden het stoer en knap.’ Als degene die dit schreef mijn lezers kent en naar de comments was gegaan dan had deze persoon gezien dat de meningen wel degelijk uiteen liepen. Ik waardeer de ontvangen feedback of het nou positief of negatief is. Het geeft namelijk aan dat mensen zich betrokken en begaan voelen met de dingen die ik doe. Dat kan ik daarom dan ook enorm waarderen.

Rustig aan gedaan
Keer op keer heb ik samen met mijn team gekeken of het lopen van de race nog haalbaar was. Uiteindelijk heb ik alle pro’s en con’s tegen elkaar uiteen gezet en besloten deel te nemen aan de race. Als het onderweg niet meer zou zijn gegaan was ik absoluut uitgestapt. Ik besloot de pijn te onderdrukken, maar was er me absoluut bewust van dat deze aanwezig was. Evenals het risico dat dit weleens afbreuk zou kunnen doen aan mijn toekomstige loopprestaties. Dat is ook precies de reden waarom ik besloot deze race zo rustig mogelijk aan te doen. Ik heb er niet voor niets 7 uur en 44 minuten over gedaan. Voornamelijk omdat ik ervoor koos mijn knie te sparen. De stukken die ik liep in plaats van rende gebruikte ik om te genieten van alles wat er om me heen gebeurde. De interactie met de mensen om me heen. De verhalen die ik deelde met medelopers. Stuk voor stuk onvergetelijk.

Don’t try this at home
Ik had inderdaad in mijn post moeten vermelden dat dit niet de reguliere manier is om te trainen. Echter stond mijn herstel keer op keer centraal in al mijn trainingen. De wilskracht om deze race te willen volbrengen bracht me naar de finish. Maar dit had ik absoluut niet kunnen doen met de deskundige ondersteuning van mijn team. Het is aan mij om jou te laten zien dat ik de volgende keer alle adviezen ter harte neem om diezelfde race binnen de gestelde tijd te lopen. Toch had mijn voorbereiding ondanks alle tegenslagen niet beter kunnen zijn dan zoals het nu gegaan is. Daarnaast ben ik Adidas dankbaar voor het feit dat ze geloofde in hetgeen dat ik samen met mijn team wilde doen. Dit is by far mijn mooiste race ooit. Dit kan niemand me ooit nog afnemen.

Het is niet alleen de race die mijn leven voorgoed heeft veranderd, zowel de reis er naartoe als de voorzetting van de reis was er eentje om nooit te vergeten. Volgend jaar ben ik terug en loop ik voor Run4 Schools. Fieke vertelt je morgen waarom ook zij volgend jaar wederom aan de start staat van de mooiste race ooit.

?

(Fiek &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent