2 Run | Prep yourself!

Een tijdje geleden sprak ik hier de woorden: dit najaar gaat er een marathon gelopen worden. En hoewel ik dat een beetje eng vond om op te schrijven, sta ik er na 2 weken nog steeds volledig achter. Maar als ik iets doe, dan wil ik het ook goed doen. Niet half en ook niet met het idee: als ik hem maar uitloop. Nee ik wil voorbereid zijn en met een goed gevoel aan de start verschijnen. En dus ben ik de afgelopen tijd tips aan het verzamelen. Ik hoef nu nog niet volle bak aan de training, mag gewoon even op de goede oude manier doorlopen, maar kan me wel alvast inlezen. Ik heb de belangrijkste tips hier voor je verzameld. Het zijn niet alleen tips voor marathonidioten, maar ook voor ieder ander die aan het trainen is om verder te kunnen rennen dan ie nu kan.

  1. Mind over miles: Iets waar ik duidelijk te weinig aandacht aan besteed. Het gaat in hardlopen maar voor een klein deel over de daadwerkelijke training. De mind is vele malen belangrijker! Zorg er dus voor dat je ook daar mee bezig bent tijdens het trainen. Je kunt namelijk veel meer als je hoofd ook mee werkt. Sommige onderzoeken zeggen zelfs dat 80% van je prestatie afkomstig is uit je mind.
  2. Luister naar je lichaam: Ga niet te ver. Het is heel verleidelijk en ook heel logisch dat je elke run verder en beter wil. Maar let wel op dat je niet overbelast. Nu zijn er 2 manieren om naar je lichaam te luisteren. De één is echt kijken hoever je kunt gaan en je grenzen kennen. De ander is opgeven en eigenlijk een beetje een ‘pussy’ zijn. Je begrijpt waarschijnlijk welke je moet gebruiken;)
  3. No music: Toen ik deze tip las dacht ik: HOE DAN! Ik zweer bij mijn runningplaylists en wordt direct moe als ik mezelf hoor ademen. Maar het blijkt dat je je eigen lichaam beter leert kennen en er daardoor ook beter naar kunt luisteren, wanneer je je eigen ademhaling hoort. Af en toe zonder muziek is dus eigenlijk super goed. Misschien ga ik toch overstag.
  4. Go easy: Ik wil altijd zo hard mogelijk. Mijn iPhone vertelt me altijd mijn gemiddelde snelheid en ik laat me er ook lekker door opjagen. Daarom loop ik nu ook af en toe zonder app, zodat ik gewoon lekker kan rennen. Werkt best wel goed! Al moet ik zeggen dat de scoreborden in mijn Nike app het daar niet helemaal mee eens zijn. Elk voordeel heb z’n nadeel…
  5. Make it fun!: Het is al moeilijk genoeg om ieder weekend een lange run te moeten doen. Zorg er daarom voor dat het wel leuk blijft! Ga met vriendinnetjes rennen, beloon jezelf voor je harde werk of kies steeds een nieuwe mooie route. Ik las ook een goede tip op het blog Dailylin. Zij is aan het trainen voor de Rotterdam marathon en had tijdens een lange training van 35 km overal vriendinnetjes wachten die een stukje met haar meeliepen. Zo dwing je niemand mee te gaan in jouw marathonmadness en kun je toch samen rennen. Vond ik slim!
  6. Interval: Je bent aan het trainen voor een megalange afstand, maar je kunt niet altijd alleen maar ver rennen en om beter en sneller te worden is dat ook helemaal niet slim. Intervaltrainingen, maar ook kortere runs mogen absoluut niet vergeten worden. Zo hou je een training ook nog behapbaar. Je hoeft eigenlijk maar 1 keer per week een lange run te doen en de rest hoeft helemaal niet uren in beslag te nemen.
  7. Power up: Jarenlang was hardlopen de enige sport die ik deed en dan vergeet je zo ontzettend veel spieren die super belangrijk zijn tijdens het hardlopen. Niet doen dus! Er zijn super veel makkelijke oefeningen waar je sterker van wordt én beter van gaat rennen.
  8. Als de dag dan eindelijk daar is, race day, zijn er ook nog een paar belangrijke dingen om te onthouden. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je alles al een keer getest hebt. Je kleding, je schoenen (!), je voeding, je drinken. Zo weet je precies hoe je reageert op alles. Oh en nog een tip: zet je naam op je t-shirt! Super leuk om tijdens je run persoonlijk aangemoedigd te worden!

Nu ik al deze tips heb verzameld, kan er weinig meer mis gaan. Frans en ik zijn druk op zoek naar een geschikte marathon en er zijn een paar opties waar ik heeeeel veel zin in heb. Zodra we meer duidelijkheid hebben ben jij natuurlijk de eerste die het hoort. Tot die tijd blijf ik me lekker inlezen en jou vervelen met mijn lijstjes en verhalen;) Mocht je er echt genoeg van hebben let me know. Soms laat ik me iets teveel meeslepen;)

Ready voor het lange weekend!? Ik wel! Zeker omdat ik komende zondag een heerlijk reisje ga maken. Onverwachts ga ik naar Rome! Tips zijn meer dan welkom!

Fieke (& Francien)

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent