2 Run | Problem (Almost) Solved

De fysiotherapeut, één keer eerder bracht ik een bezoek aan een fysiotherapeut en met succes. Ik was heel snel weer blessureblij. Vorige maand heb ik mezelf geblesseerd. Eerlijk gezegd weet ik niet hoe of waardoor. Drie weken hield ik me koest en dat was moeilijk. De pijn in mijn knie ging maar niet over. Dus werd het hoogtijd om een bezoek te brengen aan de fysiotherapeut. We hadden net die week een mailtje ontvangen van een fysiotherapeute met een hardlopers achtergrond. Vorige week zaterdag ontmoette we Judith Klopper in de Coffee Company om eens te kijken wat voor elkaar konden betekenen. Ze kwam voor mij als een godsgeschenk.

Een beeld krijgen

Het allerbelangrijkste van mijn eerste bezoek aan haar praktijk Fysiotechnique Amsterdam was om een goed beeld te krijgen van de aard van de blessure. Daarom mocht ik eerst een vragenlijst beantwoorden over mijn fysieke gesteldheid en sportverleden. Na de vragenlijst nam ze eerst ruim de tijd om me uit te leggen wat er wellicht aan de hand kon zijn. Ze tekende alles voor me uit. Ze legde me uit dat er waarschijnlijk een overbelaste spier ergens in mijn been zat… Eerst was ik sceptisch. Een overbelaste spier? Dit voelde eerder als iets dat in mijn knie volledig kapot was gegaan.

Overbelasting

Ze liet me zien dat het spierweefsel keer op keer een klein beetje wordt aangetast als je sport. Normaal gesproken herstelt het spierweefsel zich binnen twee dagen. De kleine beschadigingen veroorzaken de spierpijn die je soms ervaart na het sporten. Het is belangrijk dat er soms tijd is voor de spieren om te herstellen. Ik heb mijn beenspieren langdurig blootgesteld aan deze beschadigen zonder ze daarbij de ruimte te geven om te herstellen. Aan mijn overbelaste spier is dus een vrij lang proces voorafgegaan. Drie weken geleden zorgde dit ervoor dat mijn rechterbeen steeds meer weerstand gaf bij het buigen van mij knie. Dit voelde ik als wilde afzetten, maar ook als ik een trap op of afliep. Niet wetende dat mijn bovenbeen spier dit veroorzaakte. Ik dacht dus echt dat er wat mis was in mijn knie. Maar goed dit was een veronderstelling.

Oma onderbroek

Judith wilde zeker van haar zaak en mijn benen werden van top tot teen gecheckt, zelfs mijn liezen en heupen werden onderzocht. Telkens moest ik op een schaal van één tot tien aangeven of ik pijn voelde en hoe scherp die pijn precies was. Overigens lag ik de gehele tijd in mijn oma onderbroek op de behandeltafel. Best een beetje genant, maar het hoort nou eenmaal bij. Ik was allang blij dat ik geen string aanhad. Niet dat het had uitgemaakt, maar dan had ik me nog een stukje ongemakkelijker gevoeld. Toen ze bij mijn bovenbeenspier aankwam voelde ik een scherpe pijn toen erop de spier werd gedrukt. Eerst kon ik niet geloven dat de pijn daar vandaan kwam, maar het was toch echt zo. Judith besloot om mijn bovenbeen eens goed los te masseren en dat deed meer pijn dan gedacht. Maar ergens wist ik dat ook eigenlijk al. Ik voelde hierdoor nog beter dat deze spier de pijn in mijn knie had veroorzaakt. Na 20 minuten intensief te zijn gemasseerd voelde ik de pijn eigenlijk langzaam afzwakken. Hoe was fijn was dat? Ze gaf me wel mee dat ik nog niet mocht rennen, maar dat ik eerst nog even rust moest houden en dat ik over enkele weken het hardlopen weer mag opbouwen. op kan pakken. En dat was echt een opluchting. Voor nu kreeg ik een rek oefening mee die ik iedere dag één minuut moet doen. Aanstaande maandag staat de volgende afspraak gepland.

Blessurevrij?

Ik kan met recht zeggen dat ik heel goed geholpen ben door Judith en daar ben ik haar nu al dankbaar voor. Dankzij haar kennis en expertise kan ik straks weer normaal hardlopen en hopelijk dergelijke blessures in de toekomst voorkomen of verminderen.

Pak rust

Wat ik hiermee vooral wil laten zien, dat je niet het eigen heft in handen moet nemen als er iets in je lichaam tijdens het sporten niet goed voelt. Zeker niet als dit langere tijd aanhoudt. Pak rust als dat nodig is en voorkom overbelasting van spieren en gewrichten. Want dan ben je straks misschien nog wel veel verder van huis…

Ik ben samen met Judith benieuwd waar jij misschien tegenaan bent gelopen tijdens het sporten. Waar heb je last van (gehad)? Wellicht kunnen we je helpen. Zit je met een vraag over dit onderwerp, stel deze dan gerust! 

?

(Fieke) & Francien

Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: GirlsLove2Run) to keep up to date! See you there!

Recent