2 Run | Run to work

Gisteren ging ik niet met mijn fiets naar het werk. De tram en bus pakte ik ook niet. Je gelooft het niet, maar ik ging rennend naar mijn werk. Van Amsterdam Oud-West, via het Vondelpark, naar de Herengracht. Wat een uitvinding, de benenwagen.

Kantoortrend
Onbewust bleek ik mee te doen aan een kantoortrend, genaamd de ren-forens (heen en weer reizen tussen de woongemeente en de werkgemeente. Bron: Wikipedia). Een vriendinnetje spotte hier gisteren een artikel over in het NRC Next geschreven door Catrien Spijkerman, die haar inspiratie weer haale uit een artikel van Simon Freeman. En wat blijkt? Hardlopen naar het werk is helemaal hip, hot & happening. Deze trend blijkt te zijn overgewaaid uit Londen. Daar hebben ze zelfs een organisatie die je tas met laptop achter je aan brengt.

De voordelen
De voordelen van hardlopen naar het werk? Je bespaart jezelf een slopende rit in overvolle tram of bus en je hebt je work out er al opzitten, nog voordat de dag echt is begonnen. Ik kan uit ervaring spreken als ik zeg dat ik heel veel energie heb, al de hele dag! Het is inmiddels al half negen ‘s avonds en ik werk nog steeds. En dat terwijl ik vanochtend al om half zeven naast mijn bed stond.

Het praktische gedeelte…
In Engeland worden hele rengroepjes gevormd rondom dit fenomeen. Ze wisselen tips uit die voornamelijk gaan over de logistieke problemen waar ze letterlijk tegenaan lopen. Maar met de juiste organisatorische voorbereidingen zijn deze problemen gemakkelijk te overzien en nog belangrijker oplosbaar. Zelf liep ik vanochtend met een speciale bag, waarin mijn laptop en kleding zaten. Normaal gesproken werkt dit heel goed. Echter had ik de tas niet onvoldoende afgesteld, waardoor mijn middel en rug niet goed werden omsloten. Met als gevolg een pijnlijke rug. Note to myself: tas van de voren afstellen.

Simon Freeman (schrijver van het Engelse artikel) deelde een aantal tips die ik heel goed kan gebruiken:

  1. Is er überhaupt een douche aanwezig op je kantoor? In mijn geval wel! En ook nog eens een super deluxe! Je weet wel met zo’n waterval douche. Mijn werkgever zorgt heel goed voor mij en mijn collega’s. Is er geen douche aanwezig? Ren dan van je werk naar je huis in plaats van andersom.
  2. Wil je toch hardlopen naar je werk, maar valt er in geen velden of wegen een douche te bespeuren? Loop dan binnen bij een nabijgelegen hotel. Daar zijn vaak douches te vinden in de wachtruimte. Oké dit is illegaal, maar iedereen mag in de lobby van een hotel plaatsnemen. Daar heb je echt geen keycard of sleutel voor nodig. Als je dit niet durft (waarschijnlijk ben ik de enige die ooit aan deze oplossing heeft gedacht), kun je ook gebruik maken van opfrisproducten waarbij je water nodig hebt, zoals droogshampoo, opfrisdoekjes en zeep. Ik geef je eerlijk toe, dat dit bij mij niet werkt. Daarvoor zweet ik teveel (lees: natte haren, zweetdruppeltjes tussen mijn tietjes en het water gonst van mijn rug). Er zijn ook mensen die ongeschonden uit de strijd komen en totaal niet zweten. Ik ben jaloers.
  3. Is de route naar je te werk te lang om helemaal te lopen? Ga dan een stukje met de bus of tram en stap halverwege uit. Om alsnog rennend je werk te bereiken.
  4. Ik stipte het daarnet al even aan. Woon en werk je toevallig in Londen? Dan kun je terecht bij Home Run een organisatie die de tassen van renners vervoert.
  5. Pak je tas, als je daarmee rent tenminste, de avond daarvoor in. Denk goed na wat je nodig hebt. Zo vergat ik vandaag mijn handdoek, borstel en de föhn (die laatste paste helaas niet meer in mijn tas). Schoon ondergoed en een outfit die niet teveel ruimte in beslag neemt is ook handig.

Energie voor tien!
Naast de luxe van een douche op mijn werk, kan ik er ook nog eens extreem goed ontbijten. De koelkast is gevuld met vers fruit en biologisch verantwoorde sapjes. Dat maakt deze kickstart van mijn werkdag nog eens extra gezond. Zoals ik daarnet al aangaf heb ik de hele dag door energie voor tien gehad. Daarnaast kon ik me ook veel beter concentreren. Tijdens mijn run maakte ik al een to-do list en dacht ik na over ideeën. Kortom, dit geeft mij een heel voldaan gevoel.

Is dit ook iets voor jou? Of pak je toch liever de fiets, tram of bus?

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent