2 Run | Stop Run Stop Run

Neem je net als ik deel aan We Own The Night Amsterdam? Dan ben je net als ik ook in full trainingsmode. Toch? Vanochtend stond ik om half 9 op de baan. De afstand heb ik gelukkig al onder de knie, echter ben ik momenteel verre van snel. Toch wil ik mijn PR van vorig jaar verbeteren, 48 minuten. Ook al ben ik nog lichtelijk geblesseerd het gaat met de dag beter.

Race-ready
Wordt het je eerste 10K dan raad ik je aan om vooral te genieten en je doel in te stellen op het uitlopen van deze prachtige race. Wil je net als ik sneller worden? Dan raad ik je aan om een interval training in te bouwen in je schema. Met nog minder dan een maand te gaan ligt mijn volledige focus op sneller en sterker worden.

ProRun
Op ProRun kwam ik het artikel van Marc Gerlings tegen. Ik gebruik zijn verhaal als leidraad. Aangezien ik zelf niet de grootste fan ben van interval trainingen lijkt het me handig om een specialist in het verhaal te betrekken.

Interval?
Een snelle afstand afgewisseld met een relatieve rustperiode zorgt ervoor dat je sneller wordt. Ik vind dat altijd iets tegendraads hebben, want hoezo word ik sneller door te stoppen om vervolgens weer verder te rennen. Toch wordt je er wel degelijk sneller door. Bij interval draait het inderdaad om je het verhogen van je snelheid. Je loopt gedurende een bepaalde tijd tegen je snelheidsgrens aan. Door in het grensgebied te trainen hoop je over die grens heen te gaan en daarmee je vermogen te verhogen.

Techniek
Je looptechniek speelt een belangrijke rol in je proces om sneller te worden. De hardloopster met veel, slingerende bewegingen verliest kostbare energie. Je intervaltraining verloopt er niet slechter door, je benut echter een klein deel van je maximale snelheid. Daarnaast is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan je core spieren die de krachten tussen je onder- en bovenlichaam bijsturen. Blijf rechtuit kijken met een redelijk stil hoofd. De vermoeidheid die naar verloop van tijd haar intrede doet, kan ervoor zorgen dat het lichaam inzakt. Je gaat meer voorover gebogen lopen. Dit is juist niet bevorderlijk voor training. Blijf je lichaam daarom constant corrigeren. Alsof het telkens je eerste ronde van je training is, waarbij je nog helemaal fris en fruitig bent.

Duur en snelheid
Train je voor een marathon? Dan volstaan versnellingen van 400 meter (de lengte van een atletiekbaan) afgewisseld met korte periodes van rust. Licht je focus op een 10 kilometer of een halve marathon, dan hebben intervals van 400 meter te net te weinig impact. Daarom is het aan te raden om de lengte van je interval te vergroten. Ga voor 800 meter intervals met daarna een korte periodes van rust. Heb je net als ik de afstand al redelijk onder de knie dan raad ik je aan om dit ritueel acht keer te herhalen. Na iedere 800 meter ga je voor een relatieve rustperiode van 400 meter waarbij je heel rustig loopt. Tijdens je interval is het belangrijker om sneller te gaan dan je race tempo. Je voelt zelf aan wanneer je aan de grens van je kunnen zit.

Valspelen
Als het om interval gaat speel ik heel snel vals. Zo ga ik bijvoorbeeld maar voor 700 meter in plaats van 800 meter. Of doe ik in totaal zes intervals in plaats van acht. Of ik versnel bijna niet meer en zoek daarbij mijn grens niet op. Het is daarom aan mij om mezelf uit te dagen. Ik ga heel eerlijk zijn, de eerste paar keer dat je voor interval trainingen gaat ben je helemaal kapot en vaak ervaar je ook nog niet een direct voordeel. Echter heeft het op de lange termijn wel degelijk zijn voordelen. Ook ik gooi mijn pet al snel in de ring, maar dit keer ben ik vastbesloten om twee interval trainingen per week te doen naast mijn duurloop, korte loop en N+TC training. In ieder geval tot We Own The Night Amsterdam. We Own The Night Milaan geldt als mijn generale repetitie.

Are you with me?

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent