2 run | Upprepared? Don’t stress!

Zoals je (misschien) weet, is mijn voorbereiding op de NYC marathon verre van ideaal. En daar maak ik me af en toe zorgen over. Gister las ik een verhaal wat perfect aansluit op die NYC Marathon madness . De vraag die centraal stond: Hoe loop ik een race wanneer ik niet zo goed getraind ben als ik zou willen zijn? Ik heb een paar goede tips verzameld, dus misschien heb je er zelf ook nog iets aan en is het niet alleen maar nuttig voor het kalmeren van mijn mind;)

Don’t stress 
Wat vooral geen zin heeft is stressen. Het is zoals het is en je kan nu weinig meer doen aan je slechte voorbereiding. Het werkt alleen maar averechts om 2 weken van te voren nog enorm lange afstanden te gaan rennen, dus vertrouw op je basis. Ik heb vorige week nog 1 keer 24 gelopen. Gister heb ik de halve marathon laten schieten, maar wel nog 16 km gedaan en de komende weken ga ik niet meer verder dan 10km. Het moet maar genoeg zijn.

Plan alles!
Een grote stressfactor voor mij is mijn vergeetachtigheid. Ik kan letterlijk alles kwijtraken. Van m’n pinpas tot m’n sleutels. Van m’n wachtwoorden tot m’n hardloopschoenen… Als dat in New York gebeurt is het een drama en dus moet er gepland worden. Van te voren ga ik, echt waar, alle mogelijke outfits bij elkaar zoeken. Beslis ik welke schoenen, sokken en ondergoed ik wil dragen. Ook kijk ik waar de expo is, waar we moeten starten, hoelaat ons vervoer vertrekt  en wat ik wanneer wil eten en drinken. Let op details, die kun je stresslevel maken of breken!

Food is belangrijk
Als de raceday eenmaal daar is, ben je waarschijnlijk super gespannen. Ik ben dat sowieso altijd, maar in New York is de kans dat m’n zenuwen gaan sky rocketen. Dan is het mogelijk dat je geen hap door je keel krijgt. Is dit het geval? Duw het er dan toch doorheen! Je moet een heftige fysieke prestatie leveren. Eten is dan belangrijk! Dus ook al smaakt het totaal niet en krijg je spuugnijgingen, keep going, you’ll thank me later;)

Schildpadden stylo
Begin rustig! Begin zo langzaam dat je niet eens op je horloge WIL kijken. Hou dit tempo vol tot halverwege de race en maak dan ruimte voor een evaluatie. Hoe voelen m’n benen? Heb ik genoeg energie? Kan ik een tandje bijschakelen? Oh, en wees ook vooral niet bang om af en toe te lopen. Het is, bij een race waarbij je slecht bent voorbereid, niet de bedoeling dat je een PR gaat lopen. Dat gaat toch niet lukken. Dus als het even niet gaat, stop dan even bij een drinkpost en neem een paar goede slokken energie. Of you go again.

Gelletjes, gelletjes, gelletjes
Start op tijd met je calorieën. Je voorbereiding was niet optimaal en je kunt de extra energie dus wel gebruiken. Daarnaast is de kans groot dat je wat langer onderweg bent dan je had verwacht. Ook daarvoor is extra energie niet onverstandig.

En ben je een groentje, net als ik. Is dit dus je eerste marathon (10k, halve marathon ect.)? Dan loop je sowieso een PR! Dus laat het gewoon gaan en geniet van wat er om je heen gebeurt! Dat is mijn plan!! 

?

Fieke (& Francien)

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: GirlsLove2Run) to keep up to date! See you!

Recent