2 Run | Marathon meltdown

Girl, ben je klaar voor je eerste marathon? Halverwege april is het zover. Waar je in september/oktober in een mooie 12 graden loopt kan dit in april heel anders zijn. Hoe voorkom je een marathon meltdown? Aangezien je voornamelijk tijdens koudere dagen van het jaar getraind hebt? Vandaag neem ik enkele tips met je door die ik vond op Fitsugar. Misschien moet ik dit advies zelf ook ter harte nemen. Het mag dan wel hersfst zijn in Zuid-Afrika. Dat is toch een andere soort herfst dan die van Nederland. Genoeg over mij. Let’s get down to business.

Safety comes first
Mocht het op raceday onverwacht warm (lees: boven de 19 graden) zijn, dan is het zaak om je doel bij te schaven. Geef zo’n 5 tot 10 seconden toe op pace per kilometer. Dit geldt vooral in het begin, je lichaam dient te acclimatiseren. Je wilt oververhitting voorkomen, toch? Gaandeweg de race wordt het namelijk alleen maar warmer en warmer. Om die reden start ik in Zuid-Afrika al om half 7 in de ochtend (er is overigens geen tijdsverschil). Dit geldt trouwens voor elke marathon, start vooral niet te snel. Er is mij ooit vertelt dat de batlle van de marathon begint bij kilometer 32. Pas dan moet je de versnelling inzetten. Voorafgaand aan die 32 kilometer is vooral belangrijk dat je een steady race pace aanhoudt en niet oververhit raakt.

Drench yourself
Tijdens de race worden er bekertjes water uitgedeeld. Pak er in plaats van 1, 2 aan. De inhoud mag je natuurlijk opdrinken. Begin zo vroeg mogelijk in de race met hydrateren. Zeker met het oog op de toenemende hitte gedurende race. Echter zijn de bekertjes water daar niet enkel en alleen voor bedoeld. Gebruik ze ook als verkoeler. Hoe? Door het water over jezelf heen te gooien. Pas op dat je daarbij alleen jezelf raakt in plaats van de buurvrouw links naast je. Giet het water over de achterkant van je nek,  de binnenkant van je polsen en de liesstreek heen. Vanuit hier kan je lichaam de verkoeling het best geleiden. Krijg je het echt te heet? Dan is het zelfs aan te raden om het water over je kruis heen te gooien. Een enorme opluchting, als we de kenners mogen geloven.

The power of visualisation
Dit hoor je waarschijnlijk van al je voorgangers, de race is niet alleen een mentale kwestie, maar vooral een psychologische. Als je goed getraind bent, dan ga je er zeker komen. Je moet er alleen wel in geloven.

De trick van Olympisch marathonloper Ryan Hall is vooral ontkenning van de (te) hoge temperatuur. Zodra je toegeeft aan de hitte, ben je verslagen. Dit betekent natuurlijk niet dat je de overduidelijke signs van de hitte moet ontkennen, zoals misselijkheid en kramp. Het betekent simpelweg dat je je moet focussen op het positieve. Kijk om je heen, geniet van de omgeving. Richt je aandacht op de knappe guy in front of you. Ik richt mijn focus graag op de mensen langs het parcours. En vergeet vooral niet om de finish line te visualiseren. Je creëert hiermee een denkbeeldige finish line, waar je als het ware naar toe wordt getrokken.

Girl, denk je dat je de hitte kunt verslaan?

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent