2 Think | Food Fails

Een paar dagen geleden schreef ik over hoe moeilijk het is om gezond te leven. Daar wil ik vandaag nog even wat dieper op in gaan. Gewoon omdat het kan, en omdat ik zelf af en toe door de bomen het bos niet meer zie. Een paar weken geleden las ik op De Correspondent een artikel van Rob Wijnberg. Hij was toen een paar weken bezig met een gezonder leven en schrok zich kapot over hoe moeilijk het was. Vervolgens kwam het advies over superfoods van het voedingscentrum er nog eens overheen en was bij mij de verwarring compleet.

Hoe zit het nou. Wie kan je nu nog objectief vertellen wat gezond is en wat niet? Wie moeten we nog geloven. Veel van de onderzoeken naar gezonde voeding worden uitgevoerd door de grote multinationals. Allemaal super schuldig aan ons obesitas tijdperk. Nestlé, maar ook McDonalds en Coca-Cola zijn grote sponsoren en gebruiken die onderzoeken allemaal in hun eigen voordeel. Ook het voedingscentrum is niet helemaal objectief. Zij ontvangen bedragen van Albert Heijn, Kellogs en Lu. Allemaal bedrijven die baat hebben bij ons eetpatroon.

Tijdens het interview met Timothy Noakes was hij heel stellig over met name 1 ding. We worden allemaal bedonderd als het op voeding aankomt. De hele industrie draait om geld. En als wij meer eten, verdienen de bedrijven meer geld. Zij zijn er dus bij gebaad dat wij steeds opnieuw terug komen voor hun producten. Dat kan alleen, of nou ja het makkelijkste, als we er zo heftig naar craven dat we geen andere keus meer hebben. En dus zit ons eten -voorverpakte- eten vol met stofjes die we écht niet nodig hebben, maar die we wel heel lekker vinden.

Dat besef is bij mij langzaam aan het landen. Ik kan me er ook serieus boos over maken. We worden gewoon genaaid -excuses le mot- waar we bij staan. Ik kan me dan ook heel erg vinden in de conclusie van bovengenoemde Rob Wijnberg. Eet alleen eten wat er nog uitziet zoals het bedoeld is. Geen voorverpakte salades, gedopte boontjes of geschilde aardappelen. Hoeveel moeite is het om het zelf te doen? Die moeite scheelt je lijf weer een heleboel onnodige gevechten.

?

Fieke (& Francien)

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent