2 Think | marathon lessons

Ik kan nogal een doemdenker zijn. Denken dat ik iets toch niet kan, dus waarom zou ik er in godsnaam aan beginnen. De marathon bijvoorbeeld. Ik wist nooit of ik het wel wilde. Mijn redenen waren dat het ongezond is en dat het zoveel tijd kost. Maar als ik heel eerlijk ben was ik gewoon bang. Ik was bang dat ik niet aan mijn eigen verwachtingen kon voldoen. Wat als ik helemaal geen 42 km achter elkaar kan lopen? Wat als ik er een eeuwigheid over doe en volledig afga jou, de GirlsLove2Run lezeres. Hoe vaak deze gedachten wel niet door m’n hoofd hebben gespookt.

En toen was daar de New York Marathon. Francien belde me dat we een startbewijs hadden. Mijn eerste reactie? Ja maar… NYC is super duur! Ja maar ik ben super druk! Ja maar ik heb net een puppy gekregen! Ik was op zoek naar excuusjes. En ik snapte oprecht niets van mezelf. Waarom deed ik nou zo moeilijk?! Dit was toch wat ik altijd wilde?! Ik heb alle mensen die me écht goed kennen om raad moeten vragen voordat ik tot de conclusie kwam: Ik was een angsthaas. En ik ben van één ding heilig overtuigd. Angst is de allerslechtste raadgever op aarde. Ik heb mezelf dus een schop onder m’n kont gegeven en ben (zoals je weet) het vliegtuig ingestapt.

Ik kan nu zeggen dat dit één van de beste beslissingen van m’n leven is geweest. Want waar voor en tijdens het lopen de mindfucks nog overheerste, je kan het niet, je haalt het nooit, waarom ben je hieraan begonnen, je doet er vast gigantisch lang over, overheerste daarna toch echt trots en een nooit eerder ervaren gevoel van overwinning. Ik heb dit gedaan, tegen alle verwachtingen in, ik heb het gewoon gedaan!

De marathon heeft me 3 belangrijke (hardloop) levenslessen geleerd.

Can’t does not exist
Het is een enorme dooddoener, maar ik kan het niet anders zeggen. Er bestaat gewoon niet zoiets als ‘kan niet’. Als jij iets écht wil, maar dan ook écht. Dan is het een kwestie van tijd en doorzettingsvermogen, maar het gaat gebeuren. Natuurlijk zijn er onvoorziene gebeurtenissen die van invloed zijn op je leven, maar jij hangt daar een gevoel aan. Jij bent de baas.

Don’t ever let fear guide you
Nog zo’n dooddoener, maar laten we maar zeggen dat cliché’s niet voor niets bestaan. Angst is echt de slechtste raadgever. Ik zou willen zeggen: als je ergens bang voor bent is dat juist een reden om het gewoon te doen. Overwinnen van je angsten kan maar op een manier. Head on.

Marathonners are crazy
Ja, ook dit is een levensles;) Een marathon lopen doet zeer. Hoe dan ook. Hoe lang of kort je er ook over doet, het is altijd een enorm gevecht en ik ken niemand die niet meerdere keren denkt: Waar ben ik aan begonnen. En dan speelt je mind ook nog eens een gek spelletje, want na een dag kun je je de pijn ineens niet meer herinneren en overheerst alleen nog de runnershigh. Over mindfuck gesproken;) Dat is dan ook de reden dat je nooit moet denken dat je eerste marathon ook je laatste is, het is gewoon niet mogelijk.

Ladies, je kunt meer dan je denkt. Zet een doel, maak het een bizar doel, eentje waarvan mensen om je heen zeggen ‘ben je wel goed bij je hoofd’, en ga ervoor! Ik weet zeker dat je het kunt. Onthoud gewoon dit: Hardlopen is 80% mentaal en 20% training. Ik kan het weten, ik was maar 20% getraind;) 

?

Fieke (& Francien)

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you there.

Recent