2 Think | Set your new year’s resolutions

17 december. We zijn nu echt over de 2e helft van de maand. En dat betekent dat het einde van jaar toch wel heel erg dichtbij komt. De hoogste tijd om rustig terug te kijken en te beginnen met het stellen van nieuwe doelen. Het terugkijken gaan Frans en ik de komende dagen nog uitgebreid doen, want laten we wel wezen; 2013 was een topjaar! Maar dat nieuwe doelen stellen, dat is een lastiger punt en dus ben ik op zoek gegaan naar goede manieren om je new year’s resolutions een beetje haalbaar, meetbaar, leuk en helder te maken.

Allereerst even: Er is een reden dat het volhouden van goede voornemens zo lastig is. Je hersenen schijnen er namelijk gewoon niet echt voor gemaakt te zijn (Here’s your excuse;). Er is veel wilskracht nodig om door te zetten en die wilskracht, daar ligt nou net het probleem. Het deel van je hersenen dat hiervoor zorgt heeft kort gezegd gewoon niet de capaciteit om zo’n enorme hoeveelheid wilskracht te produceren. Gelukkig zijn er wel manieren om dit te omzeilen:

30 days
Kun je je het artikel nog herinneren over de 30 dagen challenge? Als je iets voor 30 dagen doet is het heel overzichtelijk, waardoor het haalbaarder lijkt. Daarnaast werkt je brein zo dat wanneer je ergens 3 weken mee bezig bent, het een gewoonte begint te worden. Wie weet houd je het dus wel langer vol dan 30 dagen. En anders begin je gewoon weer opnieuw in februari;)

52 new things
In een artikel op Forbes las ik nog een goede. De schrijver, Nancy, besloot om in een jaar tijd 52 nieuwe dingen uit te proberen. Relatief kleine dingen, zoals iets nieuws eten, probeerde een nieuwe sport en las nieuwe boeken. Ze schreef ze op, vertelde het aan iedereen in haar omgeving en deelde haar vorderingen online. Een ‘life changing expericience’ noemt ze het, omdat je elke keer buiten je comfort zone stapt. Misschien iets om te overwegen?

Tackle your habit
Die goede voornemens van ons zijn eigenlijk gewoon veel te vaag. Ik wil afvallen of ik wil meer bewegen is niet heel concreet. Wat je zou moeten doen is je wensen formuleren en vervolgens kijken naar de gewoonten die daar achter schuil gaan. Een goed goed voornemen is bijvoorbeeld “ik ga 4 avonden in de week minimaal 20 minuten hardlopen”. Dat kun je meten!

3 ways to make it stick
Doelen stellen is één ding, maar je er ook daadwerkelijk aan houden is van een heel ander niveau. Uit onderzoek van Yale University blijkt dat er een aantal manieren zijn om de slagingskans te vergroten. Hoe? Jouw doel moet bestaan uit 3 belangrijke onderdelen. Verantwoordelijkheid is de eerste. Vertel je omgeving waar je aan begint, zodat ze jouw stok achter de deur zijn. Of ga een stapje verder en deel je vorderingen online. Wedden dat falen ineens een stuk moeilijker is? De tweede is betrokkenheid. Om iets te kunnen bereiken moet je het wel echt zelf willen. Verandering gaat niet vanzelf (helaas) so you gotta work for it! De laatste manier om je doelen te bereiken is door ze op te schrijven. Het daadwerkelijk zien zorgt voor een extra geheugensteuntje.

Ben jij al bezig met je voornemens voor 2014 of ben je nu nog aan het bikkelen om die van 2013 te volbrengen?

?

Fieke (& Francien)

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: GirlsLove2Run) to keep up to date! See you there!

Recent