2 Train | core stability vs. train your brain

Gisteren kregen we eindelijk weer eens de kans om iets samen met jou te doen! Vier van onze lovely readers (Joanne, Kirsten, Nicole en Annemerel) brachten samen met ons een bezoekje aan Sportstudio 79. Daar werden we ontvangen door Pim (personal trainer) en Benjamin (mindful running coach).

Geschreven vanuit mijn beleving.
Pim neemt de eerste drie kwartier voor zijn rekening. Hij gaat ons van alles leren over het belang van je core met het oog op hardlopen. Natuurlijk heb ik al meerdere malen gehoord waarom een sterke core heel belangrijk is voor het hardlopen, maar ik moet je eerlijk zeggen dat ik totaal niet beschik over een sterke core. Gewoon omdat ik core training bij voorbaat al te zwaar vind. Terwijl een sterke core absoluut een belangrijke bijdrage levert aan het vergemakkelijken van je run. Zo zorgt een sterke core er bijvoorbeeld voor dat je niet ingezakt gaat lopen, het zorgt er ook voor dat je je run langer kunt volhouden.

Terwijl Pim rustig uitlegt wat we precies gaan doen, dek ik me alvast in door te zeggen dat ik soms ook moet opstaan om foto’s te maken. Iedereen lacht me uit. Fieke weet namelijk dat ik het vaak laat afweten als het op buikspieroefeningen aankomt. Maar goed nu moet ik wel, want ik kan natuurlijk niet afgaan ten overstaand van jou. Ik gooi er ook nog even bij in dat mijn motoriek ook niet echt fantastisch te noemen valt. Gelukkig ben ik niet de enige met dit probleem (ik noem geen namen).

Dan is het toch echt tijd om te beginnen. Ik kies ervoor om niet te beschrijven hoe de oefeningen in elkaar steken, want daar heb ik de kennis niet voor. De foto’s spreken voor zich. Wel kan ik je vertellen dat ik het me echt moeite koste om combinaties van oefeningen achter elkaar te doen, omdat ik al heel snel in de war kom met links en rechts. Gelukkig doet Pim alle oefeningen voor en geeft ons allemaal de nodige aanwijzingen. Er zijn ook oefeningen bij waarvan ik denk dat ze niet zouden misstaan in de slaapkamer ipv de gym. Soms schiet ik keihard in de lach, omdat iedereen om mij heen keurig netjes de oefeningen uitvoert terwijl ik er een aantal keer mijn eigen draai aan geef, wat resulteert in hele aparte serie van oefeningen.

Na 45 minuten neemt Benjamin het stokje van Pim over. We mogen allemaal plaatsnemen op een stoel. Benjamin legt ons eerst uit wat mindful running inhoudt. Mindful running is helemaal nieuw voor ons. Als ik goed heb opgelet komt het erop neer dat je je aandacht bewust concentreert op iets in plaats dat je je gedachte op de vrije loop laat wat normaal gesproken gebeurt. Je kunt je bijvoorbeeld focussen op het uitademen. Telkens als er een andere gedachte je hoofd binnenvliegt is het de bedoeling dat je deze gedachte aanraakt en bewust wegstopt en weer terug gaat naar de focus op je ademhaling. Eigenlijk leer je met mindful running bewust je gedachtes uit te schakelen, zodat je je nog beter bewust bent van je run en het bewustzijn van je lichaam tijdens het rennen. Hierdoor wordt je in staat gesteld om nog makkelijker te lopen. De focus maakt je scherper. Is het allemaal duidelijk? Als ik het zo teruglees merk ik toch dat ik niet helemaal goed kan uitleggen wat het met je doet, maar ik heb het mogen ervaren en voelt echt heel goed. Zeker voor iemand met ADHD, waarbij de focus vaak ver te zoeken is. Ik merk vooral dat als ik bewust stil sta bij mijn eigen gedachtegang dat ik heel veel gedachtes weg kan nemen, door me enkel en alleen te focussen op één ding ipv tientallen gedachtes.

Misschien kan ik het nog beter proberen te omschrijven. Mindfulness wordt gecombineerd met hardlopen waarbij bewust hardlopen centraal staat. Hoe doe je dat? Door te letten op je ademhaling (of een andere focus) als anker, je stelt jezelf open en laat toe wat er is, zonder daar iets aan te veranderen. Als je afgeleid wordt dan breng je je aandacht weer terug naar je ademhaling (of een andere focus).

Na de uitleg gaan we eerst kort mediteren. Tijdens deze meditatie is het de bedoeling dat we ons focussen op bepaalde lichaamsdelen. Er wordt ons gevraagd de focus te leggen op onze grote teen. Het gekke is dat ik me dus bewust kan concentreren op mijn grote teen. Ik voel zelfs een soort van tinteling in mijn teen als ik dit doe. Daar heb ik nooit eerder bij stilgestaan. Als ik word afgeleid door andere gedachtes breng ik mijn aandacht bewust weer terug naar mijn grote teen. Ik vind het bijna eng worden, maar ergens is het ook heel goed om te weten dat dit kan. Na het uitproberen van verschillende focussen is het tijd om het geleerde toe te passen in de praktijk: mindful running in het Westerpark.

We lopen eerst rustig naar het Westerpark toe. In het Westerpark wordt ons uitgelegd dat je je naast je ademhaling ook kunt focussen op je loopritme, wat ik zelf gemakkelijker vind. Ik hoor mijn eigenl loopritme als mijn voet de grond aanraakt. De focus op mijn uitademing tijdens het rennen vind ik veel lastiger. We rennen z’n zes kilometer waarbij we constant andere focusgebieden krijgen uitgelegd. Nog steeds merk ik dat ik het lastig vind om dit uit te leggen, omdat het vooral iets is dat je zelf moet ervaren. En de foto’s geven ook niet weer waar we ons op dat moment op focussen. We kunnen je in ieder geval absoluut aanraden om mindful running technieken toe te passen!

Naast deze wijze lessen vonden Fieke en ik het superleuk om Joanne, Nicole, Kirsten en Annemerel te ontmoeten. Dat is toch anders dan converseren middels een blog of social media. Dus meiden echt super tof dat jullie erbij wilden zijn! Pim en Benjamin wij komen vanaf nu vaker meetrainen! Heel erg bedankt voor deze leuke ervaring.

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: GirlsLove2Run) to keep up to date! See you

Recent