2 Wear | #2 Keerzijde

Een week geleden ging ik voor het eerst in op de keerzijde van de sport BH. Vandaag deel twee. Hierbij staan borstkanker en borstreconstructie centraal. Een moeilijk onderwerp, maar absoluut de moeite waard om te belichten. In mijn voorgaande artikel riep ik je op met me mee te schrijven, als dit jou is overkomen. Hierop kwamen heel veel reacties binnen. Vandaag deel ik er alvast één. Haar naam blijft anoniem.

Haar verhaal
In januari jl. heb ik preventief mijn borsten laten weghalen ivm het BRCA1 gen. De bedoeling was om in één operatie beide borsten te verwijderen met een directe reconstructie. Waardoor ik maar 1x onder het mes hoefde. Dit is in eerste instantie ook gelukt. Helaas heeft mijn lichaam de protheses/implantaten afgestoten, maar op dat moment was het al te laat. Na drie weken zijn de implantaten er (helaas) weer uitgehaald. Tijdens de operatie konden de chirurgen ook niks meer terugplaatsen omdat dit een te grote aanslag zal zijn geweest op mijn lichaam.

Sinds afgelopen februari, ben ik dus ‘borstloos’. En sinds eind maart begin april heb ik protheses die ik los in een speciale BH kan dragen. En eventueel ook in een sport top (die uiteraard speciaal moet worden aangeschaft, met een nogal hoge prijs).

Ik heb inderdaad na mijn eerste operatie gedurende drie weken de sport BH (vanuit het ziekenhuis gekregen/aangeschaft) moeten dragen. Het was een hel, ik heb aardig wat sport BH’s versleten in mijn leven, maar dit was alles behalve prettig. Hoogstwaarschijnlijk lag dit aan het feit, dat mijn lichaam toen al probeerde aan te geven dat er iets erg fout zat.

Na mijn tweede operatie heb ik hem ook nog een tijdje gedragen, soms met nood protheses of alleen met verband voor de wonden. Dit was al een stuk prettiger, maar het volume wat erin zat was natuurlijk ook.  

Je hebt onwijs veel verschillende op het internet, maar via het ziekenhuis geven ze je toch die zij het beste aanraden. En weet je in ieder geval dat je (hopelijk) altijd de juiste koopt. Brede banden op de schouders, zachte zeer rekbare stof, enorm hoog gesloten en haakjes aan de voorkant. Zodat je zelf de BH los of vast kan maken.

Sinds een maand ben ik weer begonnen met sporten in de sportschool. Ik heb hiervoor geen speciale sport BH en sport top gekocht. Gek genoeg omdat alles toch een decolleté heeft en ik die niet meer heb. Ik sport gewoon met mijn speciale BH met zakjes waar mijn protheses inzitten. Uiteraard wel met een T-shirt dat hoog gesloten is. Zodat als ik voorover buk niemand ziet dat het weg is en ik gewoon vrijuit kan blijven bewegen.

Dit verhaal raakt me, woorden heb ik er niet voor.

Borstkanker / Borstreconstructie 
Zelf ga ik ook opzoek naar meer achtergrond informatie. Ik land op de subdivisie, borstreconstructie. Ik zie daar het volgende staan. Houdt bij een borstreconstructie rekening met een opnameduur van een paar dagen tot ongeveer één week. Hoe lang je in het ziekenhuis moet blijven hangt af van de methode en het ziekenhuis waar je in behandeling bent. Hoe lang je moet herstellen verschilt. Sommige vrouwen/meiden voelen dat ze na een aantal weken hersteld zijn. Bij anderen duurt dat een paar maanden.

Eerste weken na borstreconstructie
Tijdens de eerste weken dat je herstelt ben je beperkt in wat je kunt doen. Je (mammacare)-verpleegkundige adviseert je daarom voor deze periode steun te regelen. Na ongeveer twee weken kun je beginnen met lichte lichamelijke activiteiten.

Tijdens de borstreconstructie brengt de arts meestal slangetjes aan in of bij de wond. Deze voeren het teveel aan wondvocht af. Zo’n slangetje heet een drain. De arts verwijdert de drains na een paar dagen.

Is bij jou een definitieve prothese of een tissue-expander geplaatst? Til dan je armen de eerste tien dagen niet boven schouderhoogte. Ook kun je de eerste drie weken beter niet met met volle gewicht op je armen steunen. En de eerste zes weken geen zware dingen boven de zes kilo te tillen. Zo voorkom je dat de prothese verschuift.

Je kunt het beste de eerste zes weken een speciaal aangemeten BH of een sport-BH dragen. Zo belast je de borst met de prothese zo min mogelijk. Doe dit zowel overdag als ’s nachts. Heb je een borstreconstructie volgens de rugspiermethode met expander gehad? Draag dan een sport-BH:

– Tijdens het vullen van de expander
– De eerste 3 weken daarna

Na de borstreconstructie kan je lichaam stijf zijn. In veel ziekenhuizen komt er een fysiotherapeut een dag na de operatie oefeningen doornemen om de stijfheid te verminderen. Vaak kan een (mammacare)verpleegkundige of je arts je ook vertellen welke oefeningen goed voor je zijn. Tot zover Kanker.nl.

Röhnisch
Het Zweedse kledingmerk Röhnisch (fitness-, yoga- en running) is sinds 2014 partner van Pink Ribbon. Röhnisch verkoopt de StayInPlace sportbeha’s voor Pink Ribbon. De beha’s zijn verkrijgbaar in de kleuren zwart en roze. De sportbeha’s zijn te koop voor € 39,95, waarvan € 7,50 naar de Stichting gaat.De lancering van deze samenwerking vindt plaats op 21 september tijdens de Dam tot Damloop 2014.

Hardlopen en kanker
Ik spring even op de hak van de tak. Toen ik Googlede op sport BH en borstkanker kwam ik terecht op dit artikel van ProRun. Het artikel gaat in op hardlopen en borstkanker. In de maand september en oktober zullen wij in het bijzonder stilstaan bij deze vorm van ziek zijn en wat het effect van sporten hierop heeft.

Ik bedank mijn co-schrijfster. Lieve anoniem ik bewonder je enorm vanwege je wilskracht en je doorzettingsvermogen.

Fotografie: Joyce Bongers | Model: Jenny Alvares van Nee | Bra: Nike

?

(Fieke &) Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent