2 Work(out) | Healthy working

Stel je voor. Je zit de hele dag achter je bureau op kantoor of je bent de hele dag aan het studeren in de bibliotheek of op school. Dit soort dagen zijn bij mij niet favoriet. Ik word moe, onrustig, scheel van mijn computerscherm en klaar met het binnen zitten. Een hele dag tikken achter m’n laptop vreet meer energie dan een goede workout. En toch, zoals bij iedereen waarschijnlijk, komen dit soort dagen erg vaak voor. Mijn computer is m’n werk, m’n hobby en eigenlijk ook m’n ontspanning. Hoe kun je er dan voor zorgen dat je bureau toch een gezonde plek wordt, waar je niet per sé drained en uitgeput vandaan komt. Genoeg tips te vinden online. Sommige gaan wat ver. Ik ga bijvoorbeeld geen pushups doen achter m’n bureau, maar sommige zijn heel slim en ook logisch. Ik heb de 10 beste (wat mij betreft voor je verzameld).

  1. Zet een fles water op je bureau, bijvoorbeeld een literfles. Het is heel makkelijk om tijdens je werk niet genoeg te drinken. Je bent druk, hebt geen tijd om steeds op te staan, maar als het al op je bureau staat is dat probleem snel opgelost!
  2. Ga naar buiten in je pauze. De kantine roept of je bent zo druk dat je je boterham achter je bureau op eet. Maar dat werkt alleen maar averechts. Ga in plaats even naar buiten, wandel een rondje. Je komt vol nieuwe energie weer terug, believe me! Mijn kantoor zit midden op het Damrak en ik vind het heerlijk om gewoon even een rondje buiten te lopen en vervolgens weer aan het werk te gaan. Of om op de dagen dat ik in Scheveningen werk hard te gaan lopen tussen de middag, beter kan niet;)
  3. Zorg ervoor dat je altijd een gymbag klaar hebt staan. Als je klaar bent met werken en je moet eerst naar huis om je om te kleden is het heel verleidelijk om op de bank te gaan zitten. Als je sportspullen klaar liggen, heb je eigenlijk geen excuus meer.
  4. Mijn favoriet! Het is goed voor je productiviteit om werkgerelateerd computeren af te wisselen met dingen als Facebook. Een paar minuten ontspanning zorgt ervoor dat je vervolgens weer veel productiever aan het werk gaat!
  5. Kies voor een lichte, gezonde lunch. Natuurlijk gewoon omdat het gezonder is, maar het zorgt er ook voor dat je aan het einde van de dag veel meer energie hebt. Het is makkelijk om in de kantine te kiezen voor een broodje kroket, maar een soepje of salade zijn een veel betere keus:) (wisten we natuurlijk stiekem al, maar het blijft verleidelijk hè;)
  6. Dan is het ook nog heel belangrijk om op je houding te letten. Lastig, want vaak ga je toch makkelijk onderuit zitten. Hier een paar trucjes. Zorg dat je zo dicht mogelijk bij je bureau zit, dat je schermen op ooghoogte zitten. Zorg dat je niet heel ingewikkeld hoeft te doen om bij je toetsenbord te kunnen, stel je stoel zo in dat je met je knieën in 90 graden zit en je voeten ontspannen op de grond. En je kunt er ook voor kiezen om op een exercise bal te gaan zitten, ben je gelijk je core aan het trainen (multitasking ten top;)
  7. Nog zo een waar je niet genoeg over nadenkt. Blijf thuis als je ziek bent! Niemand heeft er wat aan als jij met 39 graden koorts, half productief ervoor zorgt dat jij zieker wordt en de rest van het kantoor ook thuiszit met de griep. Neem de tijd om beter te worden, dat is beter voor iedereen
  8. Het is heel makkelijk om in de kantine je lunch te halen, maar het is beter, gezonder én goedkoper om je eigen eten mee te nemen. Ik heb laatst gehoord dat het goed is om in ieder geval om de 4 uur iets te eten. Dus zorg voor 2 tussendoortjes, bijvoorbeeld wat noten en een stuk fruit, en een lunchpakket.
  9.  Zorg ervoor dat je een schone omgeving hebt. Dus een schoon bureau, maar ook (en dat vergeet ik echt) een schoon toetsenbord. Ik heb hem laatst een keer schoongemaakt en wat daar allemaal uitkomt! Ik eet stiekem (ook al staat hierboven dat het niet slim is) wel is achter mijn laptop en het lijkt wel alsof de helft in mijn toetsenbord valt;)
  10. Last but not least: LIJSTJES. Ik moet mijn liefde er nog voor ontdekken, maar ik merk wel dat het werkt. Wanneer m’n hoofd te vol zit met alles wat ik nog moet doen is het zo fijn om alles op te schrijven en weer ruimte in m’n brain te creëren. Het zorgt voor overzicht en voor een hogere productiviteit. En ik moet zeggen; er is weinig zo leuk als het afstrepen van je to do list:)
All my liststuff. Trust me it works!

Ik zou nu natuurlijk moeten zeggen dat ik al deze punten allang heb doorgevoerd in m’n eigen lifestyle, maar mummy told me not to lie. Dus ik moet toegeven dat ook ik niet vaak de tijd neem om naar buiten te gaan en vaak m’n lunch eet achter de computer, nog nooit een lunchpakketje heb gemaakt (daar kan ik tegenover zetten dat we heel gezond lunchen op kantoor). Maar ik werk wel met lijstjes, heb altijd een fles water om m’n bureau, sportschoenen op kantoor en ik zit meer dan genoeg op Facebook;) Getting there dus en ik zal er nu heel streng op gaan letten!

Hoe is dat bij jou? Ben je al goed opweg of zijn er nog veel verbeterpunten? Of misschien heb je wel een baan/studie waarbij dit helemaal niet nodig is!

?

Fieke (& Francien)

Follow my blog with Bloglovin, Facebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: GirlsLove2Run) to keep up to date! See you there!


Recent