2 Workout | Smiling happy people

Is het je ooit wel eens opgevallen dat fitte mensen meer lachen? Mij wel! Daarbij weet ik ook dat ik, als ik niet kan sporten, gelijk een stuk minder blij ben. 2 weken met m’n kont op de bank en er kan geen lachje meer van af. En dat is niet zo gek, want actief zijn en sporten maken stofjes los die voor instant happiness zorgen. Ben je niet te genieten? Sleep jezelf dan toch van de bank af voor een run of gewoon een sessie in de huiskamer en je zult zien dat alles beter is. Maar wat gebeurt er nou in je lichaam voor en na exercise.

Endorphins
Dit is de boosdoener. Of eigenlijk dus niet… Het wordt in je hypofyse aangemaakt (in je brain) en zorgt voor een blij, euforisch gevoel en minder pijn. En dat zorgt er weer voor dat je makkelijker door kunt gaan ook al is het zwaar. Endorfine is ook de reden van de runnershigh. Heb je hem al wel eens ervaren? Het gevoel van ultiem geluk tijdens of na je run? Puur genieten!

Oestrogeen
Ik wist dus niet dat dit zo werkte. Zo leer ik zelf ook nog iets van al dat schrijven. Maar oestrogeen levels in je lichaam bepalen of je vet of koolhydraten gebruikt tijdens heftige sportsessies. Mannen gebruiken meer koolhydraten als fuel, omdat ze minder oestrogeen hebben. Vrouwen gebruiken juist meer vet door hun hoge oestrogeenlevels.

Dopamine
Dopamine is het genotsstofje. En een stofje dat ook nog eens verbonden is met gewichtstoename, blijkt uit onderzoek. Het is namelijk zo dat wanneer we eten we dit stofje binnenkrijgen. Maar er zijn mensen die dit stofje minder makkelijk opnemen en zij hebben meer eten nodig om hetzelfde niveau van genot te krijgen. Door te sporten krijgen die dopamine levels een boost en dat is weer goed voor je gewicht. Oh en nog iets. Heb je wel eens van een ‘coregasm’ gehoord. Een combinatie van de aanmaak van dopamine en oefeningen voor je core kunnen samen zorgen voor een heel lekker gevoel, een soort orgasme. Een ‘coregasm’. Ik ben al met sit-ups bezig;)

Serotine
Dit stofje is verandwoordlijk voor gelukgevoelens, goede nachtrust en zin in gezond voedsel. En ook hier geldt, hoe meer je sport, hoe meer je er van aanmaakt en dus hoe lekkerder je in je vel zit. Oh en daarbij zorgt het ook voor een clear mind. En dat klopt wel, want ik kan vaak tijdens het sporten alles weer even op een rijtje zetten.

 Sporten maakt dus echt blij. Wisten we allang natuurlijk, maar een wetenschappelijk bewijs is altijd fijn;) 

?

Fieke (& Francien)

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent