#4 Voedzooi

Dit keer is het niet Jenny, die voor de #voedzooi challenge gaat. Fieke en ik hebben de #voedzooi challenge met beide handen aangepakt. We zijn namelijk allebei fan van de appeltaart, maar gezond is het niet… Noem het een suikerbom. Gelukkig is Rens Kroes  er met een gezonde variant.

Het recept hebben we regelrecht (uit)geknipt en (op)geplakt. Dat was echt heel erg moeilijk. Vond je niet Fieke? Beter goed gejat, dan slecht gemaakt. Toch? De bereiding en foto’s hebben we zelf gedaan en de comments tussen haakjes zijn ook van onze eigen hand.

‘Voorbereiding: 25 minuten | Bereiding: 1 uur??
Benodigdheden: springvorm van 24 centimeter doorsnee + een grote kom.

Ingrediënten voor het deeg:
500 gram speltbloem
2 eieren
175 ml water
snufje vanillepoeder (zonder suiker, jammer)
snufje himalaya zout (gewoon zout dus)
3 tl wijnsteenzuurpoeder (geen idee wat dat is, wij gingen voor bakpoeder)
125 gram roomboter
2 el agave

Ingrediënten voor de vulling:
5 goudrenetten?(stevige appels in ieder geval)
5 vijgen
6 dadels
5 walnoten
tl kaneel
handje vol rozijntjes ?(vervangen door mini marshmallows)

Verwarm de oven voor op 175°C?
Meng het speltbloem, wijnsteenzuurpoeder, boter, eieren, water, vanillepoeder, agave en zout tot een soepel deeg, door ongeveer tien minuten met de hand te kneden. Bekleed vervolgens de ingevette springvorm ermee. Houd wel een stuk deeg over voor de bovenkant van de taart.

Schil de appels en snijd ze – net als de dadels en vijgen – in hele kleine stukjes. Stamp de walnoten een beetje fijn. Doe alles bij elkaar in een kom en voeg er een theelepel kaneel aan toe. Meng het geheel goed en vul vervolgens de springvorm ermee.
Rol het resterende deeg uit tot een lap en snijd er dunne reepjes van. Bedek de taartvulling kruislings met de reepjes deeg. Bestrijk tot slot met eigeel de bovenkant van de taart.

De taart kan nu 60 minuten in de voorverwarmde oven.

Het resultaat: een healthy variant op oma’s appeltaart, die net zo heerlijk smaakt maar – vooral voor tweejarige neefjes – nèt iets gezonder is.’

Fieke en ik vonden vooral de inhoud van de taart heel erg lekker, maar moesten even wennen aan de smaak van het deeg. Iets met onze smaakpapillen zijn niet gewend aan deze grote hoeveelheid gezondheid.

Welke ‘unhealthy’ snack of gerecht mag er van jou nog meer in de #voedzooi categorie worden gemaakt?

?

Fieke & Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent