#5 RUNiversity

Hardlopen in het donker? Doe jij dat weleens? Ik wel. Graag zelfs. Ook al is het nog zo fijn, het brengt ook de nodige risico’s met zich mee. Je bent in het donker namelijk minder goed zichtbaar voor passanten en automobilisten. Daarnaast ben je kwetsbaarder in donker. Zeker als je op onverlichte paden loopt.

Ik loop al een lange tijd mee en er zijn nog steeds momenten waarop ik me onveilig voel tijdens zo’n run in het donker. Als er bijvoorbeeld een auto naast me gaat rijden zonder daartoe een reden te hebben.

Enkele jaren geleden liep ik op een verlaten zandweg. Een paar honderd meter verderop staat een auto geparkeerd. Zodra ik in het vizier verschijn, gaan de lichten uit. Ik loop door, maar merk dat mijn hartslag omhoog gaat. De dag erop loop ik er weer. Hetzelfde fenomeen voltrekt zich. Ik informeer mijn ouders bij terugkomst. Als ik de dag erop weer het zandpad beloop duikt mijn vader op. ‘Francien, waar ben je mee bezig? Hoezo blijf je het opzoeken?’ Niet slim. Dat zie ik zelf ook wel in. Toch besluit ik samen met mijn vader de run te vervolgen. Weer staat de auto er. En weer gaan de lichten uit als ik in het vizier verschijn. Diezelfde avond nog maken we een melding bij de politie. Als ik na een week terugkeer is de auto, gelukkig, verdwenen.

Tegenwoordig loop ik in de avond door Amsterdam-Zuid. Af en toe word ik dan nageroepen. Ook dan voel ik me minder veilig. Afgelopen zomer werd ik achtervolgt door twee jongens op de fiets. Die vanalles naar me schreeuwden. Gelukkig wist ik ze na enkele minuten af te schudden door naast een stel te gaan staan dat op tramlijn 4 wachtte. Maar goed wat ik hier mee wil aangeven is dat je je wel degelijk bewust moet zijn dat hardlopen in het donker dus risico’s met zich meebrengt. Ik wil het je niet afraden, maar ik wil wel dat je met een aantal dingen rekening houdt.

1. Zichtbaar
Zorg ervoor dat je zichtbaar blijft. Dit betekent zowel dat je opvallende (reflecterende) kleding draagt en dat je niet te ver van de bewoonde wereld wegloopt. Mocht er iets gebeuren dat niet klopt of opvalt dan kun je altijd bij een willekeurig huis aanbellen en om hulp vragen.

2. Alert
In het ergste geval word je vastgepakt door iemand tijdens je run. Gebeurt dit zorg er dan voor dat je nooit, maar dan ook nooit meegaat naar de tweede locatie. Ook als je hier geen invloed op hebt, omdat deze persoon je onder druk zet, doe er dan alles aan om weg te komen of op deze locatie te blijven. Vaak vormt de tweede locatie het toneel waar iemand je iets kan aandoen. Simpelweg omdat deze plek in de ogen van de belager niet zichtbaar is voor anderen. Daardoor wordt de belager in staat gesteld ongegeneerd zijn of haar gang te gaan. Daarnaast wil ik dat je keihard brand roept. Het is gebleken dat mensen hierop eerder reageren dan enkel schreeuwen (dit kan namelijk ook gewoon een spelend kind in diens optiek zijn).

3. Overlevingsdrang
Mocht je ooit in een situatie als deze terecht komen, dan is het vaak de angst die je aanstuurt. Het lichaam reageert hierop met een verhoogde staat van alertheid en bereidt zich voor op actie om het gevaar uit de weg te gaan. Deze actie wordt ‘vechten, vluchten of bevriezen’ genoemd: dit zijn drie verschillende manieren om met het gevaar om te gaan. Je kunt niet van te voren inschatten wat je in een dergelijke situatie doet, maar zorg ervoor dat je je bewust blijft van hetgeen dat zich voltrekt. Wat draagt deze persoon? Is deze persoon in het bezit van een wapen? Hoe ziet deze persoon eruit? Zijn er vluchtmogelijkheden? Blijf alert.

4. Bereikbaar
Zorg ervoor dat je bereikbaar bent. Ik snap dat hardlopen met een telefoon niet ideaal is, maar wel essentieel als je alleen in het donker loopt. Je weet maar nooit wat je onderweg tegenkomt of wat er gebeurt. Als ik me onveilig voel in een situatie, dan pak ik mijn telefoon erbij en voer ik een nepgesprek zodat ik een dergelijk persoon bij voorbaat al afschud. Het is nog beter om daadwerkelijk iemand te bellen als je je in dergelijke onveilige situatie bevindt. Leg dan meteen uit waar je bent en wat er aan de hand is, voor zover dit kan.

Nogmaals ik wil je niet bang maken. Enkel bewust. 

Foto: Joyce Bongers

?

Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent