#6 FACETHERACE

Morgen is het zover. Dan loop je de (halve) marathon van Amsterdam. Ik wil dat je je GEEN zorgen maakt. Weet je waarom niet? Je hebt er maanden voor getraind. You’ve got this. Trust me.

Ik kan je uit ervaring vertellen dat de weg er naartoe mooier is dan de race zelf. Weet je waarom? In de periode voorafgaand aan je race leer je heel veel over jezelf. Je leert verder lopen dan ooit, je leert snelheid kennen, je leert wat discipline is. Sterker nog, je leert waarvan je gemaakt bent. Opgeven komt niet voor in je woordenboek. Zelfs niet toen het je even niet meezat. Ook toen pakte je door. Morgen mag je beschouwen als je victory lap waarop je de rest van de wereld laat zien waartoe je in staat bent. Morgen is de finish van jou.

Ik kan je enkel vanaf hier last-minute race tips meegeven.

Shinen doe je in de tweede helft van je race
Geef alles in de tweede helft van je race. Gebruik de eerste helft van je race om je lichaam warm te lopen en je zenuwen eruit te lopen. Ik leerde ooit dat je marathon pas begint bij kilometer 32 (een halve na kilometer 15). Je hebt je energie minimaal 2 (halve) tot 4 uur nodig. Probeer je energie daarom zo goed mogelijk te verdelen over de uren. Als het je lukt om vanaf kilometer (15) 32 gas te geven zit je goed. Dan heb je de juiste inschatting gemaakt. Doordat je energie bespaard hebt in het eerste helft, kun je hieruit putten in je tweede helft. Hierdoor is je overall time sneller.

Energie besparen
Nogmaals ik weet dat je zenuwachtig of ietwat gespannen bent. Houdt je schouders laag, probeer je handen losjes te houden in plaats van gebalde vuisten. Gezonde spanning zet je op scherp. Een overdaad aan spanning kost je energie. Trek jezelf op aan mederenners als je pace het even laat afweten. Steekt de wind van voren op? Blijf dan op zo’n twee meter afstand rechtlijning achter de persoon voor je rennen. Krijg je te maken met zijwind? Loop dan schuinachter degene voor je (afhankelijk van de windrichting).

Vechten tegen jezelf
Het grootste gevecht op de (halve) marathon voer je met jezelf. Fysiek ben je er klaar voor. Mentaal kapot gaan is fataal. Pijn? Kramp? Plassen? Verleg je focus. Verplaats je focus naar iets waar je jezelf aan kunt optrekken. Bijv. kilometer 38 waar ik op je sta te wachten. Of het blikje Coca-Cola dat op je wacht bij de finish. Het volgende kilometerpunt. Iedere stap telt. Blijf daarom vooral in beweging. Stilstand maakt stijf. Vecht voor iedere stap, ook als het niet gaat. Dit is puur mentaal. Ik weet dat je het kunt.

Again you’ve got this! Ik zie je morgen! Okay?

Photo by: Joyce Bongers

?

Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

 

Recent