#6 RUNiversity

Wist je dat Nike zich sinds kort begeeft op het gebied van vliegtuig (interior) design? ‘Nike is teaming up with Seattle-based design firm Teague to come up with a more player-friendly way for professional sports teams to fly their athletes to away games.’ Helaas ben ik niet in het bezit van een privé jet. Neemt niet weg dat ik vaak genoeg vlieg en dat ik diezelfde dag (of twee dagen later) aan de start van een race sta. Hoe zorg je er dan toch voor dat je vlak na een (lange) vlucht zo goed mogelijk presteert?

Herstel
De dag voorafgaand aan je vertrek pers je er nog snel even een workout uit. Kun je tijdens je (business)trip rustig aan doen. Toch wordt het afgeraden door diverse coaches. Doe dit eerder twee dagen van te voren. Ga voor een intensieve krachttraining of duurloop. De dag erna houd je rust, zodat je lichaam tijdig kan herstellen. Droge lucht, weinig bewegingsruimte en uren achtereen rechtop zitten doen je herstel weinig goeds. Het maakt je herstel vaak pijnlijker. Om diezelfde reden is het ook belangrijk om een dag (of twee) te wachten met je workout of run.

Drinks?
Met een lege drinkfles sta je bij de security check. Als je er zonder kleerscheuren vanaf bent gekomen mag je je fles direct vullen. Als sporter, mag je nog een stap verder gaan. Zeker als er een wedstrijd in het verschiet ligt. Vermeng het water in je fles met proteïne poeder. Dit zorgt ervoor dat je gehydrateerd blijft en het vormt extra brandstof voor de spieren.

Compressie sokken
Ooit weleens gemerkt dat je voeten en onderbenen opzwellen tijdens een vlucht? ‘Wanneer je een lange vlucht moet maken loop je het risico op trombose. Trombose ontstaat wanneer er zich een bloedprop vormt in de bloedvaten met als gevolg minder bloedafvoer en zwelling (dit verklaart je dikkere voeten na een lange vlucht). Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat het dragen van afnemende druk compressiekousen het risico op deze vorm van trombose en de mate van zwelling aanzienlijk verminderd. Door de snellere afvoer van bloed zouden de sokken mogelijk herstel bevorderend zijn na inspanning.’ Bron: Pro Run.

Stretch
Je rug wordt niet heel blij van een lange vlucht. Tenminste de mijne niet.. Sta je in de rij voor de extreem vieze vliegtuig plee, doe dan wat stretches. Voornamelijk gericht op je rug. Hiermee voorkom je dat je rug stijf wordt.

Mentale voorbereiding
Gebruik je reis om je mentaal voor te bereiden op je race. Hoe ziet het parcours eruit? Waar ga je versnellen? Wie zijn je tegenstanders?

Ben je klaar voor je race abroad? 

?

Francien

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent