#63 Lunchbrunch

WAAROM
‘De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van minimaal 250 gram groente per dag lijkt best veel, helemaal als je dit allemaal bij de warme maaltijd wilt opscheppen. Las daarom een groentemaaltijd in, zoals bijvoorbeeld deze turkey lettuce tomato (TLT) lunch! De basis wordt gevormd door verschillende soorten groenten. Op deze manier krijg je niet alleen meer vezels, vitaminen en mineralen binnen, maar ook voldoende groente per dag! Super gezond dus.

Wist je dat de variatie aan kleur ook zorgt voor een palet aan verschillende voedingsstoffen? Hoe meer kleur, hoe meer voedingsstoffen dus! Zo bevatten rode/blauwe/paarse groente- en fruitsoorten antioxidanten, oranje/geel levert beta-caroteen en groene groente levert vitamine K. Witte groente en fruit, zoals appels, peren, bananen en bloemkool, leveren veel vezels. Zorg dus voor variatie op je bord en beken kleur!’ Bron: Verse Oogst

Lunchbrunch zondag 23 april (2)

INGREDIËNTEN
100 gr kalkoenfilet
1/2 citroen, sap
5 eetlepels extra virgin
1 theelepel gerookte paprika
1 eetlepel rode wijn azijn
1 rijpe avocado
1/2 teen knoflook
Bosje bieslook
1 mini Romana sla
100 gram tomaten
1/2 roze grapefruit, partjes
Peper en zout
Optioneel: geroosterd brood

BEREIDING
Meng citroen sap, 2 eetlepels olijfolie en gerookte paprika tot een marinade. Laat de kalkoenfilet in de marinade trekken voor ongeveer 30 minuten. Doe de rode wijn azijn, rest van de olie, 1/2 avocado en de knoflook in een kommetje en meng met staafmixer tot dressing. Meng met een vork de bieslook erdoor. Verdun eventueel met water.

Verhit de grillpan tot zeer heet. Dep de kalkoen droog met keukenpapier. Grill ongeveer 6 minuten om en om. Snijd of trek de kalkoenfilet en bestrooi met peper en zout.

Leg de sla, tomaten, grapefruit, rest van avocado en kalkoen in een groot bord en serveer met creamy avocadodressing en eventueel geroosterd brood. Deze creamy avocadodressing geeft je een beleving van romige mayo, maar een stuk gezonder. Varieer door toevoeging van andere groente, onder andere radijs en komkommer.

Wat is jouw lievelingsgroente?

?

Francien, Joyce & Lunchbrunch

Foto’s door Nena Bongers 

Recent