Afscheidsbrief

Afscheid nemen bestaat niet. Of toch wel?

Ik heb mijzelf vorig jaar een doel gesteld rond deze tijd. En dat was leren autorijden. Ik heb al sinds mijn 19de een rijbewijs. Wat ik toen al met veel pijn en moeite heb gehaald. Er waren maar liefst 68 lessen en een staatsexamen theorie voor nodig. Bestaat dat laatste? JA. Ik had namelijk telkens één fout teveel vanwege de voorrangsvragen. Aangezien ik het verschil tussen links en rechts niet goed kan door vertalen in mijn hoofd.

Toen dat rijbewijs er eenmaal was reed ik veelal rond in de auto’s van mijn ouders en toenmalige vriend. Enkel op provinciale wegen en ik ontweek de snelweg, want invoegen was niet mijn sterkste kant. Evenals inparkeren. Ik heb in die eerste twee jaar ontiegelijk veel schade gereden met andermans auto’s. Waarvoor excuses. Molde diverse muren. Vanwege mijn Mario Kart carriére vloog ik de bochten met een stuur ipv een controller in mijn hand vaak vrij scherp in. Zo scherp dat ik gerust hele struiken en bomen vrijwillig mijn auto liet bewerken. Op een gegeven moment stapte ik de auto niet meer in.

Totdat ik vorig jaar begon te bemerken dat, hoewel de NS oprecht mijn beste vriend is, het vrij onhandig is als je door heel Nederland moet karren per trein, fiets, bus en benenwagen. Dus gooide ik het roer (of moet ik zeggen stuur?) om. Misschien moest ik toch maar weer eens in die auto stappen, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan.

Om die stap te maken schakelde in een rij instructrice in. Het was Joyce die deze schone zaak tot zich nam. Ze leerde me dat autorijden helemaal niet zo moeilijk is, maar dat het een kwestie van (vooruit) kijken is. Ik kreeg er steeds meer vertrouwen in.

Eind december 2016 kreeg ik een auto te leen/lease van TopSportLease, Ford Broekhuis en Ford Nederland. Gewoon om te kijken of het ditmaal wel iets voor me was. Het was wat! En dus besloot ik een jaarcontract af te sluiten. Ik koos voor een private lease, want dan kon ik mij een auto veroorloven die mijn rijgedrag ondersteund. Het werd een Ford Fiesta EcoSport. Met achteruitrij sensoren, navigatiesysteem en airco. En het was ook nog eens een vijfdeurs. Tevens vond ik het een fijne gedachte dat indien ik deze auto in de prak zou rijden dat mij slechts €250,00 zou kosten. De rest werd afgedekt door de verzekering. En gezien mijn verleden leek mij dit een heel goede oplossing.

Toen ik de auto op kwam halen, ging ik na 100 meter al de mist in. Ik miste een afslag op de rotonde waardoor ik in paniek raakte en per direct de weg kwijt was. Terug bij af. Ik kon nog steeds niet rijden. Totdat daar Google Maps was. Binnen no time was ik weer en route. In die eerste weken bleek inparkeren nog steeds knap lastig, maar aldoende leert men. En voor ik het wist had ik steeds minder stress om ergens naartoe te rijden. Aan de snelweg wilde ik mij nog niet branden, totdat ik niet anders meer kon. De eerste paar weken was ik met recht een gevaar op de snelweg. Ik snapte geen reet van de auto’s voor, naast en achter mij. Bij het wisselen van banen ging dat daarom best vaak mis. Gelukkig ontsnapte ik telkens aan een ongeluk met dank aan andere oplettende weggebruikers.

Niet veel later mochten vrienden, familie en topsporters meerijden in mijn bolide. Wel met de waarschuwing dat het op eigen risico was. Ik bedoel ik ben en blijf iemand die af en toe dingen volledig over het hoofd ziet. Ik begon mij steeds prettiger te voelen in de auto. Ik regelde een huis voor mijn auto in de vorm van een vaste plek in een parkeergarage. En samen reden we stad en land af. Ik was de koningin te rijk. Het heeft mij zoveel zelfvertrouwen gegeven dat het autorijden me dan eindelijk lukte zonder daarbij iets of iemand te beschadigen. En dat ik zelfstandig van A naar B kon rijden. Maar aan al het goede komt een einde. Vorige week liep mijn contract af. En scheidde onze wegen voorgoed.

En dus maak ik vanaf nu weer gebruik van mijn oude vertrouwde benenwagen.

Joyce, TopSportLease (Angela, Patrick, Edwin, Babiche), Ford Broekhuis Zeist (Wim), Ford Nederland bedankt voor deze machtig mooie tijd samen!
__________

Meedoen aan #DOcember?
Aanmelden kan hier.

Niets meer missen van Girls Love 2 Run?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Recent