De badslipper heeft het helaas niet gered

De badslipper heeft het helaas niet gered.

Britt en ik hebben ons oog laten vallen op de badhanddoek én bikini afkomstig uit het officiële kledingpakket van TeamNL aka de Nederlandse delegatie die afreist naar de Olympische Spelen in Rio. Met nog 74 dagen (5 augustus aanstaande) te gaan begint de voorpret nu toch echt. Eerlijkheidsgetrouw dien ik je mede te delen dat ik tot op heden nog niet heb voldaan aan de kwalificatie eis zoals deze gesteld is. En om die reden draaf ik overal op, maar dan ook echt overal, waar ik de woorden Olympische Spelen 2016 hoor vallen.

Vandaag ben ik dus om bovengenoemde redenen aanwezig bij de presentatie die volgens de uitnodiging vijf kwartier in beslag neemt. ‘Britt, zittend aan mijn linkerzijde beter bekend als mijn rechterhand, jij maakt de foto’s, ik de aantekeningen.’ We zijn een opvallende blonde verschijning tussen de mannen met colberts, spijkerbroeken en puntschoenen. Vast afkomstig van NOC*NSF. De (jonge) sportjournalisten daarentegen onderscheiden zich enkel met een Scotch & Soda blouse en zitten net als ik in de aanslag met pen, papier en fotograaf. Omdat ik erbij wil horen besluit ik ook maar eens daadwerkelijk aantekeningen te maken. Ik beloof mezelf plechtig dat ik een column schrijf over deze gebeurtenis. Waar een echte sportjournalist enkel de belangrijkste punten opschrijft, schrijf ik vooral details op die er weinig tot niet toe doen.

Zo word ik een grote zaal toegesproken door Maurits Hendriks, Chef de Mission (Chef de Michion schrijf ik op in mijn in mijn aantekeningenboekje zonder belijning) van TeamNL. Nooit van die naam gehoord, wel van de terminologie. Hij legt me kort uit dat NOC*NSF al 22 jaar in zee gaat met ASICS als het aankomt op de Olympische teamkit. Maurits legt me eveneens uit dat het NOC*NSF er alles aan doet om de gang van zaken in en omtrent (de Olympische Spelen in) Rio zo aangenaam en soepel mogelijk te laten verlopen. Zodat het DNA van de Nederlandse topsporter zo goed mogelijk kan aarden in Rio. Zo wordt er gekeken naar zaken als toegankelijkheid van de complexen, de kwaliteit van het water en het zikavirus. Is dit niet in orde of aan kant dan voert NOC*NSF de druk op richting de organisatie.

Een tweede Chef de Mission, André Cats, staat op. Hij is verantwoordelijk voor de Paralympische afvaardiging richting diezelfde Spelen. Met nog 104 dagen te gaan (7 september aanstaande). Hij vaardigt 115 mannen en vrouwen die kant op. We beslaan 13 á 14 sporten van de in totaal 22 sporten. Het is eveneens het jongste team ooit dat die kant opgaat in de Nederlandse geschiedenis. Wat me opvalt en wat ook meermaals wordt aangehaald is dat men telkens spreekt over de ‘meest geïntegreerde aanpak.’ Daarmee doelend op de integratie van Paralympiërs en Olympiërs. De teamkit levert daar een belangrijke bijdrage aan. Want tot tien jaar geleden kreeg enkel het Olympisch team de kit toegereikt. Dat de kit hedendaags ook wordt gedragen door de Paralympiërs zorgt voor eenheid. Dat ben ik roerend met hem eens.

Het kledingpakket is gemaakt in samenwerking met de kledingcommissie, bestaande uit sporters, coaches en Chefs de Mission. ‘Iedereen doet zijn/haar plasje over de voorgenomen collectie.’ vertelt oud-hockeyer Floris Evers. Zo dient er dit jaar rekening gehouden te worden met de weersomstandigheden in Rio. ‘Er is veel temperatuurverschil tussen dag en nacht: overdag is er de fel brandende zon, maar het is vroeg donker en dan koelt het af. Het kan in Rio behoorlijk regenen en er is een kans op een hoge luchtvochtigheid. Bovendien is er veel verschil tussen de sportlocaties; binnen en buiten, aan en op het water.’ – bron: NOCNSF.nl. Oud-volleyballer Bas van de Goor vertelt dat het in ontvangst nemen van de team kit voelt als een ware prijs voor het behalen van de kwalificatienorm. Okay nu weet ik wel genoeg over de totstandkoming en in ontvangstname van de kit.

Processed with VSCO with hb2 preset

And now the moment you’ve all been waiting for! De #WANTITMORE collectie van ASCIS en NOC*NSF brought to you by 8-ex So You Think You Can Dance kandidaten. Een spetterende dansshow volgt. Britt en ik zitten op het puntje van de bank. Als ware juryleden becomentarieren we de kledingstukken (én dansers) die aan ons voorbij komen. Het meest opvallende item uit de collectie? De te gekke badhanddoek. Daar willen Britt en ik ons wel mee afdrogen. Ook de bikini en zwembroek vallen in de smaak. De sneakers willen we ook maar al te graag toevoegen aan onze eigen collectie. Aan de rest moet ik even wennen. Een dergelijke collectie dient natuurlijk een hele grote delegatie en er zijn verschillende wensen en eisen waaraan voldaan dient te worden. Waardoor je al snel te maken krijgt met een hele degelijke collectie op de hierboven genoemde items na, maar daar gaat het niet om. De vraag is natuurlijk of het ook daadwerkelijk functioneel is en de prestatie, het behalen van goud, ten goede komt? Daar heb ik alle vertrouwen in. Alleen had het van mij tikkeltje spannender gemogen.

De badslipper heeft het trouwens niet gehaald, vanwege de blessuregevoeligheid. Je zou maar struikelen en je voet openhalen daar in Rio, dan heb je voor niets keihard getraind. Ook daar denken ASICS, NOC*NSF en de kledingcommissie over na.

Ik sluit dan ook af met de vraag, waar is mijn kit? Lieve NOC*NSF, ASICS en kledingcommissie ik wil deze kit best even door mijn eigen crashtest halen hoor!

?

Francien (& Joyce)

Foto’s gemaakt door professioneel Instagram fotografe Britt Weijermars

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. Het pakket bestaat uit 30 verschillende kledingstukken en met de diverse accessoires en schoeisel in totaal uit 41 items.

P.P.S. De merchandise is vanaf begin volgende week verkrijgbaar via Asics.nl en de Asics Flagship Store in Amsterdam.

Recent