Belaagd tijdens hardlopen

‘Hey k*nkerhoer! Hey k*nkerhoer ik praat tegen je!’ Ik kijk verschrikt op links. Zie een jongeman op een scooter incl. aanhang tegen me schreeuwen. Ik wil mijn oortjes uitdoen. Terwijl ik mezelf daartoe aanzet schreeuwt diezelfde jongeman ‘Je moeder!’ ‘Mijn moeder? Je bedoelt mijn vader? Je weet toch wel dat het Vaderdag is vandaag?’ Okay misschien ben ik nu iets te bijdehand. ‘K*nkerhoer ik wil je alleen maar iets vragen. Of kun je niet praten?’ Kijk, ik weet niet wat zijn verzoek is voorafgaand aan deze bijzondere interessante conversatie en dus wil ik inderdaad niet met hem praten als hij deze bewoording in zijn mond neemt.

Ik kijk om me heen. Het is half 10 in de avond, maar het is nog licht. Waarom zijn er geen mensen op straat? Net nu ik ze zo hard nodig heb. What to do? Ik denk na. Doe ondertussen mijn oortjes weer terug in en ren stug verder. Veilig hardlopen in Amsterdam Zuid heeft wel eens anders aangevoeld. Hij blijft naast me rijden. Ondertussen blijft hij ook doorgaan met zijn pleidooi, ik doe alsof ik het niet hoor. Ik sla af naar rechts. Terwijl ik eigenlijk rechtdoor wil. Als een trouwe viervoeter volgt hij me op zijn tweewieler.

Ik merk aan zijn mimiek (de kandidaten van de Mini Playback Show zijn er niets bij) dat ik hem op de proef stel, door hem compleet te negeren. Ik weet niet of hij me een mep wil verkopen. Het gemunt heeft op mijn telefoon. Of dat hij gewoon opzoek is naar een nieuwe Facebook vriend. Dat laatste gaat op deze manier in ieder geval niet gebeuren. Mijn mobiel (die op sterven na dood is) mag hij gratis afhalen op Amsterdam Deelt/Geeft. En die mep? Tja, die kan ik wel incasseren. Ik had toch nog geen oogschaduw op.

Als een ware held op witte sportsokken (okay, ze zijn zwart) begin ik in mijn hoofd met het schrijven van hetgeen dat je ziet en leest. Maandag (vandaag dus) schrijf ik tevens een brief gericht aan mijn vriend op de scooter.

Geadresseerde
Belager BV
TAV Krullenbol met Grote Bek
De Ikvalmeisjeslastigtijdenshardlopenweg 798
7331 (A person who is uncool or non-leet) FY
Amsterdam

Afzender
Girls Love 2 Run
TAV Meisje Dat Bang Is Voor Jou
De Ikvraagnieteromweg 396
1079 SB
Amsterdam

Beste Krullenbol met Grote Bek,

Hoe gaat het met je? Misschien is dat ook wel de vraag die je me stelde toen je me aansprak, maar die ik miste omdat ik luisterde naar Gordon met ‘Ik bel je zomaar even op.’ Als ik die vraag gehoord had, dan had ik deze misschien wel beantwoord met ‘Ja goed en met jou?’ Je grove taalgebruik impliceerde in ieder geval niet het koetjes en kalfjes gesprek dat ik voor ogen had. Sterker nog het zorgde ervoor dat ik me niet gewenst voelde. Terwijl de straat waarop ik liep en jij reed van ons allebei is.

Toen je mijn moeder erbij haalde, moest ik denken aan jouw moeder. Toch liet ik haar met rust. In plaats daarvan refereerde ik aan je vader. Heb je hem gezien gisteren? Heb je hem een blijk van waardering gegeven? Vaderdag onopgemerkt voorbij laten gaan is een gemiste kans.

Ik besloot daarom het goede voorbeeld te geven. En belde met mijn Pa, toen jij naast me reed. Hij nam niet op. Jammer. Uit deze situatie kon hij me dus niet redden. Dat moest ik zelf doen. Ik besloot wijs mijn mond te houden (gebeurt niet vaak, maar mijn pa heeft me geleerd te zwijgen in alle toonaarden als ik verzeild raak in een dergelijke situatie) tegen jou. Je mimiek verraadde je onmacht. Genegeerd worden. Dat zorgde bij jou voor razernij. Terwijl ik zelf een onverwachte kalmte ervoer.

Mijn vader heeft me nog iets geleerd over een situatie als deze. Dat heel hard weglopen mijn redding kan zijn. Omdat je me geen moment met rust liet besloot ik tot deze optie over te gaan. Ook al reed je op een scooter, mijn benenwagen was nog altijd sneller. En dat bewees ik je gisteren. Terwijl jij een poging deed om me te laten stoppen, zag ik dat als mijn startsein. Nog nooit heb ik zo hard gelopen als gisteren. Usain Bolt probeerde me nog in te halen, maar ik was hem zelfs te snel af. En jou dus al helemaal. Mijn redding bleek nabij toen zowel jij en ik beide de dienstdoende politieauto in beeld kregen. Hier was jouw finish en mijn moment van zegeviering.

Ik wil je nog één ding meegeven voordat mijn brief aan jou eindigt. Als je ooit het voorrecht hebt om vader te mogen zijn van een slim meisje dat into hardlopen is, dan hoop ik niet dat ze zich onveilig voelt op Vaderdag door de grote mond van een jongeman zoals jij.

Liefs,

Francien, dochter van een papa die ervoor zorgt dat ik me altijd en overal veilig voel.

Terug naar de lezer. 1. Negeren werkt beter dan reageren (in mijn optiek). 2. Laat je nooit naar locatie twee vervoeren als iemand je aanvalt of aanraakt. 3. Schreeuw ‘brand’ in plaats van ‘help.’ Op dat eerste woord anticiperen mensen sneller. 4. Ren, net als ik, zo hard mogelijk weg.

Heb jij dit weleens meegemaakt? Zo ja, wat heb jij toen gedaan?

?

Francien 

Foto’s gemaakt door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. Op de coverfoto werd ik vrijwillig achterna gezeten.

Recent