Bij de les blijven

Op elke zichzelf respecterende hardloopsite vind je ze wel: de lijstjes met het X aantal voordelen van hardlopen dat je nog niet kende, of een rijtje met do’s and dont’s. Op een gegeven moment weet je wel wat er in dit soort stukken staat: zorg voor goede schoenen, hardlopen helpt tegen allerlei gezondheids-issues (maar veroorzaakt ook een flink aantal blessures als je niet goed oplet), lopen met anderen/muziek/je GPS horloge is wel/niet slim, enzovoort.

Vandaag voorzie ik je daarom maar eens van een ander lijstje: mijn tien geleerde lessen. Niet per se van alleen hardlopen, maar van sporten en fitness in het algemeen.

1. Fitspiration
Een gezonde dosis fitspiration kan inspirerend zijn, maar maak het geen maatstaf. Ja, het werkt voor mij om motiverende quotes te lezen, bijvoorbeeld dat het een paar weken kost tot je resultaat ziet en je dus niet te snel moet opgeven. Het werkt niet om alleen maar foto’s te zien van extreem afgetrainde meisjes die nog jonger zijn dan ik. Daar ga ik me dan de hele tijd aan spiegelen, terwijl het voor mij geen realistisch doel is. Als ik ook nog een leuk leven wil hebben.

2. Hardloopgroet?
Sorry Anouke, maar voor mij werkt de hardloopgroet dus echt niet, zelfs niet jouw zonnegroet 😉 Bij mij gebeurt altijd een van de volgende dingen: ik reageer zelf net te laat op iemands groet, waardoor we elkaar al gepasseerd zijn; ik kan er terwijl ik buiten adem ben net een scheve glimlach uitpersen waardoor de ander waarschijnlijk denkt dat ik niet helemaal goed ben; of ik ben in een bui waarbij het me echt vrij weinig kan schelen dat we allemaal ~*hardlopers*~ zijn en doe het dus gewoon lekker niet. Meestal de laatste.

3. Luisteren
Luister naar je lichaam. Ik heb geleerd om goed te voelen of iets écht niet gaat, of dat ik gewoon geen zin heb om van mijn luie kont af te komen (voor de duidelijkheid: dus alleen luisteren in het eerste geval). Ik heb ook geleerd goed aan te voelen of een trainingsschema voor mij werkt of niet. Ik ben bijvoorbeeld niet goed in sprinten, maar mijn lichaam vindt het als ik netjes train wel okay om mijn pretty average tempo een halve marathon volhouden.

4. High five voor jezelf
Beloon jezelf voor je prestaties. Check anders nog maar even die ene post over beloningen. Maar serieus: je geeft een goede vriendin toch ook een compliment als ze een goede prestatie neergezet heeft? Doe dat dan ook bij jezelf.

5. Trek je eigen plan
Ga niet met elke fitness en food hype mee. Ja, probeer het vooral als iets je aanspreekt! Maar (check ook nr. 9) als iets je niet bevalt, blijf dan gewoon doen wat je al deed. Als heel Instagram er vol mee staat betekent niet dat het a) bij jou past, b) werkt, of c) jij het dan ook maar moet doen. (Zei je moeder vroeger niet ook altijd zoiets?)

6. Fit staat iedereen anders
Gezond zijn is belangrijk, slank zijn niet! Ik vind Bangs niet voor niets een super inspirerende vrouw: haar boodschap spreekt mij ontzettend aan. Sport omdat je lichaam mega krachtig en awesome is en om het in de voor jou meest optimale vorm te krijgen. Niet omdat je koste wat het kost 3 maten kleiner wil zijn.

7. The road (is niet altijd) je runway
Als het op sportkleding, schoenen en andere gear aankomt, is het belangrijker dat het werkt dan dat het er cool uitziet. Mooie schoenen zijn leuk, blessures of bloedende tenen omdat ze nét een maatje te klein zijn niet. Mijn outfits zien er soms niet uit qua kleurencombinatie, maar zitten wel lekker – en door de giga-lelijke drinkflesjes aan mijn heup krijg ik in elk geval geen dorst onderweg. Moet wel bekennen dat ik deze les regelmatig zelf ook vergeet…

8. Er is meer dan hardlopen alleen
Hardlopen is niet de enige ‘goede’ sport. Ga fietsen, zwemmen, naar een yogales. Varieer! Vindt je lichaam leuk. En jij ook, geloof me.

9. No thanks
Als het niet goed voelt, doe het dan niet. Iets nieuws proberen is vaak wel wat oncomfortabel, maar zoek een alternatief als je het na een tijdje nog steeds écht liever niet doet. Ik heb wel eens een trainer in de sportschool gehad die mij zo hard niet begreep en te ver pushte dat ik uiteindelijk huilend op de grond zat aan het einde van een sessie – toch niet echt wat ik zocht…

10. Serieus
Neem jezelf niet te serieus – deze wijze lessen van mij overigens ook niet 🙂 Geniet!

Vertel mij jouw geleerde lessen in de comments!

PH: Joyce Bongers

?

Anneloes

Follow my blog with BloglovinFacebook InstagramTwitter

Recent