Bottoms up!

Bottoms up!
Gierend van het lachen en met een knalrode kop, rolde je als 13-jarige met je vriendinnen over de bank. De oorzaak? Een halve Breezer. Niet erg glamorous, maar was dit het begin van je alcohol carrière? Zelf kraamde ik op die leeftijd de zin ‘Ik heb lol zonder alcohol uit.’ Dit deed ik overigens tot mijn 19de. Ik had het mis. Lol met alcohol is best fijn, mits met mate. Sindsdien heeft A. mij veel plezier gebracht, maar ook venijnige katers en eindeloze stromen kots, tranen en domme acties. Ongetwijfeld doet een avondje flink doortanken meer schade dan alleen die knetterende koppijn, tijd dus om op onderzoek uit te gaan.

Je eigen brouwerij
Alcohol ontstaat door de gisting van suikers in granen en fruit (dat verklaart de alcoholdampen die boven je verrotte fruit uitstijgen). Met natuurlijke gisting wordt een alcoholpercentage van ongeveer 15% bereikt. Bij dit percentage ‘sterft’ de gist en zal de alcohol moeten worden gedestilleerd om een hoger percentage te bereiken (no worries, de rest van de wiskundeles blijft je deze keer bespaart). Je raadt het al: vanaf een alcoholpercentage van 15% spreken we over sterke drank. Wijn is rond de 12%, bier 5%, lichte bieren rond de 2% en alcoholarm bier mag niet meer dan 1,2% bevatten. En wist je dat alcoholvrije dranken niet altijd alcoholvrij zijn? Alcoholvrijbier mag maximaal 0,1% alcohol bevatten, voor alcoholvrije wijn is dat maximaal 0,5%.

It’s going down!
Nadat de alcohol wel/geen gat in je keel heeft gebrand, komt deze via je slokdarm in je maag terecht. Daar wordt een deel afgebroken door het enzym ADH.  De rest gaat naar je dunne darmen of wordt opgenomen door de bloedvaten in je maagwand (daarom merk je heel snel, in tegenstelling tot drugs, dat je onder invloed bent). In de dunne darmen wordt de rest van de alcohol in het bloed opgenomen. Als de alcohol na een rondje lijf weer bij je lever terecht komt, zet hetzelfde ADH enzym als in de maag, de alcohol om in acetaldehyde. Dit fijne, onuitspreekbare stofje zorgt voor de hoofdpijn, misselijkheid en braken die een borrel te veel kunnen veroorzaken.

Yo fatty!
Naast helse pijn in je bovenkamer, is ook je lever niet blij met al die alcohol. Die heeft het namelijk al druk genoeg met de verwerking van alle vetten die je binnen krijgt. Toch geeft je lever liever voorrang aan de alcoholverwerking. Bij overmatig alcoholgebruik gaat je lever vet opslaan en loop je kans op leververvetting. En dat is waarschijnlijk net zo smerig als dat het klinkt. Een kwetsbare lever, verminderde eetlust en misselijkheid krijg je er gratis bij.

Helemaal uit je dak
Het echte feestje begint pas in je bovenkamer. Door te klieren met allerlei verbindingen in je hersenen krijg je een grotere eetlust, een opgewekt gevoel en voel je je meer verbonden met mensen (geen drug hug, maar alcohol hug dus). Alcohol verstoort ook de functie van de kleine hersenen, waardoor je last krijgt van verminderd evenwicht (yes, de reden voor het zwalken en van je fiets donderen na een avondje doorzakken).

Girls can’t beat boys?
Vrouwen hebben minder van het eerder genoemde ADH enzym (dat verantwoordelijk is voor de afbraak van alcohol) in hun maag dan mannen. Gevolg: girls breken minder alcohol af waardoor er meer in ons bloed terecht komt. Yes dear, jij wordt echt sneller dronken dan je mannelijke drinking buddy. Daarnaast hebben vrouwen ook maar 61% lichaamsvocht (mannen 72%), nog een reden dus waarom wij sneller omrollen van de alcohol. Een gemiddeld glas alcohol bevat 10 gram alcohol en je lever breekt ongeveer 7 gram per uur af. Reken dus zelf maar uit hoe hard/lang je lichaam heeft moeten werken om die Nieuwjaarsborrel uit je systeem te krijgen.

Moed indrinken voor de wedstrijd?
Het zal je niet verbazen, maar alcohol en sporten gaan samen als olie en water. Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam (dingdingding, de denderende koppijn door vochttekort) en tijdens het sporten verlies je ook al genoeg. Gevolg: een tekort aan mineralen en een vergrote kans op uitdroging. Ook heeft je lichaam suiker nodig om alle alcohol af te breken, wat je ook hard nodig hebt tijdens het sporten. Verder zorgt alcohol voor een verminderd pijngevoel, waardoor je weer grotere kans hebt op blessures. Daarnaast ben je met je verminderde concentratie- en reactievermogen ook een gevaar voor jezelf en anderen. Dus moed indrinken voor de wedstrijd? Ik zou het bij een sapje houden.

Wat zijn jouw ervaringen met alcohol en sporten?

?

Francien & GirlsLove2Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

P.P.S. Doe je al mee aan JANUari? Wanneer ga je beginnen met je goede voornemens, zo van JA NU(ari)!

Recent