Core stability

Uhm, wat? Kun je dat eten? Girl, ik zie het je denken. Tijd om in de boeken te duiken, vandaag gaat het over core stability. Strik je veters maar vast, want na dit artikel ren jij sneller dan ooit.

Je wattuh?
Bij core stability, in gewoon Nederlands ook wel rompstabiliteit genoemd, draait alles om controle, kracht en balans. Zowel de spieren die mobiliseren (en dus zorgen dat je beweegt) als de spieren die stabiliseren (en dus zorgen dat je niet omvalt) worden grotendeels aangestuurd vanuit je core (romp). Bijna alle bewegingen die je maakt, van klein tot groot, worden hier vandaan aangestuurd. Met een goede core stability ben je minder vatbaar voor blessures en zullen je prestaties merkbaar verbeteren.

Harder, better, faster, stronger
Iedereen weet dat je beter en sneller wordt met hardlopen door het veel te doen. Schoenen aan en kilometers vreten, maar dat is pas het begin. Aangezien je met hardlopen meer spiergroepen dan alleen je benen gebruikt, is het logisch om ook deze te trainen. Een voorbeeldje: door een sterke core vergroot je het bereik van je loopbewegingen. Je kunt je heupen beter inzetten, je knieën makkelijker optillen en daardoor dus langer en sneller rennen.

Maar hoe dan?
Begin eens door aan iedere training 10 minuten planken en lungen toe te voegen. Geen idee waar ik het nu over heb? Check YouTube en leer (en val van je stoel van het lachen, sommige oefeningen mogen dan effectief zijn, ze zijn ook super hilarisch). Voor core trainingen gebruik je voornamelijk je eigen lichaamsgewicht. Geen geklooi dus met gewichten of apparaten, hiervoor heb je geen duur sportschool abonnement nodig.


Welke voordelen heb jij van het doen van core stability oefeningen?

?

Francien & GL2R Team

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Follow our Instagram (username: Girlslove2run) to keep up to date! See you!

Recent