#CROSSTHELINE – USAIN BOLT

Zweetdate?
Zullen we samen op zweetdate gaan met Usain Bolt? Die hoogstwaarschijnlijk eind augustus wederom kampioen wordt op de 100, 200 en 4 x 100 meter. Je denkt zeker dat ik een grapje maak?! Dat heb je dan mooi mis. Op vrijdag 22 juli heb ik via Tinder (okay met een beetje hulp van PUMA) een date geregeld met Usain. Op die bewuste dag moet hij namelijk nog eenmaal vormbehoud tonen richting De Spelen. Ja dat lees je goed! Hij wil aan mij (en jou) laten zien hoe hij/het ervoor staat. We zijn getuige van zijn laatste sprint richting diezelfde Spelen. Hoe en wat je daarvoor moet doen lees je onderaan deze blogpost (BTW, jongens/mannen mogen ook meedoen hoor). But first things, first.

What to expect in the upcoming week(s)?
Maar voordat ik inga op het verhaal achter Usain Bolt wil ik je eerst vertellen wat je de aankomende twee weken kunt verwachten op Girlslove2run.com. Je hebt het misschien al gelezen in de editorial. If not, dan licht ik het kort toe. Girls Love 2 Run staat dus volledig in het teken van Usain Bolt en de prestatie die hij dus wil neerzetten in Rio. Hij hoopt jou met zijn #crosstheline verhaal/doel te inspireren om een eigen #crosstheline doel te stellen. En om zijn #crosstheline verhaal kracht bij te zetten heeft hij zelfs de hulp ingeroepen van bekend, berucht en sportief Nederland. Morgen kun je daarom het #crosstheline verhaal van Tim Senders lezen (dat is inderdaad die gast uit Streetlab, maar weet je eigenlijk wel hoe hard hij daarvoor heeft gewerkt en nog steeds werkt?). Ook BNN presentator Nathan de Vries vertelt zijn sportieve #crosstheline verhaal op geheel eigen wijze. Onderstaand kun je alvast zien wie van de twee sneller is als het aankomt op de 200 meter. Wordt het Nathan of wordt het Tim?

Het is zover! Wordt het Tim Senders of Nathan de Vries? Of is het toch Usain Bolt die als allereerste #crosstheline gaat?

Geplaatst door Girls Love 2 Run op donderdag 14 juli 2016

Dan is daar ook nog voetbalster Dominique Janssen die sinds een jaar deel uitmaakt van de Arsenal delegatie. Je weet wel die hele grote voetclub in London! Roos Hop is er nog zo één die die past in het #crosstheline verhaal. Begin juli haalde ze zilver op de 800 meter, tijdens het NK Junioren. En tot slot spreken we met Esther Akihari, die afgelopen weekend helaas De Spelen aan haar neus voorbij zag gaan. Stuk voor stuk vertonen ze volgens Usain en mijzelf grensoverschrijdend gedrag (heb ik trouwens zelf ook een handje van). En juist die mindset zorgt ervoor dat ze verder komen dan ieder ander…#crosstheline is een manier van denken die jou en mij tot het uiterste dwingt als het aankomt op sporten. Usain Bolt en bovenstaande namen geven ieder op een eigen manier gestalte aan deze mindset. Maar genoeg over, mij, Tim, Nathan, Dominique, Roos en Esther. De hoogste tijd om je Usain’s eigen  #crosstheline verhaal toe te lichten.

Er was eens…
Er was eens een jongetje dat op 21 augustus 1986 ter wereld kwam op Jamaica. Hij kreeg de naam Usain St. Leo Bolt mee. “Als kind was ik altijd buiten en dat was eigenlijk meteen het grootste probleem. Ik kon nooit stil blijven zitten als ik een keer thuis moest blijven van m’n moeder.” (bron: HPdetijd.nl). Je begrijpt, zijn ‘loop’baan begint vroeg…

Usain blijkt op 14-jarige leeftijd al pijlsnel te zijn en bewijst dit ook meermaals tijdens regionale (West Jamaica) kampioenschappen. Waarna hij ook een graag geziene gast wordt aan de start (en finish) van nationale races. Hij maakt zelfs zoveel indruk dat Jamaica al gauw te klein is voor zijn kunnen. Waarop hij besluit het gehele Caribische gebied te trakteren op zijn kunsten.

Zijn beklimming naar de wereldtop begint vorm te krijgen als hij zich een weg sprint en springt op de 80 meter horde. Het levert hem een bronzen medaille op. En omdat Usain ook nog eens ver boven zijn competitie uitsteekt, letterlijk en figuurlijk, doet hij nagenoeg ook aan hoogspringen, alvorens hij besluit zijn energie definitief te steken in het baanlopen.

Tegen de tijd dat hij 15/16 jaar is legt hij in een tijd van 20.30 de 200 meter af. Dit is echter nog op nationaal (Catharina Hall, Montego Bay, Jamaica) niveau.

Hij arriveert pas echt op tijd én wereldniveau als hij zichzelf met dank aan een reeks ongekende prestaties laat kronen tot prins, tijdens WK Junioren (Track & Field). In 20.61 seconde sprint hij naar de 200 meter, waarmee hij het goud pakt. Eveneens verlaat hij het toernooi met een tweetal zilverkleurige medailles, die hij binnen hengelt op de 4 x 100 meter en de 4 x 400 meter. Gewoon omdat het kan, niet omdat het moet. Vanaf dat moment is er geen ontkennen en ontkomen meer aan.

Toch krijgt ook Usain te kampen met blessures die hem af en toe weerhouden van deelnames of podiumplekken. Door een hamstringblessure mist hij bijvoorbeeld in 2006 de ‘Jamaican Party’ tijdens de Commonwealth Games in Australië. Alhoewel hij op dat moment schittert in afwezigheid gaat de Jamaicaanse afvaardiging er alsnog met alle gouden plakken vandoor.

In 2007 volgt zijn definitieve doorbraak, als hij het dan 30 jaar oude Jamaicaanse 200 meter record aan gort sprint. Dat tot dan toe op naam heeft gestaan van de Donald Quarrie. Met een tijd van 19.75 schrijft Usain het record achter (zijn eigen) naam.

In 2008 herschrijft Usain de geschiedenisboeken. Hij loopt zich in op de 100 meter en breekt het wereldrecord met een tijd van 9.72 in New York (If, you can make it there, you can make it anywhere). Vanaf daar loopt hij van de ene naar de andere overwinning in tijden die niemand hem nadoet. Wacht! Ik som het nog even voor je op met een beetje hulp van Wikipedia. Gewoon je geheugen op te frissen zo vlak voor De Spelen in Rio.

Hij is de huidige wereldrecordhouder en Olympisch kampioen op de 100, 200 meter en op de 4 x 100 meter estafette. Regerend wereldkampioen op de 100, 200 en 4 x 100 m. Bovendien heeft Bolt, bijgenaamd The Lightning Bolt en Thunderbolt, met 19.93 seconden het wereldjeugdrecord op de 200 meter in handen en is hij de enige junior (onder de 20 jaar), die er tot op heden in is geslaagd deze afstand binnen de 20 seconden te lopen. Bolt heeft inmiddels driemaal deelgenomen aan de Olympische Spelen. Hij is tevens de eerste atleet die tijdens twee opeenvolgende Spelen zowel op de 100 als de 200 meter en de 4 x 100 meter zegevierde. Hij is in het bezit van zes Olympische gouden medailles: tweemaal 100 meter, tweemaal 200 meter en tweemaal 4 x 100 meter estafette. (Bron: Usainbolt.com)

#crosstheline doel
Tot zover het #crosstheline  verhaal van Usain Bolt in een notendop (lees: blogpost). Alleen eindigt zijn #crosstheline verhaal niet hier, maar lijkt het erop dat de snelste man op aarde hier pas begint. Hij heeft zichzelf namelijk een ultiem #crosstheline doel gesteld. Hij wil als eerste atleet ter wereld onder de 19 seconden duiken op de 200 meter… Dat lijkt nagenoeg onhaalbaar, maar niet als je Usain Bolt heet, blijkbaar.

Prestatiegericht
Om deze prestatie mede mogelijk is Usain Bolt nauw betrokken geweest bij de totstandkoming van de IGNITE Running collectie. Wacht! Voordat ik hier verder op in ga, is het goed om te weten waarom Usain voor altijd bij PUMA blijft. “PUMA hoort bij mij vanaf het begin. Ze erkenden mijn talent al op jonge leeftijd en hebben me al die tijd gesteund. Ook in de beginjaren toen ik soms moeilijke tijden doormaakte vanwege blessures. Hun werk en toewijding in Jamaica is erg belangrijk voor mij. Ik ben dan ook heel blij dat ik onderdeel uitmaak van de PUMA familie en trots dat ik ze mag vertegenwoordigen.”

IGNITE Running collectie in samenwerking met Usain
Bjoern Gulden, CEO van PUMA: “PUMA werkt al met Usain Bolt samen vanaf dat hij zestien jaar oud was. Met onze steun is hij doorgegroeid van een jonge talentvolle atleet tot een Wereld- en Olympisch kampioen, die met recht de titel ‘de snelste man ter wereld’ draagt. Hij heeft een cruciale rol gespeeld bij de ontwikkeling van de IGNITE Running collectie in de aanloop naar de Olympische Spelen deze zomer.”

De kennis en inzichten die Usain PUMA brengt en vice versa zullen er straks hopelijk voor zorgen dat Usain zijn #crosstheline doel bereikt. Waar Usain begin augustus gaat lopen op de Ignite dual Disc (gekenmerkt door PUMA’s innovatieve veterloze Disc Closure System, die as we speak 25 jaar bestaat, waardoor deze snel en makkelijk aan te trekken is met slechts een draai aan de disc), loop ik Francien op de Ignite Dual (zie onderstaande foto).

GL2R-PUMA-Cross-the-line-(Dominique)

GL2R PUMA Cross the line (web) (16)

Helaas kan ik mijn #crosstheline doel (nog) niet delen. Aangezien deze nog in de maak is. Maar wat ik wel weet is dat deze schoen mij zeker dichter bij mijn doel gaat brengen vanwege de ultieme flexibiliteit en demping tijdens het lopen van middel- en lange afstanden. (Francien, ga je weer een (ultra)marathon lopen?!). De kleurencombinaties moeten er zowel in RIO als Nederland voor zorgen dat Usain en ik een opvallende verschijning zijn. Als je het mij vraagt gaat dat wel lukken! Nieuwsgierig naar de rest van de collectie? Die komt de aankomende week uitgebreid aan bod tijdens de interviews met nader te noemen BN’ers. Eveneens vind je de IGNITE Running collectie vanaf 23 juli terug op Runnersworld.nl en in store! Genoeg geluld, nu is het jouw beurt om je eigen #crosstheline doel te stellen! Hoe? Dat lees je hieronder.

What to do?
Je hebt mijn liefdesbrief aan Usain al kunnen lezen, maar nu is het jouw beurt! Schrijf een kort, maar krachtige liefdesbrief gericht aan Usain (& mij) in de comments. Ben je een vent, dan mag je de liefdesbrief gewoon aan mij, Francien, richten! Vergeet daarin vooral niet te melden wat jouw (ultieme) #crosstheline doel is! Je mag het zo gek maken als je zelf wilt. Doe vooral alles om op te vallen. Daar houdt Usain van. Ik zal daarna samen (lees: Yvon Jaspers) met Usain alle brieven doorlopen. De 2 leukste brievenschrijvers mogen op 22 juli mee naar London om hem van dichtbij te bewonderen tijdens de Diamond League. Vergeet daarbij niet je schoen- en kledingmaten te vermelden inclusief emailadres. Hebben we een date ehm ik bedoel deal?

Wie weet tot volgende week vrijdag op Schiphol! 

?

Francien (& Joyce)

Foto’s door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. De winnaars worden maandag 18 juli, bekend gemaakt (je kunt nog meedoen tot 15 juli 23:59 uur) middels een blogpost en ontvangen daarna een persoonlijk bericht met daarin de overige informatie mbt de reis en het verblijf. Die wij voor onze rekening nemen natuurlijk! 

Recent