#CROSSTHELINE – NATHAN DE VRIES

Deze week interviewen we een reeks van topsporters, presentatoren én acteurs. En allen hebben ze iets in gemeen met mijn grote voorbeeld én crush Usain Bolt! Ze zoeken stuk voor stuk de grenzen van het uiterste op aka #crosstheline gedrag (heb ik trouwens zelf ook een handje van). En juist die mindset zorgt ervoor dat ze verder komen dan ieder ander…

#crosstheline is een manier van denken die jou en mij (zie voorgaande blogpost voor de te gekke winactie) tot het uiterste dwingt als het aankomt op sporten. Usain Bolt geeft samen met PUMA gestalte aan deze mindset. Met zijn houding maakt hij het onmogelijke, mogelijk. Met rasse schrede passen ontmoet hij de finish als eerste. Dit jaar wil werelds snelste man uitgroeien tot een LEVENDE LEGENDE. Door als eerste mens ter wereld onder de 19 seconde te duiken op de 200m. Dit is tot op heden nog geen enkele atleet gelukt. Usain lijkt echter overtuigd te van zijn eigen kunnen.

Usain hoopt jou met zijn #crosstheline verhaal/doel te inspireren om een eigen #crosstheline doel te stellen. En om zijn #crosstheline verhaal kracht bij te zetten heeft hij zelfs de hulp ingeroepen van Nathan de Vries. WIE?!

Nathan de Vries
Van ongekend naar gekend én groot talent. Voor me zit dus niemand minder dan Nathan de Vries (24). Deze ex-Groninger geeft naast een gezicht (lees: pretty face) inhoud aan BNN’s Spuiten & Slikken. Waar ik van Jan V. de zenuwen kreeg, voel ik me bij deze kerel (het woord dat hij zelf met enige regelmaat in de mond neemt) direct op mijn gemak. Komt vast omdat hij goedlachs, goed geil en goed gekleed is… Jammer alleen dat hij wil trouwen met Arianna Grande, daar lijk ik dan weer totaal niet op. Lijk je er wel op? Dan kun je je melden op zijn Instagram account met de hastag #ariannathan En wie weet kom je dan wel in zijn talentpool terecht…

Aan de buis gekluisterd
Net als Usain Bolt, laat Nathan zijn talent met enige regelmaat voor hem spreken. Letterlijk. Waar Usain zonder pardon toeslaat op de 100 en 200 meter, heeft Nathan slechts 19.19 seconden (het WR op de 200m, gelopen door die ene vent) nodig om je aan de buis te kluisteren met dank aan zijn scherpe mening.

GL2R PUMA Cross the line (web) (9)

BNN
En waar PUMA er het volste vertrouwen had én heeft in het kunnen van Usain, geldt ditzelfde voor Nathan. Alleen is het hier BNN die van de 9994 talenten die zich in 2014 meldden voor de talentenrace zich staande weet te houden. Sterker nog hij is zelfs de eerste presentator van de interne opleiding van BNN die na 5 maanden de kans krijgt zich te bewijzen op nationale televisie! Daar neem ik de pet, die ik vandaag niet op heb, toch even voor af.

Vragenvuur
Ik mag hem vandaag aan de tand, of moet ik zeg spike voelen. Spike? Ja spike, want in bloedstollende (loop)serie komt hij deze week uit tegen Tim Senders (inderdaad die gekrulde vent van Streetlab), maar daar later meer over. Terug naar Nathan.

CARRIÈRE
Kerel, wist je eigenlijk altijd al dat je presentator wilde worden?
‘Ik had nooit de bewuste droom, maar ik weet wel dat ik als klein jongetje rapportages maakte en desgevraagd presentaties gaf aan familieleden of klasgenoten. Dus toen stond het al wel op mijn keurslijf geschreven. Toch is het nooit een doel ansich geweest, omdat het maar voor weinig mensen is weggelegd…’ vertelt Nathan me. ‘Maar je bent het uiteindelijk wel geworden…’ zeg ik. Als twee goede vrienden hem apart van elkaar wijzen op BNN’s Talentday durft deze broodnuchtigere Groninger het aan.

Kerel, ho, stop, ho! Van klein kind naar presentator, daar zit toch nog een puber tussen?!
‘Op mijn 13de was ik vooral bezig met voetballen. Echt een jochie dat het liefst de hele dag met zijn twee beste vriendjes buiten was. Ik was niet zelfverzekerd, maar ook niet onzeker. Meisjes interesseerden me gewoon niet. Dat kwam bovengemiddeld laat.’ zegt hij lachend. ‘Stappen en drank deze pas rond mijn 16e levensjaar hun intrede.’ wordt daar nog aan vastgeplakt.

Kerel, van Gronings en studentikoos naar hipster en Amsterdams? Was het wennen?
‘Ow wat een leuk interview! Zegt hij opnieuw lachend. Ik zei toch dat hij goedlachs was?! Trouwens die compliment steek in de zak van mijn zwarte broekpak. ‘Ja het was ontzettend wennen.’ gaat hij verder. Ik onderbreek hem, zoals je van me gewend bent. ‘Ik vind je geen Groninger.’ floep ik er zonder pardon uit. ‘Ja, maar veel mensen kennen de stad Groningen niet. Groningen is gewoon een bijeen geraapt zooitje van Groningers. Aangevuld met 40% import grut uit Twente, Gelderland en Blaricum (in het rijtje wat hoort hier niet thuis…). Het is dus echt een mengelmoes.’ legt hij me uit. Zelf denk ik daar anders over. Ik was een vluchtelinge die zich in het eerste jaar van haar studie in Utrecht, iedere donderdagavond per NS trein naar Groningen vertrok (de afstand bepaler van Tinder bestond nog niet en Tinder zelf trouwens ook niet). Opzoek naar de grootste kakkers van het Noordelijk halfrond, want die leken allemaal massaal daar neergestreken te zijn. Om vervolgens de trein van 05:03 uur terug te pakken (ik was in die tijd harstikke bezet dus ik keek enkel). Overigens kan ik me niet voorstellen dat Nathan in die categorie viel indertijd. ‘Ik ben wel echt een Groninger. Ik relativeer graag. Ik denk twee keer na over dingen. En stel mezelf regelmatig de vraag, waar slaat het op wat die mensen doen, of wat ikzelf doe? ‘Nuchter dus? Vul ik hem ongevraagd aan. Nuchter? Deze kerel houdt wel van een biertje hoor. Dus hij is niet altijd even nuchter, but who cares anyway? ‘Waar is je accent trouwens?’ vraag ik nieuwsgierig. Hij klinkt namelijk eerder als iemand die uit Deventer komt. Onee, zijn stem lijkt op die van mijn allereerste zweetdate ooit, afkomstig uit Deventer. De vraag is trouwens onbeantwoord gebleven. Doet er niet toe. Volgende vraag.

Kerel, zoek je graag uitersten op?
Hij knikt. Kijkt me aan. *smelt ‘Ja.’ antwoordt hij vastberaden. ‘In welk opzicht?’ kaats ik terug. ‘Omdat ik wel iemand ben die doet. Let me refrase that. Ik doe gewoon waar ik zin in heb. Wat ik leuk vind. En ik motiveer ook wel anderen. Ik laat ook veel mensen in mijn directe kring weten dat als je iets wil doe het gewoon.’ zegt hij plechtig. Jammer dat hij (nog) niet in mijn directe kring zit, behalve vandaag. ‘En als je iets spannend vindt, doe het dan juist. Ik ben wel iemand die dat heel belangrijk vind, want daar leer je van. Je moet je ook niets aantrekken van de rest. Ik hou ervan om grenzen op te zoeken, waarom niet?! Het leven is toch f*cking kort!’ gooit hij er zelfverzekerd uit.

Er zijn momenten dat ik op de grens van het toelaatbare zit en liever niet de overstap wil maken naar het ontoelaatbare. Vanwege de programma’s die ik maak stel ik mezelf regelmatig de vraag ‘Wat is de grens en waar ligt deze?’ Dat vind ik leuk om te onderzoeken en ervaren. Net als Usain. Het kan altijd beter en harder. Vertelt hij me.

Kerel, durf je ook kritisch te zijn op jezelf?
‘Ik kijk op dinsdagavond niet naar de uitzending. Dan ga ik lekker douchen of hardlopen in Hillywood. Dan wil ik er bewust niet mee bezig zijn. En ik vind ook het meeste wat ik maak nog niet heel goed. Laat ik het anders zeggen. Het kan naar mijn idee altijd beter. Ik had bijvoorbeeld gisteren een interviewtraining en dan merk ik dat er nog zoveel winst te behalen valt.’ Ik vat het op als onzekerheid, maar daarin corrigeert hij me. ‘Ik kom pas net kijken, ik wil echt nog heel veel leren.’ legt hij me uit.

Kerel, wat vind je het mooiste dat je tot nu toe hebt gemaakt?
‘Ik mag iets overbrengen wat een ander niet kan, mag of durft te ervaren.’ ‘Voorbeeld?’ onderbreek ik hem. ‘Ik zat laatst naast de machinist en toen mocht ik iets omroepen. Heel veel mensen komen niet op die plek, omdat het niet kan of mag en dat vind ik vet. Maar door ze mee te nemen in mijn verhaal, kunnen zij het deels ook ervaren. En dat mensen me daarop straat ook over aanspreken, dat vind ik tof!’ vertelt hij trots.

Kerel, denk je dat we samen Snuiven & Sporten kunnen presenteren?
‘Dus dat we met speed (snelheid) de marathon van New York gaan lopen?’ zeg ik voor de grap. ‘Dat is een f*cking vet idee!’ waarop ik de wedervraag krijg. ‘Maar wil jij dat?’ vraag hij me. ‘Ik wil dat! Onder toezicht van artsen, dat wel. Omdat ik nieuwsgierig ben naar het effect. Ik weet dat het dodelijk kan zijn, maar ik vraag wel degelijk af hoe dat is en wat dat daadwerkelijk met je prestatie doet.’ antwoord ik naar alle eerlijkheid. ‘Wel vet, dan ben ik wel je trainingspartner.’ Krijg ik terug als antwoord.

Kerel, hoe komt het dat je je zo op je gemak lijkt te voelen bij ongemakkelijk situaties…?
‘Ik voel me vooral binnen groepen heel snel op mijn gemak. Mensen denken vaak, laat hem erbij zitten, want het is wel een chille en aardige gast. Laat hem maar lekker zijn gang gaan… Ik wek vertrouwen op en heb gauw een klik met mensen. Dat doet en praat makkelijker.’

Kerel, wie of wat trekt jou uit je comfortzone?
‘Het systeem, druk van kijkers, of van mensen met wie ik werk die me natuurlijk het liefst met een dildo op de Dam zien lopen met een vijftal XTC pillen erin. Dus er is altijd een soort onderliggende druk, maar ik heb in de loop der tijd heb ik geleerd daar schijt aan te hebben.’ legt hij rustig uit.

Kerel, zijn er ook mensen om je heen die je terugfluiten?
‘Mijn allerbeste vrienden. Die zeggen weleens ‘Nathan beetje normaal doen he.’ Maar ze weten ook wel, dat het goed komt. Ze kunnen uitstekend relativeren. Vragen als, moet je dat nou wel doen? of waarom doe je dat? Ze moeten het ook weer niet teveel doen, want uiteindelijk bepaal ik mijn eigen pad wel. Ik hecht wel veel waarde aan de mening die zij over me hebben.

Kerel, wat wil je nou echt bereiken als presentator?
‘Je hebt het namelijk over Amerika en ik denk niet dat het grapje is.’ plak ik er direct achteraan. ‘In ieder grapje zit een kern van waarheid. Het is wel een grapje dat ik op de Amerikaanse tv wil. Alleen was ik laatst bij de Jimmy Fallon studio in New York en dan denk ik toch wel, dit is echt gaaf!’ Geeft hij voorzichtig toe. ‘Ik moet ook zeggen, dat ik zo’n soort programma echt bij jou vind passen.’ zeg ik hem. ‘Grappen, pranks, sketches en tussen neus en lippen door serieus (kunnen) zijn. Ik hoop een allrounder te worden. Dat ben ik nu nog in kleine vorm, maar als ik dat allemaal leer dan kan het allemaal. Aan de andere kant ben ik ook degene die mezelf onbewust terugfluit. Gedachtes als ‘ach het wordt ook allemaal te moeilijk of gaat het wel lukken?’ vliegen regelmatig door mijn hoofd. besluit hij.

GL2R PUMA Cross the line (web) (7)

En als persoon?
‘Als persoon wil ik heel blij zijn. Het liefst iedere dag. En als dat zonder tv is, dan is dat zonder tv. Daar ben ik heel stellig in.’ ‘Wat zou je dan hebben dan, hebben gedaan als je niet op tv te zien bent?’ vraag ik. ‘Een vriend van mij gaat een hostel beginnen in Costa Rica, dan had ik hem geholpen. Een half jaar daarheen. Beetje opbouwen. Dat soort dingen.’ Zegt hij, hoe kan het ook anders, vrolijk.

Kerel, waar ligt jouw kracht bij BNN? Wat is nou typisch Nathan’s?
‘Naast het woord kerel. Je mag nu opscheppen over jezelf, dus neem het ervan!’ zeg ik lachend. ‘Een combinatie tussen…’ en dan stopt hij met praten, om vervolgens verder te gaan met de volgende woorden. ‘Ik ga dingen zeggen die anderen me vertellen. F*ck it! Ik ga wel gewoon over mezelf lullen!’ YOU GO BOY! denk ik bij mezelf. ‘Ik heb een soort van liefheid, kan mensen op hun gemak stellen.’ ‘Een charme(offensief).’ Val ik hem in de rede. ‘Af en toe kan ik ook best wel arrogant zijn.’ ‘Ja, kan je dat?’ val ik hem opnieuw in de reden. ‘Ja, ik kan echt een kwal zijn. Ik kan ook heel gemeen zijn, maar dat doe ik nooit. Tenzij iemand echt iets zegt, wat me echt pijn doet. Dan is het ook direct klaar. Alleen gebeurt dat nagenoeg nooit. En als het dan toch gebeurt dan schrikt men daarvan.’ zegt hij vrij direct.

Kerel, Op de weg naar succes is een flinke dosis doorzettingsvermogen onmisbaar, hoe kom je daaraan?
‘Ik laat het niet vaak blijken, maar ik heb wel degelijk doorzettingsvermogen.’ ‘Hoe laat je dat blijken dan?’ vraag ik. ‘Ik kan nonchalant overkomen, vind ik ook heel lekker. Vind ik zelfs heerlijk, want zo ben ik ook wel. Als ik iets wil dan, dan lukt het ook wel. Of het nou op het gebied is van tv of chicks (dat laatste zegt hij trouwens heel voorzichtig). Als ik weet ‘misschien kan het toch wel’, dan vind ik toch wel een manier dat het lukt.’ legt hij me uit. Is het je trouwens opgevallen dat Nathan het woord ‘wel’ heel vaak in de mond neemt? Overigens doet dat er totaal niet toe, maar tijdens de uitwerking van dit interview kom ik in elk antwoord datzelfde woord meermaals tegen. Okay, Francien focus! ‘Zo straks ook op de baan?’ vraag ik hem, refererend aan de battle tegen Tim Senders en uiteindelijk Usain Bolt. ‘Oe, daar wil ik nog geen uitspraken over doen…’ zegt hij lachend en gaat verder. ‘Ik heb wel doorzettingsvermogen. Mijn familie ofzo, niemand had echt doorgestudeerd. Het maakte ook niet uit wat je deed. Of je nou mavo deed of iets daaronder. Het maakte niet uit. En toch wilde ik perse het VWO doen. Ik wilde het en dan lukt het. Dus ik heb wel een soort van doorzettingsvermogen.’ zegt hij met een glimlach op zijn gezicht. ‘Ik weet ook niet waar dat vandaan komt.’ zegt hij nog snel achteraan.

GL2R PUMA Cross the line (web) (5)

SPORT
Kerel, welke rol heeft sport in jouw leven gespeeld, totdat je bekend werd?
‘Niet fanatiek op één enkele sport, maar in mijn jeugd heb ik eigenlijk van alles gedaan. En sommige dingen kon ik best wel goed. Tennis bijvoorbeeld. Voetbal kon ik best wel goed. Badminton was echt een blauwe maandag. Met tennis heb ik echt van die buffetten gehaald, weet je wel? Voetbal deed ik ook wel. Behalve toen ik de laatste twee jaar van de middelbare school zat. Toen ik weer ging studeren pakte ik het hardlopen weer op. Maar vooral veel voetbal op een recreatieve basis, zowel buiten als ook op en na school/studie.’ Vertelt hij. ‘En het hardlopen, hoe moet ik dat zien?’ vraag ik. ‘Nu gewoon, ik woon in Hilversum. F*cking chille bossen. Als het kan iedere week drie en vier keer, maar soms lukt het ook niet. Wat dan weer resulteert in een week nietsdoen.’ zegt hij in alle eerlijkheid.

Kerel, maar wat doet sport dan voor jou?
‘Wil je in vorm blijven? vraag ik daar nog achteraan. ‘Ja, ik wil in vorm blijven.’ Voel je de druk dat je in vorm moet zijn?’ vraag ik. ‘Ja ik voel die druk zeer zeker, maar ik voel ook een soort afkeer. Bijvoorbeeld Instagram. Als medium waar iedereen naar lijkt/liked te kijken. Als ik dan op de uitgelichte pagina terecht kom dan heb ik wel het idee dat we heel veel bezig zijn met hoe we eruit zien. En heb ik het idee dat mensen dagenlang in de sportschool staan. Dat zie ik mezelf nooit doen!’ zegt het met nadruk op ‘nooit.’ Ik haal opgelucht adem. Ik ben dus niet de enige die er zo over denkt… Even goede vrienden als de sportschool wel je (tweede) huis is. Ik wil ook me graag gezonder voelen, sportiever en breder zijn. Het is alleen niet mijn doel, want dat is blij en gelukkig zijn. Sport kan daar aan bijdragen. Wat voor mij vooral heel belangrijk is… Is dat ik even vrij ben in mijn koppie.’ zegt hij terwijl hij zijn hoofd even kort aantikt (om te voelen of het er nog op zit). ‘Heerlijk die muziek aan. Dan zit ik een half uur nergens met mijn hoofd en soms zit ik met een hoofd vol verhaaltjes. Of ik denk juist over dingen na. Dat is echt even mijn moment van ontspannen. Echt ontspanning, meer dan in mijn kamer liggen of zitten ofzo. Dat is A. en B. is in vorm blijven.’ ‘Lukt dat een beetje?’ vraag ik terwijl ik (goed)keurend over mijn bril heen kijk. ‘Jawel.’ Antwoordt hij bescheiden.

Kerel, wie motiveert/inspireert jouw om telkens het beste in jezelf naar boven te halen als het gaat om sport?
‘Dat is, of eigenlijk was, toevallig Mohammed Ali, omdat hij een sporter is ook nog eens iets wist te bewerkstellingen bij een heel groot publiek die het minder goed hadden dan hij. Hij deed iets heel goed. In dit geval boksen. Of neem nou Nina Simone, die had een hele donkere achterban. Mohammed Ali idem dito. Dat soort mensen gingen met elkaar om, omdat ze iets heel goed wisten te doen. Ze hebben een talent en gebruikten dat talent ook nog eens voor een mening die in mijn opzicht heel goed is. Dat is iemand die me inspireert vanwege zijn persoonlijkheid en ook omdat hij het gewoon kan. Hij kan het gewoon Francien.’ Hoor ik daar mijn naam? vraag ik voor de grap. ‘Dat is gewoon heel vet.’ Gaat hij onverminderd door. ‘Arjen Robben is ook wel echt mijn held. Hij is dan wel weer het tegenovergestelde van Mohammed Ali. Hij zegt nooit wat, maar is gewoon tering goed in wat hij doet. Hij heeft discipline, doorzettingsvermogen en focus. Hij lijkt zich niets aan te trekken van alles dat eromheen gebeurt. Daar heb ik ook heel veel respect voor.’ legt hij me uit.

Kerel, als ik zeg Usain Bolt, wat zeg jij dan?
‘Dan zeg ik de 200 meter. Jamaica en dan zeg ik gewoon een coole gast. Vrolijke gast. Een gast met humor. Dat zijn dingen die in me opkomen. Dat hij onder de 19 seconde wil duiken. Hij was volgens mij ook de eerste die onder de 20 seconde grens uitkwam op diezelfde afstand.’ Nathan doet me verbazen met zijn kennis over Usain. ‘Het toch ook wel een soort legende. Ik kan het niet echt goed uitleggen.’ Besluit hij.

GL2R PUMA Cross the line (web) (11)

Kerel, denk je dat je Tim gaat verslaan?
‘Nou, ik kwam hierheen en ik weet dat ik wel goed kan lopen, want ik loop vaak. Conditioneel ben ik wel in orde. Sprint vind ik wat lastiger in te schatten. Het wordt lastig, maar ik ga alles geven. Het wordt hier echt een strijd in het moment. Dus ik moet gewoon alles geven. Het wordt nog steeds moeilijk, want Tim heeft naar mijn idee wel echt een goede voorbereiding gehad. Ik ga geen smoesjes verzinnen. Misschien ik iets minder. Dus het wordt een pittige race. Ik ben de underdog denk ik zelf.

Kerel, de laatste vraag alweer, denk je dat Usain Bolt onder die 19 seconde gaat duiken?
‘Ja.’ En jij? vraag ik. ‘Nee.’ zegt hij besluitvaardig. Hij sluit af met de woorden ‘Maar ik ga het wel proberen.’ Kijk daar hou ik van. We gaan het nu zien!

Het is zover! Wordt het Tim Senders of Nathan de Vries? Of is het toch Usain Bolt die als allereerste #crosstheline gaat?

Geplaatst door Girls Love 2 Run op donderdag 14 juli 2016

?

Francien (& Joyce)

Foto’s door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. Wil je weten wat Tim draagt? Nou komtie dan! Ik ben vooral jaloers op zijn PUMA IGNITE Dual, vanwege de colorway! Wat jij? Voor de rest draagt hij een PUMA Running Shirt, PUMA Packable wogen Jacket en de PUMA ‘Faster than you’ 2in1 Short. De nieuwe IGNITE Running collectie, die vanaf 23 juli verkrijgbaar is op Runnersworld.nl en in store! Dan weet je dat ook meteen.

GL2R PUMA Cross the line (web) (3)

Recent