De grote boodschap

Vergeef me. Het nu volgende artikel is niet voor iedereen weggelegd, maar moet zeker bovenaan je leeslijst staan als je binnenkort meedoet aan een race (Damloop of Amsterdam Marathon). De inspiratiebron was dit artikel en aangezien ik zelf ook aardig thuis ben in deze materie, heb ik mijn eigen ervaringen hier aan toegevoegd. Maar je bent nogmaals gewaarschuwd: de inhoud is alleen geschikt voor mensen met een sterke maag (of darmkanaal).

Laten we een reisje in de toekomst maken. Vandaag is het racedag en zeven zonnestralen maken je zachtjes wakker. Met een gezonde portie zenuwen stap je je bed uit. Je plast wat. Eet wat. Poept wat. En loopt vervolgens fluitend de deur uit richting je startvak. Zorgen over de grote boodschap laat je lekker thuis, want die heb je zojuist al vakkundig in je (semi-)schone wc-pot gedownload.

Toch kunnen de startvakkriebels er voor zorgen dat je dagelijkse (poep)routine je in de steek laat. Zo moet ik bijvoorbeeld standaard om 10.00 uur naar de wc voor een poep-stop, maar op race day zijn er verschillende factoren die roet in je darmkanaal kunnen gooien. Soms is het een andere tijdzone, heb je je buik iets te rond gegeten aan alles dat los en vast zit of zijn het gewoon de zenuwen. Gevolg: er komt geen drol uit je achterste, ook al weet je diep van binnen dat het er toch een keer uit moet. Ja, je hebt een classic #FML te pakken. En ook daarom sta ik voor je klaar om je te helpen.

Drink & zit
Volgens velen is koffie de oplossing voor al je ochtend problematiek (ochtendhumeur, slaperigheid, ongesteldheid en een niet werkende stoelgang). Zelf kan ik hier niet over meepraten omdat ik geen koffie drink, maar volgens mijn koffiedrinkende medemens wordt het darmkanaal bijna direct in beweging gezet. Waarom? Daar is zelfs de wetenschap nog niet over uit. Het komt in ieder geval niet door de bergen cafeïne, want uit onderzoek is gebleken dat ook decaf dit effect heeft. Onderzoekster Schnoll-Sussman denkt dat het komt door warme dranken (yes, chocolademelk valt hier dus ook onder) die de stoelgang stimuleren. De warme vloeistof is vaatverwijdend en heeft een positief effect op de bloedvaten.

Haar advies: drink iets warms in de ochtend en ga daarna lekker op het toilet zitten. Check je Instagram en Snapchat en voor je het weet draait je stoelgang op volle toeren. En als bonus kun je je hoofd het best naar je knieën brengen, zodat je darmkanaal op gelijke hoogte komt als je uitgang. Heb jij ervaring met deze methode? Laat het mij weten in de comments!

Warm it up
Lichaamsbeweging zorgt voor een betere stoelgang, dus tijd om in beweging te komen. Hol een paar keer de trap op en af, doe 3 setjes jumping jacks en stretch even flink. Doe je dit in de buurt van je startvak? Zorg dan dat je een dixie in de buurt hebt.

Wakker worden
Een andere optie is om je ochtendritueel in ere te houden. Als je lichaam zo dicht mogelijk bij het normale ritme blijft, is de kans groot dat je darmkanaal ook niet van slag raakt. Vooral als je in een ander tijdszone bent is dit een gouden regel. Ik weet wat je denkt: dan moet ik midden in de nacht er uit om te poepen? Yes girl, zet die wekker en ga, ook al is het midden in de nacht, op de wc zitten. Neem daarna de tijd voor je ontbijt en snooze nog even lekker verder.

Drop it like it’s hot?
Ok, nu begint het gênant te worden. Iedereen heeft wel eens last van constipatie, of ook wel knikkerpoep genoemd. Je weet wel, die poep die zo hard is dat je niet eens wc-papier nodig hebt. En iedereen die hier ervaring mee heeft, weet ook hoe ontiegelijk pijnlijk dat kan zijn. Hoogste tijd voor een massage. Een wetenschappelijke studie  suggereert dat zachte druk op het perineum (het gebied tussen je genitaliën en anus) kan helpen om de poep op te breken en te verzachten. Zo dat is er ook weer uit. Gouden regel om deze *shit* te voorkomen, is hydratatie. Vooral als je reist schiet water drinken er nog wel eens bij in en dat vinden je darmen dan weer niet zo leuk. Dus ja: bottoms up.

De sleutel tot succes? Zeker als je gaat vliegen of anderszins reizen is om voldoende te drinken. Obstipatie treedt op wanneer de ontlasting te droog is. Waardoor het zich minder makkelijk door het lichaam laat verplaatsen. Kijk maar eens in de wc-pot na een avondje steving alcohol nuttigen, ook dan heb je vaak te maken met uitgedroogde poep.

Last but not least
Zorg ervoor dat je voldoende vezels binnen krijgt in de weken/dagen voor je race. Dit houdt je spijsvertering op gang en voorkomt of verminderd obstipatie. Te veel vezels kunnen weer zorgen voor diaree, dus doe het wel met mate.

Tot slot nog de sleutel tot mijn darmkanaal op race day: een kiwi Gold en glas warm water op mijn lege maag.

Vergeet je dit artikel niet op te slaan? Dit kan IEDEREEN namelijk overkomen.

?

Francien  & Team Girls Love 2 Run

Foto gemaakt door Tesja Bonnie

Eindredactie Tesja Bonnie

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Recent