De RUNiversity sportcompressiekoustest

In mijn vorige blog hebben jullie kunnen lezen wat de voordelen zijn van sportcompressiekousen en waar een goede sportcompressiekous aan moet voldoen. In deze blog zal ik de sportcompressiekousen van Herzog, Stox Energy en Nike met elkaar vergelijken.

  NIKEElite STOXRunning HERZOGPRO
PRIJS 31,95 34,95 49,95
DESIGN Goed Goed Normaal
BTW tarief 21% 21% 6%
KWALITEIT
  • Compressie
14-23mmHg* 18-25mmHg 23-30mmHg
  • Materiaal
Onbekend Microgaren Microgaren
  • Opmeetpunten
0 punten 1 punt 6 punten
Wetenschap Nee Nee Ja

*mmHg staat voor millimeter kwikdruk. Dit wordt gebruikt in de geneeskunde bij ook o.a. het aanduiden van de bloeddruk of oogdruk.

Prijs
Over de prijs valt niet te twisten. De compressiekousen van Nike en STOX zijn beduidend goedkoper dan die van Herzog.

16684871_10210909803041611_1965503266_n

Design
Je weet dat als het om design gaat dat je altijd goed zit bij Nike, zo ook bij de compressiekous. De Nike sportcompressiekous ziet er goed uit en maakt je sportoutfit perfect af! Eveneens heeft Stox Energy veel aandacht besteed aan het design van haar sokken. Zij hebben een textiel ontwerper in dienst, Martijn van Strien, die in 2012 is afgestudeerd aan de Design Academy Eindhoven. Het design van de Herzog compressiekousen is wat simpeler, maar wel verkrijgbaar in verschillende kleuren zodat je ze ook perfect bij iedere outfit kan matchen.

Materiaal
Zowel de sokken van Herzog als Stox Energy zijn gemaakt met microgarens. Hierdoor vindt er een optimale warmte uitwisseling plaats. Dit zorgt voor een optimaal comfort tijdens het sporten. Wanneer je de sokken aantrekt merk je duidelijk verschil. De sokken van Stox Energy hebben een verdikt voetbed waardoor blaren voorkomen worden. Helaas hebben Nike en Herzog dit verdikte voetbed niet. Ik vroeg Harald Herzog, eigenaar van Herzog Medical, waarom het voetbed niet dikker is. Zijn antwoord hierop was: ‘Ik weiger in te leveren op kwaliteit, maar het blijft een aandachtspunt’. 

Aantal opmeetpunten
Er zit veel verschil in het aantal opmeetpunten bij de verschillende compressiekousen. Zo gaat Nike uit van geen enkel opmeetpunt, Stox Energy van één opmeetpunt en Herzog van 6 verschillende opmeetpunten. Nike biedt op deze manier 1 sok aan, Stox Energy drie verschillende sokken (Smal, Medium, Large) en Herzog maar liefst 18 verschillende sokken (6 confectiematen X 3 beenlengtes). Alleen met meerdere opmeetpunten kan er een garantie geboden worden van een afnemend drukverloop, wat cruciaal is voor een goede compressiekous. Alleen op deze manier krijg je een perfecte match met je been. Het is namelijk vreemd dat iemand van 1.60m dezelfde sokken krijgt als iemand van 2.10. Of dat mensen met een verschillende kuitomvang dezelfde sok krijgen. Dit is helaas bij Nike en Stox Energy wel het geval.

BTW tarief
Herzog heeft als enige in Nederland sportcompressiekousen met het 6% BTW tarief. Wanneer een compressiekous dit lage BTW tarief mag dragen betekent dit dat de fiscus overtuigd is van de medische voordelen. Dit is dus een handig foefje waaraan je een medisch goedgekeurde compressiekous kan herkennen.

Compressie
Wanneer er gekeken wordt naar het compressieniveau van de verschillende compressiekousen zijn er duidelijk verschillen te vinden. Het compressieniveau van Nike is laag (14-23 mmHg), bij Stox Energy gemiddeld (18-25 mmHg) en bij Herzog hoog (23-30 mmHg). Zowel Stox Energy als Herzog geven aan dat het gekozen compressieniveau bij hun kousen het beste compressieniveau is. Aangezien Stox Energy en Herzog een verschillend compressieniveau hebben, spreken zij elkaar dus tegen. Beide merken leveren bewijs van wetenschappelijk onderzoek aan dat hun visie ondersteunt. Harald Herzog geeft als aanvullend argument: ‘Vanuit de flebologie, dus uit de medische wereld van de vaatproblematiek, MOET je al minimaal een drukklasse 2 kous gebruiken om alleen al de zwaartekracht te kunnen overwinnen. Dat is niet anders bij sporters.’ Een ander argument dat aangehaald kan worden binnen deze discussie is dat de fiscus alleen het verlaagde BTW tarief van 6% toepast vanaf een drukklasse 2. Deze drukklasse hebben alleen de sportcompressiekousen van Herzog. Ik verwacht op basis van wetenschappelijk onderzoek in combinatie met de eisen van het verlaagde BTW tarief dan ook dat het compressieniveau van de kousen van Herzog beter is. Echter durf ik op dit moment geen officiële uitspraak te doen over het beste compressieniveau en kan ik alleen maar mijn verwachting uitspreken. Ik ga dus nog even verder op onderzoek uit naar het beste compressieniveau… to be continued!

Wetenschap
Wetenschappers hebben de afgelopen jaren veel aandacht besteed aan de effectiviteit van sportcompressiekousen. Echter zijn er weinig onderzoeken gedaan naar individuele sportcompressiekousen. Zo zijn er dan ook geen wetenschappelijke artikelen gepubliceerd die bewijs aanleveren van de positieve werking van de sportcompressiekousen van Stox en Nike. Harald Herzog besteed daarentegen wel veel aandacht aan wetenschappelijk onderzoek. Zo zijn er al een aantal studies https://www.herzogmedical.com/studies-herzog-medical/ verschenen die de positieve werking van de Herzog compressiekousen bevestigen. Op dit moment loopt er nog een grootschalig onderzoek bij het Utrecht Medisch Centrum met 800 respondenten naar de werking van de Herzog compressiekousen. Ik ben erg benieuwd naar deze uitkomsten!

Conclusie
Wanneer ik alle drie de kousen met elkaar vergelijk kom ik tot de conclusie dat die van Herzog het beste zijn. Hoewel de sportcompressiekousen van Stox Energy erg mooi zijn en erg lekker zitten, kunnen ze niet op tegen de sportcompressiekousen van Herzog. De sportcompressiekousen van Herzog zijn medisch goedgekeurd en de opmetingen op zes verschillende punten van je onderbeen zorgen er voor dat de kous perfect om je been past. Daarnaast tonen wetenschappelijke onderzoeken naar de Herzog sportcompressiekous een breed scala aan voordelen aan. Eveneens zijn veel topsporters waaronder: Sven Kramer, Marianne Vos, Dries Mertens, Jamile Samuel overtuigd van de werking van de compressiekousen van Herzog.

Ben jij net als Marianne en Sven overtuigd en wil jij ook heel snel in een Herzog compressiekous de straat op? Maak dan nu kans op compressiekousen, compressie tubes of compressie sokken. Upload dan vóór maandag 13 februari leukste hardloopfoto en vertel hierbij wat volgens jou het grootste voordeel is van de Herzog compressiekousen en richt je bericht aan @running_technique en @herzogmedical. De winnaars worden maandag 13 februari bekend gemaakt.

Are you with me?

?

Francien (& Joyce)

Liefs,

Model Bregje
Foto door Joyce Bongers 

Recent