De Tien: beste 10KM Races

Om je voor te bereiden op jouw snelste 10 kilometer ooit in mei, deelt Francien deze maand haar favorieten in lijstjes van tien met je.

Nu je zo hard aan het trainen bent voor de 10 kilometer, is het tijd om iedereen te bewijzen wat je kan. Daarom heb ik voor jou de 10 leukste races op een rijtje gezet. Klaar voor de start? Af!

10de plek
In deze race ga jij de uitdaging aan met de Zeeuwse kust. De Kustmarathon Zeeland gaat van Burgh naar Zoutelande en staat bekend als de mooiste en zwaarste van Nederland. Voor wie een hele marathon net even te gek is, je kunt je ook inschrijven voor 5 of 10 kilometer. Maak je klaar voor een race vor zand, zweet en tranen!

Race date: 3 oktober
Stad: Burgh Haamstede
Aanmelden?

9de plek
Wie denkt dat Las Vegas alleen voor gokken is, die heeft het mis! Girls on the Go Las Vegas is een 10km race (5km of een halve marathon kan ook) door Sin City. Vergeet niet om je meest kleurrijke outfit in te pakken, want in Las Vegas weten ze pas echt hoe je moet opvallen!

Race date: 26 april
Stad: Las Vegas
Aanmelden?

8ste plek
Uitzonderingen maken de regel en daarom moet ik de Queen Bee Race in Cincinnati wel noemen. Ik ben er nog nooit geweest, maar voor alles een eerste keer right? Volgens de website zijn er verschillende modeshows en een heus lipstick station net voor de finish. Alsof dat nog niet genoeg bling is, ligt er ook nog een mooi sieraad op je te wachten bij de finish.

Race date: 10 oktober
Stad: Cincinnati
Afstanden: 6.4km, 21km
Aanmelden?

7de plek
Utrecht heeft altijd een speciaal plekje in mijn hart gehad aangezien ik er zelf vijf jaar heb gewoond. De Singelloop in diezelfde stad voert je over de prachtige grachten en door de fijne stadsparken. Van de knappe mannen aan de zijlijn tot het uitzicht over de stad, werkelijk alles is fijn aan deze race. Ik kan alleen nergens vinden over ook een 2015 editie op komst is…

Race date: Onbekend
Stad: Utrecht
Afstanden: 10km
Aanmelden? (nog niet mogelijk)

6de plek
De eerste officiële girls only 10km race, de New York Mini 10k, vond plaats in New York. In 1972 stonden slechts 78 girls aan de start van deze race, die is vernoemd naar de minirok. Het handjevol deelneemsters is inmiddels uitgegroeid naar 5.600 girls. Heeft iemand zin om met me mee te gaan naar de race? Het perfecte excuus voor een citytrip naar New York als je het mij vraagt.

Race date: 13 juni
Stad: New York
Afstanden: 10km
Aanmelden?

5de plek
In 1967 schreef Kathrine Switzer geschiedenis met rugnummer 261. Tijdens haar deelname aan de Boston Marathon werd zij aangevallen door een medewerker van de race omdat vrouwen waren uitgesloten van deelname. Toen werd beweerd dat vrouwen te zwak waren voor zo’n grote inspanning, maar zij bewees het tegendeel. Voor deze race krijgt haar vriendje een eervolle vermelding: hij schoof de medewerker aan de kant en zorgde dat zij de race in 4 uur 20 kon uitrennen. De 261 Women’s Marathon op Mallorca is naar jouw legendarische startnummer vernoemd. Voor dit jaar heeft de race helaas al plaatsgevonden op 8 maart, maar volgend jaar hoop ik mee te kunnen lopen. Uiteraard kun je hier ook kiezen voor een 10km.

Race date: Onbekend
Stad: Mallorca
Afstanden: 10km of 42km
Aanmelden? (nog niet mogelijk)

4de plek
Op 5 september verandert Stockholm in een raceparcours voor 10km race Tjejmilen. Twee jaar geleden rende ik over het parcours dat veel weg heeft van de set van Pippi Langkous. Behalve de sprookjesachtige route is er nog een groot verschil met Nederlandse races. Zweedse girls zijn prestatiegericht, terwijl ik meer mee doe voor de ervaring. Dat mijn collega’s voor een super snelle tijd gaan heeft natuurlijk ook een positieve uitwerking op mijn eigen prestatie.

Race date:
Stad: Stockholm
Afstand: 10km
Aanmelden?

3de plek
De Ladiesrun in Rotterdam krijgt van mij brons in deze race. Ik heb deze race wel eens gedaan met Fieke, een geblesseerde Annemerel en Esmee (die onderweg een blessure opliep). Ik moet eerlijk zeggen dat ik me weinig van de route herinner, nee ik was niet dronken, maar ik was met mijn hoofd stiekem al bij festival Amsterdam Open Air dat daarop volgde. Het allerbelangrijkste, wat deze race voor mij fantastisch maakte, was het dolenthousiaste publiek (en de prachtige medaille die ik kon toevoegen aan mijn collectie).

Race date: 14 juni
Stad: Rotterdam
Afstanden: 5km, 7.5km, 10km
Aanmelden?

2e plek
De Marikenloop krijgt van mij zilver met een gouden randje. Het fijnste aan dee race vind ik de brede paden waardoor iedereen genoeg ruimte heeft en er weinig struikelgevaar is. Ook de gevarieerde route, van de stad dwars door de velden en bossen, doet het goed bij mij.

Race date: 17 mei
Stad: Nijmegen
Afstanden: 5km en 10km
Aanmelden?

1ste plaats
Niets kan de Nike Women’s Series Amsterdam van de eerste plaats stoten. Wie wil er nou niet door de prachtige straten van onze hoofdstad racen? Je prestatie wordt aangemoedigd met een shirt vooraf en vorig jaar een prachtige ketting bij de finish. Wat zal er dit jaar in de goodie bag zitten?

Race date: 16 mei
Stad: Amsterdam
Afstanden: 10 KM
Aanmelden?

Welke 10km race ontbreekt aan mijn lijst? En aan welke race(s) ga of wil je meedoen?

PH: Joyce Bongers

?

Francien & Girls Love 2 Run Team

Follow my blog with BloglovinFacebook InstagramTwitter

Recent