De Zonnegroet

Nu je dit leest is het waarschijnlijk al avond en donker buiten. Maar kan het zijn dat ik je afgelopen week ben tegengekomen, toen je – net als ik – met de zon op je gezicht van een heerlijke run aan het genieten was? Ja, ik weet het bijna zeker: Ik liep jou tegemoet en groette je. Maar ik kreeg geen reactie terug…

Ga nooit weg zonder te groeten

Dichter Toon Hermans leerde het ons al toen we nog kind waren: “Ga nooit weg zonder te groeten, ga nooit weg zonder een zoen. Wie het noodlot zal ontmoeten, kan het morgen niet meer doen.” Ok, dit klinkt misschien wat heftig. Maar laat het me je even toelichten… Groeten is van levensbelang. Zo.

Als je elkaar groet, dan erken je elkaars aanwezigheid. Het ligt aan de basis van ons hele mens-zijn om ons gewaardeerd te voelen. Een groet is daar een bevestiging van. Ik hoef je niet uit te leggen dat een groet die niet beantwoord wordt, een heel vervelend gevoel kan achterlaten?! (Nou verwaand kind, dat doet het dus wel.) Je staat er misschien niet bij stil, maar een onbeantwoorde groet kan voelen als een blogpost zonder comments*, een donatie zonder bedankje** of (nog erger) je omkeren terwijl iemand je de liefde verklaart***. Gelukkig zijn we nooit te laat om onszelf te beteren…

*Geen zorgen, hier ben ik inmiddels wel aan gewend.

**Ik ga er vanuit dat Francien & Fieke deze 100% waarmaken.

***Geen twijfel over mogelijk dat Francien deze 100% waarmaakt.

Namaste
Iedere sport kent zo zijn groet en voor veel sporten is dit zelfs een strikt ritueel: Hockeyers en voetballers schudden elkaar vriendschappelijk de hand; bij verschillende typen Oosterse vechtsporten wordt heel wat naar elkaar afgeknikt; en yogi erkennen de aanwezigheid van elkaars ziel via namaste – wat in het Sanskriet “Ik buig voor jou” betekent.

En weet je waarom ik hardlopen nu zo’n leuke sport vind? Wij hebben geen ritueel. Waar je ook gaat, wie je ook tegenkomt, de groet mag volledig freestyle. Dus: ga op 1 been staan, gooi je rechtarm in je zij en maak met je linker een grote zwaai in de lucht. (Zie ook de foto.) Doe dit bij voorkeur als het zonnetje schijnt en we hebben onze eigen Zonnegroet! En voor de wat minder uitbundige types onder ons, volstaat een hoofdknikje of een glimlach natuurlijk ook. Welke groet je ook kiest: doe ‘m overtuigend en schroom je niet. Je zal verrast zijn wat je ervoor terugkrijgt.

Ok doei…

Je zag me echt niet toen ik je laatste tegenkwam? Je zat met je gedachten ergens anders? Je hand weigerde zwaaidienst? Of: Je vond het gewoon een beetje eng om terug te groeten?

Het is je vergeven… Als je de volgende keer een meisje met blonde paardenstaart op paarse Nikes naar je ziet knipogen en lachen, vlieg me dan vooral even om m’n nek. Vind ik leuk.

Hoe groet jij je medehardloopsters de volgende keer?

?

Anouke

PH: Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook & Twitter

P.S. Hoe zorg jij ervoor dat je niet te hard (of juist te zacht) loopt?

Recent