Dear Curaçao,

Tros, de grootste familie van Nederland
Ik kende je via het Tros (de grootste familie van Nederland) Muziekfeest, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Om eerlijk te zijn heb ik altijd gedacht je in een later stadium tegen het lijf te lopen. Ergens tegen de tijd dat ik uitgerend ben, wekelijks wandeltochten maak door Nederland en deelneem aan de Nijmeegse Vierdaagse. Aan die laatste heb ik al een tweemaal deelgenomen. Een bezoek aan jou is dus haast onvermijdelijk te noemen.

Curacao CTBE GL2R (4)

Blind date
Op de 26ste van november jongstleden maak ik kennis met je. Ik ben aangenaam verrast door je gastvrijheid. Ik ben minder goed voorbereid op je nogal verraderlijke karakter. Het huilen (lees: regen) staat je bij tijd en wijlen nader dan het lachen (zonneschijn). En toch ken je geen seizoenen. Je temperament ligt het gehele jaar rond de 30 tot 32 graden. Dat maakt het dus aangenaam vertoeven. Zeker als je, zoals ik, uit een koud en regenachtig land als Nederland komt.

Storytel blogpost 2 GL2R (6)

Accommodatie voor een (top)sporter
Je wilde me in een tijdsbestek van een week zoveel mogelijk laten zien. Ik vind het allemaal prima. Dat begint bij mijn accommodatie. Je weet schijnbaar heel goed dat je te maken had met een (top)sporter. Hotel Lions Dive, is namelijk het toevluchtoord voor een ieder die van bewegen houdt. Met een 50 meter bad dat uitkijkt op de zee en een sportschool met de beste fitness faciliteiten van het eiland heb ik niets te klagen. Omdat ik niet alleen kom, maar er nog twee van mijn soortgenoten meebreng krijg ik niet zomaar een kamer. Ik krijg een driekamer appartement toebedeeld. Ik kan bij wijze spreken mijn hele gezin dat ik niet heb meenemen.

First date
Omdat je schijnbaar ook weet dat ik niet vies ben van een feestje vraag je me mee uit eten. Ik vind het een goede eerste date dat Cabana Beach. Naast de internationale kaart zijn het de deuntjes nadien die pas echt mijn aandacht vangen. Daar sta ik dan te dansen tussen al het moois (lees: stagiaires, inwoners, mariniers en toeristen) dat Curaçao me te bieden heeft.

Curacao CTBE GL2R (5)

Tour de Franzie
Omdat je weet dat ik het rustig aan moet doen in de aanloop naar de marathon zorg je voor een gepaste vervolgdate de dag erop. Ik word per auto het eiland rondgereden. Je laat me prachtige landhuizen zien, maar geeft me ook de ruimte om input te leveren. En omdat ik een meisje ben wil ik de winkels van dichtbij zien. Ja, ik ben inderdaad een heuse cultuurbarbaar. Het is ook nog eens Black Friday. Dit laat zich doorvertalen naar fikse kortingen bij alle grote winkels die er toe doen. Om die reden vind je me terug in de Victoria Secret, Calvin Klein en Converse stores. Ik gedraag me als een echte Nederlander. Kijken, kijken, niet kopen. Grapje, ik scoor voor nog geen €30 een paar All Stars met fijne dierenprint.

Curacao GL2R dag 3 (3)

Curacao GL2R dag 3 (4)

Chef special
In de avond vraag je me op sjiek te gaan. We gaan namelijk eten bij Restaurant Kome. Wat jij wil. Dus steek ik mijn haartjes netjes op en maak het af met een slippertje. Het eten is ronduit voortreffelijk te noemen. Van KFC 2.0 fried chicken wings tot een mals een stukje vlees. Aan de vegetariër is gelukkig ook gedacht hoor. Die wordt namelijk verrast met een heerlijke wild mushroom pasta. Als je nou besluit hier een vorkje te prikken vergeet dan ook niet om de frietjes met Parmezaanse kaas te bestellen. Zo goed. Zo lekker.

Curacao GL2R dag 3 (6)

Curacao GL2R dag 3 (7)

Zweetdate?
De volgende ochtend wil je met me op zweetdate… De ultieme beproeving zal ik maar zeggen. Samen met de eigenaresse van het hotel, Katja, en een groepje gelijkgestemden pakken we een fijne ochtendtraining mee. Diezelfde training wordt overigens twee keer per week aangeboden door diezelfde Katja (zelf fervent loopster, zwemster en fietster). Ik word overvallen door je luchtvochtigheid en je temperament, 29 graden. Ik verander per direct in een sauna. Toch is niet onaangenaam, het is alleen even wennen.

Curacao GL2R dag 3 (8)

Curacao GL2R dag 3 (11)

Een likje verf hier, een kwakje daar
Omdat ik echt heel rustig aan moet doen nodig je me uit voor een workshop ChiChi beschilderen. Word je een ChiChi genoemd dan mag je dat beschouwen als een ware eer. Ze staat symbool voor “de grote” zus die verantwoordelijkheid neemt en zorgt draagt voor de familie. Het is een zeer gewaardeerde vrouwelijke rol in de Carribean. Ik ben zelden zo geconcentreerd bezig geweest als nu. Misschien komt het omdat Serena (de vrouw acher dit fameuze boegbeeld) heel duidelijk heeft aangegeven dat het neerkomt op precisie werk. Ik word er zelfs ontzettend rustig van. Alleen ik blijf toch Francien en zit om die reden binnen één minuut compleet onder de verf. Dit mag de pret niet drukken. Ik ben eigenlijk best trots op het eindresultaat. Na dit uitstapje breng je me, netjes als je bent, terug naar mijn hotel. Een pasta party en een schoonheidsslaapje zijn nodig, om de volgende dag iets te lopen dat verdomd veel weg heeft van een marathon. Alles daarover lees je hier.

Curacao CTBE GL2R (18)

Flipper
De day after heb je een meet & greet voor me geregeld met Flipper. De slimheid van het dier fascineert me. Het wil vooral spelen met ieder die dat leuk vindt. Behalve vandaag dan. Vandaag wil het enkel spelen met fotografe Joyce. Dat heeft misschien te maken met de rust die ze uitstraalt. Iets waar het mij op dat moment aan ontbreekt.

Sfeerproeven
Ik kan maar geen genoeg van je krijgen en andersom. Daarom neem je mee naar Restaurant La Perla. Met een uitzicht op zee, ben ik getuige van een pracht schouwspel. We eten, romantisch als we zijn, een overheerlijke pasta. Waardoor ik me niet veel later in een Lady en de Vagebond kus bevind.

Curacao CTBE GL2R (19)

Op een onbewoond eiland
Er is dus een replica van jou die gestalte krijgt onder de naam Klein Curaçao. Dat enkel zichtbaar is voor degene die niet bang is om een woeste zee over te steken, maar dan heb je ook wat. Namelijk een bounty eiland waar je u tegen zegt. Eenmaal op de boot vliegen me links- en rechtsom de ontbijtjes om de oren. Het aanwezige personeel is bekend met het tafereel en staat klaar met papieren zakjes en glaasjes water. Je moet er iets voor over hebben, nietwaar? Deze vorm van zeeziek is te voorkomen met een pilletje dat je gewoon bij de apotheek om de hoek kunt halen. Gelukkig heeft mijn team hier wel aan gedacht. Waardoor een ieder het ontbijt prima binnen weet te houden.

Bij aankomst lijk ik me te bevinden in een ware fata morgana. Toch is het zo echt als het maar zijn kan. Duikspullen, snorkels en onderwatercamera’s zijn nodig om te genieten van al het moois dat je onder water te wachten staat. De onderwaterwereld is adembenemend. Gelukkig zorgt de snorkel ervoor dat ik toch nog naar de nodige adem kan happen. Van Nemo-achtige visjes tot aan een schildpad die in alle rust met je meezwemt. Dit is puur genieten. En het levert ook nog eens prachtige plaatjes op. De terugreis is aangenamer, aangezien de zee zich even niet laat leiden door de wind.

Vleesvertier
Volgens mij ben je een echte vleesliefhebber. Daarom neem je me mee naar het Argentijnse vleesrestaurant Tinto. Je laat me opnieuw kennis maken met malse stukjes vlees en fijne wijntjes. Omdat het restaurant zich bevindt op Jan Thiel beach, de plek waar Nederlandse toeristen elkaar treffen op Curaçao, heb ik het idee dat ik me eerder aan het strand van Nederland bevind dan dat van Curaçao. Mij hoor je niet klagen.

De snorkels
Ik hou van snorkelen, dat heb je al gemerkt. Daarom neem je me per boot mee naar de Blauwe Kamer. Je vraagt me een kleine stukje onder water te zwemmen, waarna we tezamen een grot bereiken die een thuis biedt aan duizenden gekleurde visjes.

Cocktailbarretjes
Je bent een tweede huis voor Nederlandse studenten. Die allemaal woonachtig zijn aan de Pieter Maai. Een straatje met fijne restaurantjes en barretjes. BijBlauw en Mundo Bizarro maken me deelgenoot van fijne deuntjes, een adembenemende zonsondergang en dat alles onder het genot van de lekkerste cocktails van het eiland.

Curacao CTBE GL2R (12)

Curacao CTBE GL2R (13)

Curacao CTBE GL2R (14)

Dinah Veeris
Op de laatste dag wil je me nog gauw meenemen naar de kruidentuin van Dinah Veeris. Een lieve zorgzame vrouw, die ervan overtuigd is dat plantjes net als mensen liefde nodig hebben om tot bloei te komen. Het is er prachtig en we mogen er van alle proeven. Ondertussen bezingt ze de plantjes met mooie liederen. In het winkeltje koop je nog een kruidenthee voor me die ik bij thuiskomst mag gebruiken.

Curacao CTBE GL2R (15)

Curacao CTBE GL2R (16)

Curacao CTBE GL2R (17)

Aloe vera plantage
De hekkensluiter van onze date reeks vormt de aloe vera plantage. Waar  je me vertelt hoe Aloe Vera verbouwd wordt en waar het allemaal voor te gebruiken is. Mijn benen zitten onder de muggenbulten. Gelukkig zorgt de aloe vera die je bij aanbrengt direct voor verlichting. Je laat me niet met lege handen naar huis gaan. Ik krijg een stekje en wat huidverzorgingsproducten cadeau. Zo lief!

Curacao CTBE GL2R (1)

Aan al het goede komt een eind… Baptiste weet het misschien nog wel het best te verwoorden.

Maar de vakantie vloog voorbij
Blijf in gedachten steeds bij mij
Dit zijn de woorden die je zei.

Vakantieliefde ga je mee
‘k Wil met je zwemmen in de zee
Vakantieliefde ga je mee
Vakantieliefde ga je mee
‘k Wil met je zwemmen in de zee
Vakantieliefde ga je mee
Ik wil blijven
Maar ik moet je laten gaan

Ik keer terug naar mijn geliefde Nederland, maar Curaçao je zit voor altijd in mijn hart.

?

Francien
Joyce & Floor

Foto’s door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

Deze post is tot stand gekomen in samenwerking met CBTE & KLM.

Recent