Editorial April

DISCLAIMER: Pardon my French.

O mijn God - maand april GL2R klein blog (7)

Schelden Arabieren met Allah en Mohammed? Vraag ik me af, als ik mijn zoveelste run weer eens intern  (lees: in mijn hoofd) vervloek (lees: GODver, GODverdomme, JEZUS).

Bij thuiskomst Google ik boven gestelde vraag. Ik tref het volgende aan:
„In de islamitische wereld is God aanroepen niet iets slechts”, vertelt Menno Eekman. Hij is docent Arabisch aan de Hogeschool van Amsterdam. „Het is eerder het omgekeerde: hoe vaker je Gods naam gebruikt, hoe religieuzer je bent.” Met dank aan nrc.nl.

OMG, ik heb het licht zojuist gezien! NIET te geloven! Mijn tirade van daarnet maakt me dus religieuzer. GO(E)D om te weten…

O mijn God - maand april GL2R klein blog (2)

Als ik GOD aanroep op momenten van bezieling (lees: „GODver wat bezielt me ook alweer om 56 kilometer te lopen?!”) of bezinning („Ik loop GODverdomme gewoon 56 kilometer!”) lijk ik hem altijd te kunnen vinden in mijn tirade of betoog. HIJ beantwoordt dit met Bijbelse teksten, als „Een berg werk verzetten” (– Marcus 11:23). Antwoord ik „GODallahJEZUS, ik verzet hier letterlijk bergen met werk, want wat is het een HEL om Chapmans Peak én Constantia Nek op te lopen.” AL(LA)Hoewel dit wel de mooiste HEL ter wereld betreft qua uitzicht én te leveren innerlijke strijd. HIJ vindt er zelfs een passend lijfliedje bij:

I will follow HER,
Follow HER wherever SHE may go,
There isn’t an (2)ocean(s) too deep,
A mountain so high it can keep
Keep me away, away from THE FINISH LINE…

O mijn God - maand april GL2R klein blog (3)

Zelfs als ik die dag (wederom) als (een van de) laatste de finish overga heeft HIJ wijze woorden voor me… „De laatsten zullen de eersten zijn.” (- Matteus 19:30, Matteus 20:16, Marcus 10:31 en Lucas 13:30). Wat betekent dat de eenvoudige, geduldige mensen (ik dus, heus waar) eens de meest vooraanstaande zijn. „Wanneer dan?” vraag ik hem. Waarop HIJ antwoordt: „De geest is gewillig maar het vlees zwak.” (– Mattheüs 26:40-41). „En bedankt he!” De waarheid doet pijn. Dat weet ik. Tot zover de overblijfselen van acht jaar zondagschool, Sister Act en mijn conversaties met de ‘Hand van GOD’.

Over de Hand van GOD gesproken. Als ik Voetbal International mag GELOVEN behoorde die hand tot J. Cruijff. ‘De Hand van Cruijff heeft in de voorbije jaren vele volgelingen gewenkt, en ook gekregen. Trainers als Ronald Koeman, Luis Enrique, Michael Laudrup, Morten Olsen, Julen Lopetegui, Marcelo Bielsa, Frank de Boer, Louis van Gaal als hij eerlijk is; allen zijn ze geïnjecteerd met de (voetbal)opvattingen van Johan Cruijff en geïnspireerd door de wijze waarop hij teams samenstelde die het vermogen hadden om én te behagen én prijzen te winnen.’

O mijn God - maand april GL2R klein blog (4)

De beste man wist vele clubs (met succes) los te koppelen van mens en aarde, amper te bevatten en nauwelijks nog te grijpen.

Ik snap de wereld af en toe niet. Soms kan ik nauwelijks begrijpen of bevatten waarom dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Zowel positief (lees: Hoe legt Dafne Schippers 200 meter af in 21.63 seconden?!) als negatief (lees: Waarom laat iemand op 04:09:43 een bom afgaan bij de Boston Marathon?!). Johan lijkt geen Bijbel noch Koran of Thora nodig te hebben om deze vragen voor me te beantwoorden.

„Als ik zou willen dat je het begreep, had ik het wel beter uitgelegd.”
„Vaak moet er iets gebeuren voordat er iets gebeurt.”
„Je gaat het pas zien als je het door hebt.”

JEZUS CHRISTUS
JOHAN CHRUIJFF

Wat valt je op aan bovenstaande namen?
– Met die eerste wordt vervloekt.
– Met die tweede wordt vernoemd (lees: Amsterdam Arena, ……. Courts).

Maar dat geheel terzijde.
Wat daadwerkelijk opvalt?

Dezelfde initialen = JC
Dezelfde bijnaam = El Salvador vrij vertaald (JEZUS CHRISTUS / Johan Cruijff) De Verlosser

O mijn God - maand april GL2R klein blog (5)

JC, in Barcelona ook wel bekend als El Salvador (De Verlosser). JC, in Rio ook wel bekend als Redentor (De Verlosser). Beide gingen dood vlak voor Pasen. JEZUS CHRISTUS stond weer op met Pasen. Johan Cruijff kon heel goed passen.

Waar ik heen wil met dit verhaal? Van oudsher roepen jij en ik hogere machten aan om een prestatie kracht bij te zetten. Daarom laat ik je deze maand zien hoe (on)geloof en sport met elkaar verbonden zijn.

?

Francien & Joyce

Foto’s gemaakt door Joyce Bongers

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. De nieuwe Sprinter wordt sneller dan Dafne Schippers, belooft NS. GELOOF je het zelf?! Sorry NS, ik ben je nummer één fan, maar Dafne is en blijft de snelste sprinter.

P.P.S. De in Rio wonende El Salvador SCHEPT trouwens het BEELD dat hij de Nederlandse afvaardiging met open armen ontvangt begin augustus.

P.P.P.S. Francien draagt hier adidas by Stella, adidas Running, H&M (binnenkort verkrijgbaar). Kaftan privébezit Safae El Ghouti. Joyce draagt hier H&M (binnenkort verkrijgbaar).

Recent