EINDBESTEMMING MALTA MARATHON

Harde cijfers zijn er niet, maar er wordt aangenomen dat ongeveer 2,4 miljoen Nederlanders weleens hardlopen. Hiervan lopen er ongeveer 27.000 jaarlijks een marathon en nog meer de halve marathon. Hardlopen is dus razend populair. Tijd dus om op onderzoek uit te gaan voor een geschikte locatie voor een (halve) marathon. Eindbestemming: Malta Marathon.

MALTA MARATHON
Met ruim 4.800 inschrijvingen voor de 8ste editie van de Malta Marathon, is er een record gevestigd. De deelnemers komen over het algemeen uit heel Europa. Maar er zijn ook uitzonderingen… Zo neemt er zelfs een groep van 100 Japanners deel.

READY, SET, GO!
Je moet er wat voor over hebben om aan de start te staan van de Malta Marathon. De start begint namelijk al om 07:30 uur in verband met de hogere temperaturen later op de dag (de halve marathon begint twee uur later). De tijd vergeet je  al snel wanneer je aan start staat in het prachtige Mdina. Games of Thrones kijkers weten uiteraard meteen waar ik het over heb, want de serie speelt zich hier voor een groot gedeelte af op Malta.

Wanneer de marathon start is het ongeveer 14 graden, zonnig en met een zacht briesje. De route van de marathon begeleidt je langs de meeste prachtige gebieden van Malta. Zo kom je langs Valetta, Marsa en het Waterfront. Hoewel Malta natuurlijk niet zo vlak is als Nederland vallen de heuvels reuze mee. Je loopt vaker heuvel af dan heuvel op, omdat de marathon start op een hoger liggend gebied van Malta. Naast de prachtige omgeving zijn er bijzonder veel watervoorzieningen onderweg en staan er overal bands en mensen om je aan te moedigen. Aan het einde van de marathon loopt de temperatuur op tot ongeveer 19 graden en valt het briesje van de wind soms weg, waardoor het erg warm wordt. De finish is in Sliema, een enorm mooie boulevard met uitzicht op Valetta waar iedereen warm wordt onthaald door een enorm enthousiaste speaker en vele fans.

REACTIES ENZO
Als toeschouwer is het al snel makkelijker praten. Om een beter beeld te krijgen van de marathon ga ik daarom op onderzoek uit bij de deelnemers.

IMG_7305

David, Malta

De reacties achteraf waren absoluut positief. Ik spreek als eerste met een David een Maltees met een Engelse achtergrond. ‘Het was mijn eerste marathon en ik vond het fantastisch. De route was goed met niet te veel heuvels, de voorzieningen en de ambiance waren goed. Alleen aan het einde, dichterbij de kust, was het erg warm, omdat de wind weg viel.’  Ook Frank, uit Breda deed zijn eerste Marathon. ‘Het was zwaar, maar absoluut de moeit waard.‘ Zijn vriend Lars, was mee voor de mental support.

IMG_7310

Lars en Frank, Nederland

De allereerste negatieve feedback, krijg ik van twee Belgen. Marcus en Theo lopen overal in de wereld marathons en vonden Malta een aantrekkelijke marathon, omdat hij vroeg in het jaar valt en de weersomstandigheden goed zijn. Echter vonden zij het jammer dat er veel verkeer op de weg was tijdens de marathon. Wanneer ik dit punt aanhaalde bij de andere lopers gaven zij aan dit geen enkel probleem te vinden.

IMG_7308
Marcus en Theo, België

Aan het einde van mijn interviewreeks spreek ik Graham en Andy uit Liverpool, noem ze de Running Junkies of de Urban Runners van Liverpool. Graham en Andy kwamen zelf naar mij toe toen ze me hoorden praten met andere deelnemers. Zij wilde namelijk ook hun verhaal kwijt. De reden dat zij mee deden aan de marathon van Malta was omdat het gewoon ‘fucking awesome’ is. Op mijn instagram schreef Graham:

‘Awesome event today, great support and great people taking part. Huge thanks to the organisers and volunteers who kept us cool, hydrated and entertained all the way round.’

Ook mijn vrienden uit Manchester die ik had ontmoet in het hotel waren ondank de teleurstellende tijd (over de drie uur) zeer tevreden over de marathon. David zij alleen: ‘ De route had wel wat mooier gekund’, waarop zijn vriend Warren antwoorden: ‘Nee David, jij was gewoon zo stuk aan het gaan dat je de mooie omgeving niet meer zag.’

IMG_7312

CONCLUSIE
De Malta Marathon of Halve Marathon is absoluut een aanrader wanneer je vroeg in het jaar een (halve) marathon wilt lopen. De weersomstandigheden zijn perfect, de omgeving is mooi, de voorzieningen zijn goed en de toeschouwers zijn razend enthousiast.

Wil je meer weten over Malta en hoe je de marathon kan combineren met een prachtige vakantie? Lees dan mijn blog over Malta!

Loop jij volgend jaar de (halve) marathon van Malta of ga je voor een (halve) marathon ergens anders?

?

Bregje (& Francien)

Foto’s door Bregje zelf!

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. Aangenaam kennis te maken trouwens. Mijn naam is Bregje en ik ben hardlooptrainster. Ik deel wekelijks mijn kennis omtrent hardlopen met jou. Je kunt me niet alleen hier op Girls Love 2 Run volgen, maar ook op mijn Instagram profiel. Waar ik je dagelijks voorzie van tips, tricks en video’s. 

Recent