Financiële doelen stellen als een Girlboss

2018: een nieuw jaar en dus de perfécte kans voor een nieuw begin.

Tijd om, als ondernemer, orde op zaken te stellen, en dan met name op geldgebied, want wie wil er nou niet financieel fit worden? Ik blijf het grappig vinden, dat als je fit wilt worden je een beroep doet op een trainer of coach, maar als het om financieel fit worden gaat men daar heel krampachtig over doet. Terwijl dat ook heel belangrijk is.

Just do it
Ook al loop ik al zes jaar rond als onderneemster, de basis leerde ik door te doen. Ik heb fouten gemaakt. Kansen gepakt en vooral genetwerkt. Dat laatste voelt niet als werken, maar de mensen die ik ken gunden mij iets. En andersom. Ik weet dat ik oprecht begaan ben met degene die mij ondersteunen bij het ondernemen. Niet vanuit een winstoogmerk, maar vanuit een oprechte interesse.

Rechtsvormen
Maar als beginnende ondernemer moet je dat alles nog ontdekken. De basis bracht ik zelf aan. Als ik opnieuw zou moeten beginnen dan zou ik mij beter verdiepen in het opstarten van een bedrijf en wat daarbij komt kijken. Ik heb gekozen voor bepaalde rechtsvormen, zonder mij daarover te laten informeren. De voor- en nadelen ondervond ik pas verderop in het proces. En dat maakte het af en toe lastig. Dus als ik een (beginnende) ondernemer kan ondersteunen met de door mij opgedane kennis dan doe ik dat graag, maar zelf kan ik ook altijd de nodige ondersteuning gebruiken als het gaat om ondernemen.

Seminar
Zo was ik afgelopen week te gast bij het seminar van bluepurple/events en HASHTAG WORKMODE, dé werkplek voor onderneemsters in de online en creatieve branche, met drie locaties verspreid over Amsterdam, Rotterdam en Utrecht. En founder Emilie is eveneens de co-auteur van het boek dat ik al mijn ondernemende vriendinnen cadeau doe: Babe, you got this.

Financiële doelen stellen
Even terug naar dat seminar, de invite daarvoor sprak mij aan, want het ging namelijk over financiële doelen stellen en heb je nou wel of niet een boekhouder nodig als je net begint? Van beide onderwerpen heb ik als ondernemer de ballen verstand. En de interesse ervoor was er tot voorkort vrijwel niet. Het zijn zaken waarover ik liever andere mensen laat besluiten, maar zo werkt dat niet als je zelf onderneemt of wilt gaan ondernemen. Want ook al besteed je dergelijke zaken uit. Je bent nog altijd zelf in de lead, want wie is er eindverantwoordelijke? JIJ!

How 2 Spend It?
Dus vond ik het de hoogste tijd om me hier wel in te verdiepen. En dat tezamen met allerlei andere ondernemende chicks, want dan leer ik én nieuwe mensen kennen en kan ik leren van anderen.

Het eerste deel gaat over het (op)stellen van financiële doelen. Dit wordt gedaan door Nathalie van How 2 Spend It.

De belangrijkste boodschap die ik daaruit haalde luidt als volgt: ‘Als je geld geen doel geeft gaat het vanzelf wel ergens heen.’

Stel financiële doelen die uit jezelf komen. En denk er over na wat er gebeurt als je deze doelen bereikt. Vraag jezelf eveneens af, wat het bereiken van diezelfde doelen dwars kan liggen door eigen toedoen? Ik geef bijvoorbeeld het geld dat ik verdien al het liefst uit voordat het binnen is. Dat zijn korte termijn uitgaven. Of beter gezegd impulsaankopen (financiële valkuil!). Die er vaak voor zorgen dat ik mijn langere termijn spaardoel(en) niet behaal. Gelukkig word ik al meer dan zeven jaar bijgestaan door een financieel coach. Die met mij doelen bepaald en bereikt. En waar nodig bijstuurt. Dat geeft mij als ondernemer enorm veel rust. En dat voelt dan weer prettig.

Daarnaast wordt er gevraagd welke persoonlijke eigenschappen ervoor zorgen dat ik mijn financiële doelen juist wel bereik. Het antwoord daarop is pro-activiteit. Ik zie kansen die anderen nog niet zien. En door die tijdig te signaleren kan ik daar ook invulling aan geven. En mijn creativiteit zorgt ervoor dat ik doelen bereik die in eerste instantie onmogelijk lijken om te bereiken.

Daarnaast is een financieel overzicht key!
Wat is je vaste inkomen?
Wat zijn je vaste kosten?
Wat zijn je variabele kosten?
Waar lekt de kraan?

Als je hier inzicht in hebt, kun je gemakkelijk zien hoe je ervoor staat en waar bijsturing vereist is.

En dan nog wat final tips.
• Evalueer tussentijds – en stel bij indien nodig.
• Visualiseer je doel – waar doe ik het voor?
• Vertel het anderen – zodat men op de hoogte is.
• Pay yourself first – denk altijd goed na over dat je zelf voldoende overhoud onderaan de streep.

Boekhouding
Het tweede deel van het seminar gaat over boekhouding (verzorgd door Evelien van Geev Uit Handen).

Want waarom is het aanleggen van een boekhouding zo belangrijk als ondernemer? Of beter gezegd wat zijn de minimale eisen voor een financiële administratie?
1. Kasadministratie
2. Ontvangen en verzonden facturen
3. Bankafschriften
4. Contracten
5. Correspondentie
6. Zakelijke agenda (ivm urencriterium als beginnend ondernemer)

Een deel van die financiële administratie is bij te houden aan de hand van speciaal daarvoor ontwikkelde programma’s. Zoals Moneybird, Reeleezee en Snelstart. Vanuit deze programma’s kun je rechtstreeks factureren, bonnen inscannen en inzicht krijgen in je administratie. Tijdens deze bijeenkomst wordt het duidelijk dat de meeste aanwezigen werken met Moneybird.

Daarnaast is het belangrijk om te beschikken over een zakelijke betaalrekening en een zakelijke spaarrekening (op die laatste zet je reserveringen apart).

En de vraag waarom het belangrijk is om gebruik te maken van een boekhouder?
Om te voorkomen dat je onnodige fouten maakt in je administratie / aangifte. En om tezamen het overzicht te bewaren en ervoor te zorgen dat de administratie kloppend is, indien de Belastingdienst je daarop komt controleren.

Let op deze specifieke bijkomst was op de beginnende ondernemer gericht. Maar
Zelfs voor een ervaren ondernemer heel leerzaam. Kortom of je nou net komt kijken of net als ik al wat langer meeloopt. Je leert hier veel van.

Zelf een seminar bijwonen?
Wil je nou ook een volgend seminar bijwonen? Koop dan nu je ticket(s)!

13 februari – Verdienmodellen (hoe bepaal ik mijn verdien model?)
13 maart – Investeringsvormen

Ik weet zeker dat je er als ondernemer heel veel aan hebt. Naast informatie, kennis en kunde is dit dus ook altijd dé gelegenheid om te netwerken.

Emilie, bedankt voor de uitnodiging!
_______

Niets meer missen van Girls Love 2 Run?
Volg ons dan op Instagram of Facebook en blijf up to date!

Deze editie werd mede mogelijk gemaakt door:
Barefoot Wines

Awesome Chocolate

Nourished Nederland

How 2 Spend It

Geev Uit HandenBluepurple/events

Madelief Suijkerbuijk Photography

Hashtag Workmode

Recent