Foam Rolling, werkt het wel?

Zoals ik je een tijdje geleden vertelde op mijn Instagram is foam rolling een self myofascial release massage techniek. Waarbij self staat voor zelf, myo voor spier, fascial voor bindweefsel en release voor loslaten. Het is dus een massage techniek waarbij je je eigen lichaam masseert. Deze massagetechniek is erg populair onder sporters, maar werkt het eigenlijk wel? Ik vroeg mijn fysio Stijn Boek, van Palestra Fysiotherapie, naar alle ins en outs over foam rolling.

17357379_10208780836894677_1260138981_o

Flexibiliteit
Uit onderzoek blijkt dat je flexibiliteit (bewegingsuitslag) inderdaad toeneemt door het gebruik van een foam roller. Echter blijkt dit effect van korte duur te zijn. Om deze reden kun je foam rolling het beste toepassen in je warming-up of cooling down. Wanneer foam rolling gebruikt wordt in combinatie met statisch stretchen neemt de flexibiliteit nog meer toe. (Wil je meer weten over stretchen? Lees dan deze blog).

Advertisement

Spierpijn
Ik heb jullie eerder verteld dat de pijn die je in je spieren voelt bij spierpijn komt door kleine microscheurtjes in je spier. Dit wordt onder professionals Delayed Onset Muscle Soreness (DOMS) genoemd. Uit onderzoek blijkt dat de spierpijn verminderd na behandeling met een foam roller. Het is wel zo dat je spieren wat gevoeliger kunnen zijn door het foam rollen.

17357604_10208780844854876_859384738_o

Prestatie
Uit onderzoek blijkt dat er geen prestatieverlies optreed na het gebruik van een foam roller tijdens een warming-up. Daarentegen treedt er ook geen verbetering van de prestatie op na het gebruik van een foam roller, dit geldt zowel voor duurinspanningen als sprints. Echter blijkt wel dat het gebruik van een foam roller vóór een inspanning, de vermoeidheid ná een inspanning kan verminderen.

Conclusie
Foam Rolling zorgt er inderdaad voor dat je leniger wordt en dat spierpijn verminderd. Prestaties worden daarentegen niet verbetert.

Advies
3 tot 5 herhalingen, 20 tot 30 seconden
3 tot 5 keer per week op een consistente basis

Gebruik je (ook) ook een foamroller? Of ga je er eentje aanschaffen? 

?

Bregje (& Francien)

Foto’s door Bregje zelf!

Follow my blog with BloglovinFacebook Instagram & Twitter

P.S. Aangenaam kennis te maken trouwens. Mijn naam is Bregje en ik ben hardlooptrainster. Ik deel wekelijks mijn kennis omtrent hardlopen met jou. Je kunt me niet alleen hier op Girls Love 2 Run volgen, maar ook op mijn Instagram profiel. Waar ik je dagelijks voorzie van tips, tricks en video’s. 

P.S.S. Mijn foam roller is van het merk Triggerpoint en afkomstig van CoolBlue.

Recent