Go with the (Polar M600) flow

Pop up tech-afdeling, reporting in.

Wat ik altijd slecht begrijp is dat het voor sommige (ren)sportwatches (rensport? Paarden? Wat?) die een hartslagmeter hebben, zo moeilijk is om gewoon een krachttraining te doen en bij de te houden wat je verbrandt. Zonder dat ik op Strava mijn ‘Evening Run’ hoef aan te passen met een gemiddelde snelheid van nul kilometer per uur, omdat ik volgens de watch rondjes aan het rennen was in mijn huiskamer. Maar watches die alleen een algemene workout knop met calorien teller hebben, zijn weer waardeloos voor rennen of fietsen. Het antwoord: de Polar M600, een multisportwatch.

En nu hoor ik je denken, of eerlijk gezegd ik hoor niets maar ik verwacht dat je iets denkt van, dat kennen we toch al lang? Klopt, maar lees gewoon dit verhaal even, ik heb wat te zeggen.

Trainingsschema cruciaal
In de periode naar een mooie race of marathon is een fijn trainingschema cruciaal. Goede trainingschema’s zorgen voor cross-train elementen en zoals krachttraining en strechtoefening zodat je spieren die je niet direct traint met het rennen ook kan versterken. Dagen met crosstraining lees ik meestal als: Rust. Dat komt deels omdat ik stretchen oersaai vind, maar ook omdat ik vaak geen idee heb wat ik precies moet doen. Daarom sla ik het over. Via Polar kan je een compleet custom made trainingsprogramma downloaden dat in je workout calendar komt te staan. Het vertelt precies wat je elke dag moet doen. Maar, dagen waarin krachttraining of stretches nodig zijn, krijg je de exacte workout te zien (op je computer) of te horen (via je watch). Je wordt ook door deze gedeeltes heen gecoached!

Screen Shot 2017-01-19 at 3.32.28 PM

Advertisement

Polar Flow
Polar heeft dus een eigen programma waarin je online je workouts en statistieken kunt bijhouden. Het is erg gebruikersvriendelijk en geeft je statistieken in een soort van infographic weer.

Wat is deze?
Wat is deze? Cumulatieve belasting. Het heeft niets te maken met de fiscus, maar met hoe intensief je jezelf hebt belast in de afgelopen dagen en koppelt dat aan je herstel status. Ik weet niet hoe het met jullie zit maar ik wordt hier mega enthousiast van. En de reden is dat ik mijzelf vrijwel altijd opblaas. Met sporten en trainen doe ik niets of ik doe alles. Als ik in mijn alles-periode zit wil ik eigenlijk alleen maar trainen en ga ik net zo lang door totdat ik geblesseerd raak.

Op uw plaats, rust
Het is al vaak gezegd, rust is belangrijk, maar hoeveel rust heb je nodig? Mijn Garmin FR 630 berekent ook een herstel periode, maar doet dit op basis van je laatste workout en houdt geen rekening met de dagen daarvoor. Polar Flow telt de intensiteit van je afgelopen trainingsdagen bij elkaar op en waarschuwt je wanneer je jezelf aan het overbelasten bent. Zo vertelde Flow mij dat de Insanity workout waar ik 4 dagen pijn door had slechts een redelijke belasting was. Ik had dus nog gerust andere trainingen kunnen doen. Helaas heb ik het advies van Polar genegeerd.

Ik luisterde naar mezelf en werd daardoor 4 dagen achter elkaar een couch-potato. Dit heeft mijn de watch ook gespot en daarom heb ik een inactiviteitsstempel gekregen met een plaatje van een mannetje op een stoel. Confronterend, maar het zorgt er ook voor dat ik mijn statistieken weer wil verbeteren.

Smartwatch
De waterdichte Polar M600 is gebaseerd op android wear en uitgerust met een ingebouwde hartslagmeter. Het is dus eigenlijk een smartwatch, en je krijgt toegang tot het sporthorloge door de Polar Flow app die je zowel download op je telefoon als ook op je watch. Je hebt dus alle functionaliteiten van Google en dat werkt prima. Voor een smartwatch om de hele dag te dragen kan de Polar M voor sommige mensen misschien wat zwaar en groot zijn. Ook zijn er mooiere smartwatches beschikbaar. Maar dan lever je in aan functionaliteiten. Er zit een shitload aan functies en sensoren in, en als horloge zoekt dat je calorieën de hele dag door telt, accuraat is met rennen, maar ook krachttraining of HIIT-trainingen kan bijhouden, dan is dit je nieuwe ren horloge. Kortom, als je serieus bent over je training is het ook niet erg dat je horloge er serieus uitziet.

Go-to webshop
Ik ben even naar mijn go-to webwinkel geweest om te zien wat zij precies zeggen over de watch. ‘De Polar M600 Black is een horloge die je de hele dag draagt, of dit nu is op je werk, of tijdens een intensieve training in de sportschool. Het horloge houdt de hele dag door je activiteiten bij, zoals je stappen en calorieverbruik. De geïntegreerde GPS laat zien waar je loopt. Het horloge kan bediend worden met je stem. Heb je dus geen zin om te typen, dan spreek je het gewoon in. Ben jij meer een waterrat dan een roadrunner? Geen probleem, want de M600 is ook geschikt om mee te zwemmen. In de Polar Flow app zie je alle prestaties en weet je precies hoe je ervoor staat. En wanneer je uitgeblust op de bank ligt, hoef je niet meer op te staan om je telefoon te pakken. Meldingen, telefoontjes en berichten komen namelijk ook binnen op de M600. Je stuurt zelfs even een berichtje terug via het horloge.’ Lijkt me een duidelijke zaak toch?

Is dit horloge iets voor jou? Laat het me weten in de comments!

?

Francien & Joyce

Liefs,

Foto’s door Joyce Bongers 

Recent